Kıdem tazminatı nedir? Kıdem tazminatı hesaplama
Pek çok kişin merak ettiği kıdem tazminatı hesaplama yöntemleri ile ilgili cevaplara haberimizden ulaşabilirsiniz. Kendi isteği haricinde işten ayrılan çalışanların hakkı olan kıdem tazminatı pek çok vatandaşın hesaplamak konusunda zorluğa düştüğü bir durum.
Kıdem tazminatı alma hakkı olan vatandaşların en fazla merak ettiği konulardan bir tanesi de bu tazminatın nasıl tahsil edileceğidir. Bunun yanı sıra bir şirket ya da işletmede yasal olarak çalışan vatandaşların orada çalıştıkları süre içinde verdikleri emeğin karşılığı olarak hukuki güvence adına alınacak olan kıdem tazminatının nasıl hesaplandığı da pek çok kişi için ayrı bir merak konusudur. İş kanununda bir çalışanın hangi hallerde kıdem tazminatı almaya hak kazanacağı çok net bir biçimde belirtildi. İlgili kanun gereğince haksız bir neden ile işten çıkartılan veya haklı nedenler ile kendisi iş yerinden ayrılan çalışanlar bunun neticesinde kıdem tazminatı alma hakkını elde ederler.
KIDEM TAZMİNATI HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ!
Yukarıdaki link bilgilendirme amaçlıdır.
KIDEM TAZMİNATI ALMA ŞARTLARI
Kıdem tazminatı almanın koşulu olarak bir işyerinde bir seneden daha uzun zaman çalışan her çalışan, çalıştığı her sene için işvereninden 30 günlük kıdem tazminatı hakkı talep edebilir. Bu noktada işverene ait işyerinde farklı sürede çalışan kişilerin kıdem tazminatları hesaplanırken öncelikle süreleri toplanır ve ardından buna uygun olarak bir hesaplama yapılır. Çalışma sürelerine dair birden fazla kıdem tazminatı almak mümkün değildir. Kıdem tazminatı hesaplama işlemi yapılırken hesaplama çalışanın son brüt ücreti üzerinden yapılır.
KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?
Kıdem tazminatı hesaplama işlemi yapılırken çalışanın işyerinde çalıştığı süre açısından her sene için son almış olduğu maaşın brüt miktarı kadarında kıdem tazminatı alacağı şekilde hesaplama gerçekleştirilir. Kıdem tazminatı hesaplama işleminde çalışanın çalıştığı sene sayısı kadar brüt ücretinden %0.759 yanı binde 7.59 oranında damga vergisi kesintisi yapılacaktır. Tam bir seneden artmış olan günler için ise yine aynı oran kullanılarak kıdem tazminatı hakkına ilave yapılır. Bir diğer deyişle çalışan kişinin işten ayrıldığı tarihte giydirilmiş ücretinin yani maaşının 365’e bölünmesi ile günlük olarak alacağı kıdem tazminatı hesaplama işlemi yapılır. Böylece örneğin 7 yıl 5 ay 21 gün çalışan bir çalışanın günü güne kıdem tazminatı hesaplama işlemi yapılır. Giydirilmiş ücret olarak belirtilen ücret ise çalışan kişinin almış olduğu brüt maaşının yanı sıra aldığı ek yardımlar, toplu yapılan iş sözleşmesinde bulunan zam farkları, yemek ücreti, yol ücreti ve ücret olarak yapılmış olan sürekli ödemelerden oluşur. Kıdem tazminatı hesaplamasında damga vergisi için yapılacak olan kesintinin dışında herhangi bir kesinti ya da eksilme yapılmaz. Bunun yanı sıra kıdem tazminatı hesaplama işlemi yapılır iken çalışanın maaşının bir üst sınırı, bir diğer deyiş ile tava ücreti tutarı belirlenir. Kıdem tazminatı hesaplama işlemi yapılırken göz önünde bulundurulması gereken bir diğer nokta ise kıdem tazminatı tavan ücretinin her sene değiştiğidir.