Mal varlığına el koymak daha da zorlaştırıldı
‘Demokratikleşme paketi’ Adalet Komisyonu’ndan geçti. Mal varlığına tedbir uygulanması için bu varlıkların suçtan elde edildiğine dair rapor gerekecek
TBMM Adalet Komisyonu, muhalefetin, ‘Yolsuzluk soruşturmalarını etkisiz hale getirilmesini amaçlıyor’ dediği, ‘5. demokratikleşme paketi’ni 3 günlük geceli-gündüzlü mesaisi sonucu kabul etti.
Mahkemelerin, şüphelilerin mal varlıklarına tedbir konulabilmesi, teklifin ilk halinden daha da zorlaştırıldı. Haftaya TBMM Genel Kurulu’nda ele alınması beklenen teklifle özel yetkili mahkemeler tümüyle kaldırılıyor. Kabul edilen teklifteki diğer beli başlı düzenlemeler şöyle:
- ÖYM’lerin görevine giren suçlarda uygulanmakta olan azami 10 yıllık tutuklama süresi 5 yılla sınırlandırılacak.
15 günde gerekçe
- Ergenekon davasında olduğu gibi ellerindeki davaları hükme bağlamış ancak gerekçeli kararlarını yazmamış ÖYM heyetleri, yeni yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç 15 gün içinde gerekçeli kararlarını yazmak zorunda olacak.
‘Somut delil’ şart olacak
- Gözaltına almada, kişinin bir suçu işlediğini düşündürebilecek emarelerin varlığı yerine, ‘somut delil’ aranacak. Somut delillere dayalı şüphe varsa şüphelinin üstü, eşyası, konutu, işyeri veya ona ait diğer yerler aranabilecek.
- Taşınmazlara, hak ve alacaklara el koyma koruma tedbirinin uygulanabilmesi bakımından suçun işlendiğine ve belirtilen değerlerin bu suçlardan elde edildiğine dair somut delillere dayanan kuvvetli şüphenin varlığı aranacak.
- El koyma işleminin uygulanabilmesi için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu, MASAK, Hazine Müsteşarlığı ve Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’ndan, el konulacak taşınmaz, hak ve alacaklar ile diğer mal varlığı değerlerinin suçtan elde edildiğine ve suçtan elde edilen değere ilişkin rapor alınması zorunlu olacak.