Cezaevlerinde yeni dönem!
Mahkum ziyareti trilyonlar kazandıracak!
50 lira ödeyen, ziyaret günü dışında görüşmek isteyenler, soyadı tutmayanlar cezaevi ziyaretinde rahat görüş yapabilecekler.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e mektup gönderen Ak Parti Malatya milletvekili Adayı gazeteci Dursun Boran cezaevlerinin trilyonluk giderlerine trilyonluk kaynak buldu.
Türkiye’de halen 120 bin mahkum olduğunu, cezaevlerinde mahkum ziyaretinin bürokratik engeller, formaliteler yüzünden yapılamadığını anlatan Boran şöyle dedi:
“12 Haziran 2011 milletvekili seçimlerinde milletvekili olsaydım, vekil olarak bu projenin devreye girmesini sağlayacaktım. Şimdi gazeteci olarak hazine ve Adalet Bakanlığı’na her sene trilyonlarca lira kazandıracak bir yenilik tavsiye ediyorum.
Cezaevlerinde yatan ekonomik durumu iyi, tutuklu ve hükümlü binlerce insanın yakını cezaevlerine ziyarete gitmek istiyor savcılar, bakanlık, cezaevleri genel müdürü topu bir birine atıp izin vermiyorlar.
Adalet Bakanlığı bir genelge yayınlayp, ziyaret hakkı olmayanlar, ziyaret günü dışında görüşmek isteyenler her ziyaret için 50 tl. ödediği takdirde hafta içi görüş günü saatlerinde istediği mahkumu ziyaret edebilsin. Adli ve siyasi mahkum ayırımı yapılmadan.
Böylece her ay mahkum ziyaretinde bakanlık milyarlarca lira, senede trilyonlarca lira kazanmış olacak. Bu kaynakla cezaevlerinin elektrik, su, doğalgaz, kömür paraları, mahkum nakil arabalarının bakım, benzin paraları, personel maaşları ödenecek. Cezaevlerinin modernizasyonu yapılacak. Ceza evi ziyaretleri halka açık hale gelince, suç işleme oranı da düşer. Zira ziyaret sırasında ağır şartları, aramaları, parmak izi, göz izi ile yapılan girişler insanların nefsini islah eder. Suç işlemenin ne kadar ağır bedeli olduğunu anlatır.
Hem ziyaret için bakanlık, savcılar meşgul edilmez. Hem de bu ziyaretlerle cezaevlerine hazine çok az bütçe ayırır. Ceza evlerine ayrılacak para ile oto yollar, köprüler, metrolar, hava alanları, marinalar yapılır. Halen Adalet Bakanlığı bütçesinin yüzde 46'sını cezaevleri gideri oluşturuyor. Alın size kaynak...“
14 F tipi yüksek güvenlikli kapalı ceza evi var
Yüksek güvenlikli F tipi kapalı cezaevleri, tüm tretman programlarının uygulanabilmesi için uygun mekanlara sahip, mevzuatı gereğince sadece tehlikeli hükümlü ve tutuklu statüsündeki kişilerin barındırılabileceği, fizikî yapısı, elektrik ve elektronik güvenlik sistemleri ile yönetim plânı bakımından güvenliği tehdit eden unsurları en aza indirilmiş içten ve dıştan koruma görevlileri ile firara karşı engelleri bulunan ve oda sistemine göre inşa edilmiş ceza infaz kurumlarıdır.
Sirkülasyonu 3 ana koridordan sağlanan ve 5 bloktan oluşan, 57 adet 1 ve 2, 103 adet 3 kişilik odaları bulunan cezaevi toplam 368 kişi kapasiteli.
Bu ceza infaz kurumlarında açık ve kapalı spor sahaları, ön görüşme odası, iş atölyeleri, kreş, kantin, anons ve müdahale ekip odası, merkez kontrol odası, kütüphane, yönetim ve hizmet servis büroları ile revir, gözetim odaları, kabul, sevk ve tahliye hizmet büroları, nöbetçi müdür ve baş memur odaları ile idare çay ocağı, personel yemekhanesi, mutfak, soğuk hava depoları, jeneratör, çamaşırhane ve sığınak bulunmaktadır. Kurum özelliği ve güvenliği nedeniyle, proje aşamasında 24 saat kesintisiz ısınma, aydınlanma ve su verebilecek kapasitede kalorifer (fuel-oil), elektrik, jeneratör ve asıl su tesisatı ile donatılmıştır.
Zemin tünel kazma girişimini engelleyici, yeterli miktarda hasır demirli betonla sağlamlaştırılmış. Kanalizasyon boruları firarı engelleyecek ebatlarda döşenmiş, logarlar ile kontrol imkanı sağlanmış, çevreyi korumak için arıtma tesisleri kurulmuş.
Türkiye de halen,
328 kapalı ceza infaz kurumu,
36 müstakil Açık ceza infaz kurumu,
3 çocuk eğitimevi,
5 kadın kapalı,
1 kadın Açık,
4 çocuk ve gençlik kapalı ceza infaz kurumu olmak üzere toplam 377 ceza infaz kurumu bulunmakta, bu kurumların kapasitesi 121.804 kişilik.
Ceza infaz kurumu ve tutukevi sayısının, işletim maliyetlerinin düşürülmesi, hizmette kalite, çağdaş infaz anlayışı doğrultusunda hızla azaltılması gerekmektedir.
118 CEZAEVİ KAPATILDI
Bu maksatla milletlerarası normlara uymayan ve fiziki şartları ve kapasiteleri itibariyle eğitim ve iyileştirmenin kısıtlı yapıldığı ya da hiç yapılamadığı küçük ilçe ceza infaz kurumlarından 2006 yılında 20, 2007 yılında 51, 2008 yılında 16, 2009 yılında 22, 2010 yılında 6, 2011 yılında 3 adet olmak üzere son altı yılda toplam 118 ilçe ceza infaz kurumu kapatıldı.