Ruhban Okulu formülüne Galatasaray tepkisi
Avrupa raporundaki çözüm önerisine tepki
AKPM’de kabul edilen Fransız milletvekili Michel Hunault’un raporundaki “Ruhban Okulu Galatasaray Üniversitesi’nde kurulacak ilahiyat fakültesine bağlansın” önerisine Prof. Teziç’ten tepki geldi: Böyle bir fantezi hukuken mümkün değil.
Fransız parlamenter Michel Hunault’un Batı Trakya Türkleri ve Türkiye’deki dinsel azınlıklar hakkında hazırlayıp Avrupa Komisyonu Parlamenterler Meclisi’ne (AKPM) sunduğu ortak rapor ve karar tasarısı önceki gün yapılan oylamada 102 kabul, 18 ret ve 4 çekimser oyla kabul edildi. Raporun dikkat çeken yanı Heybeliada Ruhban Okulu’nun Galatasaray Üniversitesi (GSÜ) bünyesinde kurulacak bir İlahiyat Fakültesi’ne bağlı olarak yeniden açılması konusunda Türk yetkililer ve Galatasaray Üniversitesi tarafından yapılan gayrı resmi teklifin yazılı olarak resmileştirilmesinin istendiği bölümdü. Hunault raporuna ilk tepki Galatasaray mezunlarının üye olduğu forum ve mail gruplarında geldi. Forumlarda yayınlanan GSÜ Rektörü Prof. Dr. Ethem Tolga’nın “GSÜ’nün ne daha önce ne de bugün böyle bir teklifi yoktur. AB Komisyonu’nca böyle bir konu düşünülmüşse tamamen bizim dışımızdadır. GSÜ bünyesinde İlahiyat Fakültesi değil en fazla Teoloji Fakültesi kurulabilir onu da kesinlikle teklif etmedik” açıklaması da tepkileri yatıştırmadı.
’Üniversiteler imam yetiştirmez’
Eski YÖK Başkanı Prof. Erdoğan Teziç, ise bu fikrin fantezi olduğunu ve hukuki zemini bulunmadığını ifade ediyor. Kararın bağlayıcı değil tavsiye niteliğinde olduğunu söyleyen Prof. Teziç konuyu şöyle değerlendirdi: “Üniversitelerimiz laik cumhuriyetin kurumlarıdır ve din adamı değil din bilgini yetiştirir. Halbuki Heybeliada Ruhban Okulu uygulamaya yönelik din adamı yetiştiriyor. Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun 4. maddesi ’Yüksek diniyat mütehassısları’ (Din uzmanı) yetiştirilmek için üniversitede bir ilahiyat fakültesi, imamet ve hatiplik gibi din hizmetlerinin görülmesi için ayrı okulların kurulmasını öngörüyor. AKPM’de böyle fantaziler olabilir. YÖK Başkanı’yken Dışişleri yetkilileri ve Patrik Bartholemeos’a, YÖK’ün bünyesinde din adamı yetiştiren bir okul kuramayız. 1952’de Türkiye ve Yunanistan arasında azınlık okulları için yapılmış karşılıklı yardım anlaşması var. Ruhban Okulu’nun yönetmeliği bu anlaşma çerçevesinde yapılmıştır. Bunu milli eğitimle çözebilirsiniz dedim. Bu meselenin tek çözümü, kurulacak yeni bir vakfın mal varlığına dahil edilecek Heybeliada Ruhban Okulu vakfın okulu olur. Rum liselerinden mezun olan öğrenciler burada 4 yıllık öğrenim görür. Ancak mezunlar 1952’de Yunanistan’ın da kabul ettiği üzere 1 yıllık meslek yüksekokulu mezunu sayılır.”
Borisov Patrik’i ziyaret etti
BAŞBAKAN Erdoğan’ın resmi davetlisi olarak önceki gün Ankara’ya gelen Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov dün İstanbul’a geçti. Bulgaristan’a ait özel bir uçakla saat 10.45’de İstanbul’a gelen konuk Başbakanı Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde Vail Muammer Güler karşıladı. Yanında çok sayıda gazeteci de olan konuk Başbakan Borisov Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Vali Muammer Güler’i makamlarında ziyaret ettikten sonra da Fener Rum Patrikhanesi’ne gitti. Bir süre Patrik Bartholomeos ile sohbet eden Borisov, daha sonra Patrikhane’de incelemelerde bulundu.