Ege yine sallandı!
6,2'nin ardından korkutan artçı
10.01.2013 - 04:48 | | Mert İNAN HABER MERKEZİ
Kandilli Rasathanesi Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Dr. Kalafat, “Deprem karada olsaydı can kaybına neden olabilirdi” dedi.
Bozcaada açıklarında önceki gün saat 16.16’da yaşanan 6,2’lik depreme ilişkin Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Doktor Doğan Kalafat, “Kırılmanın doğrultusu Kuzey Doğu Güney Batı doğrultusunda. Enerjinin büyük bir kısmı Marmara bölgesinde etkili oldu. Enerjinin dağılımı kaynağın özelliğiyle uygurdur” diye konuştu. Depremin meydana geldiği bölgenin Kuzey Anadolu fay hattından bağımsız yanal bir fayda meydana geldiğini belirten Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat sözlerini şöyle sürdürdü: “Kuzey Anadolu fayı Doğu - Batı doğrultusunda devam eder, Doğu Marmara’dan itibaren çatal yapar. Bazı parçalara ayrılır. Bunlardan bir tanesi Kuzey bölümüdür. Bu Kuzey bölümünde 17 Ağustos Depremi olmuştur. Diğer bölümün İzmit Körfezi’nin aşağısından Gemlik’e uzanır. Bu çatal aynı zamanda değişik parçalar halinde de Saroz’a bağlanmaktadır. Burada olan deprem aynı zamanda Kuzey Anadolu Fayı’nın etkisinde olduğu gibi Batı Anadolu açılma rejiminin etkisinde olan bir bölge. Her iki sistemin karıştığı iç bölgede meydana gelmiş bir depremdir.” Yaşanan depremin, Marmara’da ya da İstanbul yakınında herhangi bir büyük depremi tetiklemesinin söz konusu olmadığını söyleyen Kalafat, depremin denizde yaşanmasının büyük bir avantaj yarattığını , sözlerine ekledi. Kalafat, “Deprem karada olsaydı, yıkıma ve can kaybına neden olabilirdi. Denizde olduğu için avantajdı. Karada olamaması bizim için avantaj” diye konuştu.
19 saatte 88 artçı
Çanakakkale’nin Bozcaada İlçesi’nin 50 kilometre açıklarında önceki gün meydana gelen Richter ölçeğine göre 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından 19 saatte toplam 88 artçı kaydedildi.
‘Ege’de daha büyüğünü de bekliyoruz’
İTÜ Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Ahmet Ercan, son bir yıldır Ege genelinde deprem riskine karşı uyarılarda bulunuyor. Ercan son olarak, 11 Aralık tarihinde VATAN’a yaptığı açıklamada “Ege’yi bekleyen büyük tehlikeye” vurgu yapmış ve Ege’de olası deprem riskinini çok yüksek olduğunun altını çizmişti. Geçtiğimiz gün Gökçeada açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından konuşan Prof.Dr.Ahmet Ercan, 2013’ün özellikle Ege ve civarı için büyük riskler içerdiğini, 6.2‘den büyük deprem riskinin yüzde 80 olduğunu dile getirdi. İstanbul 2045’e kadar rahat “Ege’deki faylar Kuzey Anadolu fay hattı gibi sağ atımlı oblik kırıklar. Dolayısıyla bir yönüyle Kuzey Anadolu fay kırığı üzerinde sayılabilir. Ancak bu güney kolun bir uzantısı. İstanbul için olası büyük depremi 2045’e kadar beklemiyoruz. 2032’ye kadar olursa şaşırtıcı olur. Çanakkale oluşan deprem İstanbul önlerinde meydana gelse yıkım olmazdı. İstanbul’un deprem eşiği 6.2’dir. Yıkım için 6.4’ten büyük deprem oluşması gerekir.”
Haberin Devamı