Gazete Vatan Logo

Mahmut Abbas kimdir, kaç yaşında? Mahmud Abbas TBMM konuşması ne zaman? Meclis'te konuşacak olan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın hayatı

Mahmud Abbas kimdir? Mahmud Abbas TBMM’de konuşma yapacağından vatandaşlar tarafından sorgulanmaya başlandı. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'nin şeref konuğu olarak milletvekillerine seslenecek olan Mahmud Abbas'ın hayatı ve kariyeri için araştırmalar arttı. Peki, Mahmud Abbas kimdir? Meclis'te konuşacak Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas kaç yaşında, nereli?

Mahmut Abbas kimdir, kaç yaşında? Mahmud Abbas TBMM konuşması ne zaman? Meclis'te konuşacak olan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın hayatı

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, TBMM Genel Kurulu'na hitap edecek ve İsrail'in Gazze başta olmak üzere Filistin topraklarında yürüttüğü insanlık dışı saldırılarını dünyaya anlatacak. Peki, Mahmud Abbas TBMM konuşması ne zaman? Mahmut Abbas kimdir, kaç yaşında? İşte Meclis'te konuşacak olan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın hayatı…

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas kimdir (hayatı)?

Mahmud Abbas, 15 Kasım 1935 yılında dünyaya geldi. Filistin Kurtuluş Örgütü kurucularından ve Filistin devlet başkanıdır.

1935 yılında İngiliz manda yönetimi altındaki Filistin'in kuzeyinde Safed şehrinde doğdu. 1948 yılında İsrail kurulunca mülteci durumuna düştü.

İlk İsrail-Arap Savaşı sırasında ailesiyle birlikte Suriye'ye göç etti. Suriye'de ve Moskova'da hukuk eğitimi gördükten sonra Şam Üniversitesi'nden mezun oldu.

Doktora tezi siyonizmin Filistinli bakış açısıyla tarihiyle ilgiliydi. Ülkesine 1980'li yılların ortasında, başka Arap ülkelerinde zengin bir iş insanı olduktan sonra dönebildi.

Yaser Arafat'ın yakın arkadaşı olarak en başından itibaren Filistin Kurtuluş Örgütü'nün yöneticileri arasında yer aldı. 1970'li yılların sonlarından başlayarak İsrail'le yakınlaştı ve "iki devletli çözüm" üzerinde durdu.

1990'larda Oslo Sözleşmeleri'ne aktif olarak katıldı. 1996'da Filistin Kurtuluş Örgütü genel sekreteri ve Arafat'ın resmi olmayan sözcüsü konumundayken, Arafat'ın Oslo Sözleşmeleri'ndeki tutumunu eleştirdi.

Sözleşmelerin başarısız olarak İkinci İntifada'nın başlamasından sonra, intihar saldırılarına karşı tavır aldı ve Arafat'ın çizgisinden belirgin bir şekilde uzaklaştı. Az sayıda ılımlı Filistinli politikacıdan biri olarak, İsrail ve ABD hükûmetleriyle diyaloğu sürdürdü.

Haberin Devamı