Grizu patlaması nasıl önlenir? Maden patlamasına karşı alınacak önlemler ne?
Dünyada önemli üretim alanlarından biri olan madencilik riskleri olan mesleklerden biridir. Madenciliğin en büyük risklerinde biri de gaz ve toz patlamaları oluşturur. Göçük, grizu ve kömür tozu patlamaları sektörün en başta gelen riskli durumların başında bulunur. Madencilikte gaz patlamalarıyla mücadele önemlidir. Alınacak önlemler ve önlemeye yönelik eğitimler maden sektörünün öncelikleri arasındadır. Peki, Grizu patlaması nasıl önlenir? Maden patlamasına karşı alınacak önlemler ne? Grizu patlamasını önlemek için ne yapılır? İşte detaylar…
Yeraltı madenciliği riskleri olan iş kollarından biridir. Ülkemizde ve de dünyada önemli üretim alanlarından biri olan madencilik sektörü riskleri nedeniyle gerek alınan önlemler gerekse verilen eğitimler açısından üzerinde önemle durulan iş kolunun başında gelir. Madenciliğin en büyük risklerinin başında yeraltında gaz patlamaları gelir. Gaz patlamalarıyla mücadelede ana amaç patlamanın oluşmasını engellemek, bunun için gereken çalışmalar eksiksiz yapılmalıdır.
Madencilik sektöründe önde gelen sorunlara bakıldığında grizu patlamaları, kömürtozu patlamaları gibi toplu ölümlere yol açan riskler ve bunlar neticesinde ortaya çıkan olumsuz sonuçlarla karşılaşılmaktadır. Gaz ve toz patlamaları nedeniyle meydana gelmiş kazalar oluşmadan alınacak önlemler önem taşır. Madencilik işkolu çalışma hayatında en tehlikeli sektörler arasında yer alır.
GRİZU PATLAMASI NASIL ÖNLENİR?
Yeraltında çalışılan madenlerde havalandırma düzenlemesinin, hava metan karışımındaki metan oranının yüzde 1 in altında tutacak ve dönüş yollarında metan gazı oranını yüzde 1 ‘i geçirmeyecek şekilde hesaplanması gerekiyor.
Metanın drenaj ile önceden tahliyesi yapılmalıdır. Yüzeyin metandan drene edilmesi için gereken önlemler alınmalıdır.
Grizulu madenlerde doğal havalandırma yerine mekanik havalandırma yapılmalıdır. Emici ve üfleyici fanlar kullanılmalıdır.
Maden ocaklarının havalandırma planları tüm madeni kapsayacak şekilde yapılmalıdır.
Havalandırma ve gaz emisyonu takip edilmelidir.
Yeraltında açık alev kaynakları kullanılmamalı, kibrit veya sigara kesinlikle bulundurulmamalıdır.
Kişisel aydınlanma için pilli (bataryalı) lambalar kullanılmalıdır.
Yeraltında kullanılan elektrikli ekipmanlar alev-sızdırmaz özellikli olmalıdır.
Maden ocağı mümkün olan en fazla sayıda birbirinden bağımsız havalandırma bölümlerine ayrılmalıdır.
Maden ocağı mümkün olan en fazla sayıda birbirinden bağımsız havalandırma bölümlerine ayrılmalıdır.