Kandilli uyardı
Kandilli Rasathanesi Müdürü Özener, “Türkiye’de yılda bir 7’nin üstünde depremin olması sürpriz değil. Marmara’da şu anda da bir deprem olabilir, belki 1, belki 5 yıl sonra ama olacağı kesin” dedi
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, “Türkiye ve yakın coğrafyasında, Ege’de, Akdeniz’de her 3,5 yılda 7’nin üstünde bir deprem meydana geliyor. Kara sınırını da düşündüğünüzde Türkiye’de yaklaşık 6,5-7 yılda bir 7’nin üstünde depremin olması sürpriz değil” dedi. Özener, Cumhuriyet Üniversitesi tarafından düzenlenen programın ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, belirli bir büyüklükte deprem meydana geldikten sonra onun artçılarını görmenin normal olduğunu söyledi. Özener, şöyle devam etti:
“Şu anda 7,2’lik bir deprem enerjisi birikmiş durumda. Dolayısıyla Marmara’da şu anda da bir deprem olabilir, belki 1, belki 5, belki 10 yıl sonra da olabilir ama olacağı kesin. Çünkü Kuzey Anadolu Fayı 1939’da Erzincan’dan kırılarak geldi, 17 Ağustos Gölcük ve 12 Kasım Düzce depremleriyle nihayetlendi. Kırılmayan bir sonraki kısmı Marmara Denizi içinden geçiyor. Türkiye’de 7’nin üstünde deprem beklenebilecek bölgeler var, farklı yerlerde yine 7’nin üstünde deprem olabilecek fay hattı var. Ama Türkiye’de insanların en çok ilgisini çeken yer Marmara.”
1500 Japon’un depremde nerede toplanacağı belli
Kandilli Rasathanesi’ni en çok Türkiye’de yaşayan yabancıların ziyaret ettiğini vurgulayan Özener, şunları kaydetti, “Japonya Başkonsolosu, rasathaneyi en çok ziyaret edenlerden biri. Güney Kore Büyükelçisi çok ziyaret eder, Amerikalılar ziyaret eder. Bunlar vatandaşlarının güvenliği için, İstanbul’da da bir deprem beklendiği için, ona karşı önlemlerini almak için bu konuya hassaslar. Türkiye’de yaşayan bin 500 Japon vatandaşı var. Başkonsolos bunları yılda 4 kez bir araya toplayarak, deprem konusunda açıklama veriyor.”