Gazete Vatan Logo

Alkol firmalarından yasağa ilanlı tepki!

Büyük bir tartışma ile Meclis'ten geçen alkol düzenlemesine üretici firmalardan manidar ilanlarla tepkiler geldi. İşte o ilanlar...

Alkol firmalarından yasağa ilanlı tepki!

Alkollü içki reklamlarının artık gazetelerde yer almayacak olmasıyla, şirketler son ilanlarını veriyor.

Bira ve rakı üreticilerinden sonra Şarap Üreticileri Derneği, gazete ilanıyla yasaklara tepkisini gösterdi.

Akol yasası ile öngörülen yasaklar için ilk reklam geçtiğimiz haftasonu Anadolu Efes'ten gelirken onu Yeni Rakı takip etti. Şarap Üreticileri Derneği, bugün bazı gazetelerde yayınlanan ilanında, alkollü ürün satışı yapanların gazete ve internette reklam yapamayacak olmasına ve içki yasaklarına gönderme yaptı.

ARTIK SİZE EMANET...

"7000 yıllık Anadolu şarabı artık size emanet" denilen ilanda şarabın ilk kez bu kadar suskun ve sessiz kalacağı notu düşüldü.

Alkol firmalarından yasağa ilanlı tepki



Yasak daha Çankaya Köşkü tarafından onaylanıp resmi gazetede yayınlanmadan yani yasa yürürlüğe girmeden önce Yeni Rakı verdiği ilanda "Yeni"nin bitmeyeceğine vurgu yaptı. 500 yıllık geleneğin bitmeyeceğinin altını çizdi.

‘HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIK’

Türkiye'de Mey içki ile faaliyet gösteren İngiliz alkol devi Diageo ise, Türkiye'de yasalaşan alkol yasasına tepki gösteren bir açıklamada bulunmuş ve şu ifadeleri kullanmıştı:

'Mey İçki'yi 2011'de satın alırken yalnızca güçlü alkollü içki markaları olan bir şirkete değil, aynı zamanda yabancı yatırımları teşvik eden ve istikrarlı düzenleyici mevzuatı olduğunu öne süren bir ülkeye yatırım yaptık. Bu şekilde hızla yasalaşması bizim için sürpriz ve hayal kırıklığı oldu ama faaliyette bulunduğumuz ülkelerin yasalarına her zaman bağlı kalırız. Türkiye'de işimize, müşterilerimize ve çalışanlarımıza taahhütlerimizi koruyoruz.

Alkol firmalarından yasağa ilanlı tepki



Hükümetinin aldığı kararlar doğrultusunda alkol yasaklarında sınırların belli olması sonrasında üretici firmalar ilgi çeken ilanlar ile tüketicisi ile son kez buluşuyor.

İlk etapta en çok süreçten zarar gören Anadolu Efes hafta sonu verdiği ilan ile dikkatleri üzerine topladı. Efes Pilsen gazetelere verdiği ilanla hayli yaratıcı bir reklam kampanyasının fitilini ateşledi. Gazetelere tam sayfa verilen ilanda Efes Pilsen'in adı geçmedi, hiç bir amblem yer almadı. Üstünde markası yazmayan Efes Pilsen'in klasik bira şişesi tasarımıyla mesajını veren firmanın sloganı ise “Görmesek de Biliriz!” oldu.

Alkol firmalarından yasağa ilanlı tepki



Yeni yasayla artık gazeteye ve internete reklam veremeyecek olan alkollü içki üreticileri, son reklamlarıyla sayfalara veda ediyor. Yeni Rakı, gazeteye verdiği son ilanda 'Reklamlar bitti. Bize müsaade!" dedi ve "Hep yeni kal kardeşim" notunu düştü.

Haberin Devamı