Gazete Vatan Logo

Komutandan atmaca uçuşuyla mesaj!

O komutan istifa haberinden bir gün sonra...

Komutandan atmaca uçuşuyla mesaj!

Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Mehmet Erten, istifa ettiği iddialarına "atmaca uçuşu"yla karşılık verdi. "Org. Erten'in, Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel'e, istifasını sunduğu ancak istifasının Özel tarafından reddedildiği" iddiasının ortaya atıldığı 19 Kasım tarihinden bir gün sonra F-16 savaş uçağıyla uçuş gerçekleştirdiği ortaya çıktı.

20 Kasım'da, değişen angajman kuralları çerçevesinde Suriye hava unsurlarına karşı "vur emri" yetkisinin verildiği Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı'na giden Org. Erten, burada incelemelerde bulunduktan sonra, 182. Atmaca Filo Komutanlığına ait F-16 uçağı ile bir uçuş gerçekleştirdi. Komutanın Türkiye'nin Doğu hava sahasını koruyan ve Suriye hava unsurlarının tehditlerine karşı 24 saat tetikte bekleyen 2. Hava Kuvvet Komutanlığı'nda denetlemelerde bulunması ve burada savaş uçağıyla bir uçuş gerçekleştirmesi, hakkında çıkan "istifa ettiği" yönündeki iddialara karşı "görevimin başındayım" mesajı olarak değerlendirildi.
19 Kasım tarihli Yeni Akit Gazetesi'nin "O Komutandan Kritik İstifa" başlığıyla çıkan manşet haberinde, "Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Mehmet Erten, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'e istifasını sundu. Org. Özel'in istifa mektubunu reddetti" iddiasına yer verilmişti. Haberde, gazetenin konuyu Genelkurmay ve Hava Kuvvetleri Karargahı'ndaki birden fazla kaynaktan doğrulattığına dikkat çekilerek, komutanın eleştiri konusu olan icraatları şöyle sıralanmıştı:
"Uludere'de 34 sivilin bombalanmasının ardından ikinci olay Türk F-4 uçağının Suriye sınırındaki oldukça kritik bir göreve korumasız ve silahsız biçimde tek başına gönderilmesi oluşturdu. Org. Erten'in Karargah'ta ve Hükümet kanadında sıkıntı yaratan son icraatı ise Suriye sınırında değişen angajman kurallarına “kararsızlık” nedeniyle uymaması oldu. Temmuz sonunda sınırı açıkça ihlal eden bir Suriye helikopterinin Org. Erten'in emir vermemesi nedeniyle düşürülemediği iddia edildi. İhlalin bildirilmesinin ardından Org. Erten'in sorumluluk almamak için Harekat Merkezi'ne inmediği belirtiliyor."

DEVRİYE UÇUŞU YAPTI

Bu iddianın ardından Genelkurmay Başkanlığı'nın bir açıklamada bulunmaması dikkat çekmişti. Ancak Org. Erten'in, bu iddia ortaya atıldıktan bir gün sonra, yani 20 Kasım'da, değişen angajman kuralları çerçevesinde Suriye hava unsurlarına karşı "vur emri" yetkisinin verildiği Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı'nı ziyaret ettiği öğrenildi. Türkiye'nin Doğu hava sahasını koruyan ve Suriye hava unsurlarının tehditlerine karşı 24 saat tetikte bekleyen 2. Hava Kuvvet Komutanlığı'nda denetlemelerde bulunan Org. Erten, 182. Atmaca Filo Komutanlığına ait F-16 uçağı ile kontrol amaçlı bir devriye uçuş gerçekleştirdi. Uçuş kıyafetleri giyen Org. Erten, 182. filodan bir pilotla birlikte F-16'daki yerini aldı. Hava kararmadan Org. Erten'le birlikte füze donanımıyla havalanan savaş uçağı devriye uçuşu gerçekleştirdikten sonra akşam saatlerinde bağlı bulunduğu üsse dönüş yaptı. Uçuşun ardından Org. Erten, uçuşu birlikte gerçekleştirdiği pilot ve üsdeki diğer personelle tek tek tokalaşarak, teşekkür etti. Pilotlara başarılar dileyen Org. Erten'in, uçuş hazırlık çantasını kendisinin taşıması dikkat çekti. Hava Orgeneral Erten'in, bu ziyareti ve savaş uçağıyla yaptığı uçuş, hakkında çıkan "istifa ettiği" yönündeki iddialara karşı "görevimin başındayım" mesajı olarak değerlendirildi.

"KANATLARIMIZ ALTINDA ÖZGÜRSÜNÜZ"

Komutandan atmaca uçuşuyla mesaj

Komutanın uçuş gerçekleştiği F-16 uçağının ait olduğu 182. Atmaca Filo Komutanlığı, Diyarbakır'daki 8. Ana Jet Üs Komutanlığı bünyesinde görev yapıyor. F -16 filosu "Atmacalar", hava savunma görevinin yanı sıra Güneydoğu Anadolu’daki tehditleri bertaraf etmekle de yükümlü bulunuyor. Türk hava sahasını terörist tehditlerin yanı sıra, yabancı ülkelerin olası hava taaruzlarına karşı da korumakla görevli filoda, en seçkin kıdemli pilotlar yer alıyor. "Kanatlarımızın altında özgürsünüz" parolası ile görev yapan filo, 24 saat savunma nöbeti tutuyor. Filo, 2007’den bu yana Kuzey Irak’taki PKK hedeflerine karşı hava operasyonlarında da aktif rol aldı. Atmacalar, Libya’da Muammer Kaddafi’ye karşı uygulanan ambargo kapsamında da Akdeniz üzerinde uçuşlarda bulundu. Filo, şimdi de Suriye sınırında 24 saat tetikte bekliyor.

Haberin Devamı