Kadınlardan rakıya "bi büyük" destek
2004'te rakının yüzde 2'si kadınlar tarafından tüketilirken, bu rakam yüzde 16'ya ulaştı
Son birkaç yılda üst üste gelen vergi artışlarıyla sıkıntılı günler yaşayan alkollü içki pazarına en büyük destek kadınlardan geldi. Türkiye'nin milli içkisi rakıda ortaya çıkan son rakamlar ilginç bir durumu da ortaya koydu. MEY İçki CEO’su Galip Yorgancıoğlu, Türkiye pazarına dönük yapılan son araştırmanın ilginç bir sonuç ortaya çıkardığını belirterek, "2004 yılında rakının yüzde 2'si kadınlar tarafından tüketilirken, bu rakam şimdi yüzde 16'ya ulaştı" dedi. Yorgancıoğlu, milli içki rakıyı 2020 yılına kadar dünya markası yapma hedeflerini anlatırken, "Bi Büyük Kültür" başlığıyla çok sayıda projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.
Ankara'da bir grup gazeteciyle biraraya gelen Yorgancıoğlu, son yapılan sürpriz vergi artışlarının ardından alkollü içki sektöründe yaşanan sorunlar, rakının dünyada Türkiye'yi simgeleyen bir marka olabilmesine dönük çalışmalar başta olmak üzere bazı değerlendirmeler yaptı.
"1 KADEH RAKIYI YURTDIŞINDA, BURDA İÇTİĞİMİZDEN DAHA UCUZA İÇİYORUZ. BU OLABİLİR BİRŞEY Mİ?"
Yorgancıoğlu, 2011 yılında yaptıkları bir değerlendirmede 1 şişe rakı fiyatının 2015 yılından sonra 50 TL civarına çıkabileceğine ilişkin öngörülerde bulunduklarını, ancak Hükümetin üst üste yaptığı vergi artışlarının ardından fiyatların bir anda 50 TL'ye ulaştığını belirtti. Türkiye'de ÖTV'nin olmadığı bir durumda 1 şişe rakının 15 liraya satılabileceğini söyleyen Yorgancıoğlu, "1 kadeh rakıyı yurtdışında, burda içtiğimizden daha ucuza içiyoruz. Orada vergi düşük çünkü. Ben orada, evimden daha ucuza içebiliyorum. Bu olabilir birşey mi?" dedi.
YABANCIYA 4.5 MİLYON LİTRE RAKI İÇİRDİK
Yorgancıoğlu, "Dünyaya bakıldığı zaman bazı içkilerin ülkelerini temsil ettiğini görüyoruz. Uzo deyince aklımıza Yunanistan, votka deyince Rusya, Viski deyince İskoçya geliyor. Biz rakının, dolayısıyla Yeni Rakı’nın da Türkiye'yi temsil edeceğini düşünüyoruz" dedi. Rakıyı dünya markası yapma hedefine kilitlendiklerini belirten Yorgancıoğlu, "Bunun için Almanya, Fransa, İngiltere başta olmak üzere yurtdışındaki yatırımlarımıza hız verdik. Vizyonumuz Türkiye’nin en köklü ve değerli markalarından biri olan Yeni Rakı’nın dünya alkollü içkiler pazarındaki konumunu güçlendirmek ve bir dünya markası yapmak. Şu anda Yeni Rakı dünyanın en büyük 14. içki markası. Amacımız ilk etapta ilk 10 arasına girmek" dedi. Mey İçki’nin rakı ihracatının 4.5 milyon litrelere ulaştığını belirten Yorgancıoğlu, "2004 yılında Rakı, 20 ülkeye ihraç edilirken şu anda Almanya, ABD, İngiltere, Kıbrıs, Irak, Benelux, Türki Cumhuriyetler ve Doğu Avrupa dahil olmak üzere 55 ülkeye ihraç ediliyor. İç pazarın da 45 milyon litre olduğunu söylersek, 4,5 milyon litrenin anlamı herhalde daha net anlaşılacaktır" dedi.
SAMATYA ESNAFINA MEY SAHİP ÇIKACAK...
Yorgancıoğlu önümüzdeki döneme ilişkin de şunları anlattı:
"Rakı kültürü daha iyi sahiplenmek ve geleceğe taşınmasını sağlamak amacıyla “Rakı Belgeseli”, “Meyhaneler Belgeseli” yakında kamuoyuyla buluşacak. Gazino kültürünü günümüzde de yaşatabilmek adına yaptıklarımızın yanı sıra yeme-içme kültürümüzde rakı ile bağlantılı mekanlara destek olacağız. Örneğin Beyoğlu Çiçek Pasajı, Samatya, Kadıköy, Nevizade ve Ankara Yedikapı gibi bazı bölgelerin kalkınmasına destek olmaya başladık. Bu sayede hem o bölgedeki esnafın işletmesini sürdürmesine destek oluyor, gibi hem de tüketicilerimizin bu bölgelerde daha keyifli zaman geçirmelerini sağlıyoruz. Bu çalışmalarımız aslında rakımızın tanıtımının yanında Türk yeme-içme kültürü ve Türk Mutfağı’nın tanıtımı için de çok önemli. Sonuçta Rakı dünyada kendisi için bir mutfak geliştirilmiş olan tek içki. Diğer ürünler o an yenilecek yemeğe göre seçilirken, rakıda tam tersi geçerli."