Demirtaş: İstifa etmiyoruz
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, sine-i millete dönmek ya da parlamentodan istifa etmek gibi bir tartışmanın gündemlerinde yer almadığını belirtti.
Demirtaş, beraberinde HDP milletvekilleri Nimetullah Erdoğmuş, İmam Taşçıer, Osman Baydemir, Mehmet Ali Aslan ile Kayapınar ilçesindeki Feqiye Teyran Camisi'nde cuma namazı kıldı.
Camiden çıkarken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demirtaş, diğer partiler destek sunmasa bile HDP'nin 59 milletvekiliyle anayasanın dokunulmazlık maddesini değiştirmeye hazır olduğunu söyledi.
Sadece kürsü dokunulmazlığı kalsın, onun dışında hiç kimsenin dokunulmazlığı olmasın" diyen Demirtaş, şöyle konuştu:
"Gelin dokunulmazlıkları tümden kaldıralım, siz de rahat edin biz de rahat edelim. Halkımızla birlikte parlamento içinde de dışında da her yerde mücadele ederiz. Zindana atsanız, zindandaki bir metrekare hücre bizim mücadele alanımızdır. Ama biz böyle olsun istemeyiz. Dokunulmazlık bir şantaj, tehdit olarak kullanılsın istemeyiz. Çünkü onun sonuçları bütün Türkiye açısından iyi olmaz. Leyla Zana ve arkadaşları unutulmuş değil. 10 yıl içeride yatırdınız, parlamentodan attınız ne oldu? Kim kazandı? Doğru iş, yöntem birbirini anlamaya çalışmaktır, birbirinden siyaseten intikam almaya çalışmak değildir."
"Yargılamadan kaçmıyoruz"
Bir gazetecinin "Partinizde 1-2 milletvekilinin dokunulmazlığı kalkarsa grup olarak tavrınız ne olur" sorusu üzerine Demirtaş, kendileri için bir milletvekili ile 59 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması arasında fark bulunmadığını vurguladı. Milletvekillerinin partinin ve halkın iradesini temsil ettiğini dile getiren Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hiçbirimiz suç işlemedik, kendimizi kanun karşısında da suçlu görmeyiz. Yargılamadan kaçmıyoruz, hukuktan kaçmayız. 550 milletvekilinin hepsinin kaldıralım. Fakat birinin bire kaldırılırsa biz hepimizin kaldırılmış gibi kabul ederiz. Parlamentoda 59 milletvekilimizin imzasıyla dilekçe duruyor. Hepimizin dokunulmazlıkları kaldırılsın diye, Parlamento Başkanı'nın önünde dilekçelerimiz var. Vekilim ne yapmışsa ben aynısını yapmışım, eş başkan ne yapmışsa vekil de aynısını yapmış. Hep birlikte 59 kişi hareket ederiz. Merkez Yürütme Kurulunda ve Grup Toplantısı'nda bütün bunları değerlendireceğiz. Sine-i millete döneceğiz, parlamentodan istifa edeceğiz gibi bir tartışma gündemimizde yok."
Siyasetçinin, seçilmişlerin görevinin kini, öfkeyi büyütmek olmadığını ifade eden Demirtaş, "Seçilmişlerin işi veya demokratik siyasetin görevi silahlara, şiddette, savaşa alternatif bir çözüm yolu açmaktır. HDP'nin varlık sebebi budur. Biz diyoruz ki barış, çözüm masasını bugün kuralım. Şu saatte tekrar başlayalım, eskiden kaldığımız yerden de değil daha ileri bir aşamadan başlayalım. Samimiyet, ciddiyet ve sabırla masada konuşulmayacak hiçbir şey yok" diye konuştu.
Konuya 1980'ler ve 1990'lardaki gibi yaklaşılmaması gerektiğini ifade eden Demirtaş, şiddeti benimsemediklerini söyledi.
Ülke geleceğiyle ilgili kaygıları olduğunu dile getiren Demirtaş, "Savaş, çatışma, silah eğer meydanda orta yerdeyse tam da sözümüzü barışa dair güçlü söylemenin zamanıdır, susmanın zamanı değildir. Biz barış isterken birilerinden korktuğumuz için bunu istemiyoruz. Biz halkımızın geleceğinden korktuğumuz için bunu ifade ediyoruz. Bu konuda da ısrarcıyız. Barış olacak, bu topraklara inşallah en kısa zamanda barış ve huzur gelecek" ifadelerini kullandı.