Deprem çantası nasıl hazırlanır? Deprem çantasının içinde neler olmalı? İşte deprem çantasında olması gerekenler!
Deprem, Türkiye’nin gerçeği olarak karşımızda duruyor. Türkiye’de yaşanan depremler her seferinde hazır olmanın önemini bir kez daha hatırlatırken uzmanlar yaşanan depremlerin bir uyarı olduğunu belirtiyor. Depreme için evde güvenlik ile ilgili bir takım önlemler almak ve hayat kurtaran bilgileri öğrenerek hazırlıklı olmak için pek çok sebep var. Bunların başında da deprem çantası hazırlamak geliyor. Peki, Deprem çantası nasıl hazırlanır? Deprem çantasının içinde neler olmalı? İşte deprem çantasında olması gerekenler!
Türkiye’de yaşanan depremler, afet durumunda hazırlıklı olmanın önemini bir kez daha ortaya çıkardı. Yapılan tatbikatlar, uyarılar, hazırlıklar ve deprem sonrası yaşanabileceklere ilişkin nasıl bir tutum izleneceğine yönelik adımlar her deprem sonrası gündeme geliyor. Her depremin daha büyüğüne karşı bir uyarı olduğunu hatırlatan uzmanlar, depreme hazırlıklı olmanın önemine dikkat çekiyor. Deprem hazırlığının başında da acil durum çantası yani deprem anında ulaşabileceğiniz bir gerekli malzemelerden oluşan deprem çantası geliyor.
DEPREM ACİL DURUM ÇANTASI NASIL HAZIRLANMALI?
Deprem sonrası ilk 72 saatte, yardım ekipleri ulaşana kadar acil ihtiyaçlarınızı ve değerli evraklarınızı saklayacağınız bir Afet ve Acil Durum Çantası hem hayatınızı kurtarabilir hem de sonraki adımlarda pek çok açıdan yararınıza olabilir.
Depremden hemen sonra ihtiyaçlarınızın bulunacağı deprem çantanızın hazır ve ulaşılabilecek bir yerde olması büyük önem taşıyor. Deprem çantanızın içinde olması gerekenleri doğru belirleyip, sınıflandırmak gerekiyor.
İşte deprem çantasında olması gerekenler:
- Yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı (çabuk bozulmayan) gıdalar (Konserve, kuru meyveler, tahin–pekmez, meyve suyu, vb.).
- Kimlik kartları (nüfus cüzdanı, ehliyet vb.)
- Tapu, sigorta, ruhsat belgeleri
- Zorunlu Deprem Poliçesi
- Diplomalar
- Pasaport, banka cüzdanı vb.
- Diğer (evcil hayvan sağlık karnesi, vb.)
- İç çamaşırı
- Çorap
- Yağmurluk
- İklime uygun giysiler
- Her bir aile üyesi düşünülerek yeterli içme suyu alınmalı.
- Sabun ve Dezenfektanlar
- Diş fırçası ve macunu
- Islak mendil
- Tuvalet kâğıdı
- Hijyenik ped
- İlk yardım çantası
- Uyku tulumu veya battaniye
- Çakı, düdük, küçük makas
- Kâğıt, kalem
- Pilli radyo, el feneri ve yedek piller (dayanıklı/uzun ömürlü pil seçilmeli)