‘7.7 olursa 625 bin can gider’
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı 5 oda tarafından hazırlanan deprem raporunda olası İstanbul depreminde, 625 bin insanın hayatını kaybedeceği bildirildi
Elektrik Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Jeofizik Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası ve Makine Mühendisleri Odası İstanbul Depreme Hazır mı?” başlıklı raporu açıkladı. Rapora göre, en kötü senaryo Raporu, TMMOB l Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cevahir Efe Akçelik açıkladı. Akçelik, “Bizlerin İstanbul için tasarladığı en kötü senaryo 1509 yılında yaşanan 7.7 büyüklüğündeki depremin tekrar olması. O dönemde İstanbul ve Galata’daki nüfus 160 bin kişi, 35 bin hane olarak ifade edildiği düşünüldüğünde bu depremde binde otuzluk bir ölüm oranı olmuş. Günümüze vurursak, İstanbul’daki nüfusun yaklaşık 20 milyon kişi olduğunu düşünürsek en az 625 bin insanın hayatını kaybedeceğini öngörmekteyiz” dedi.
Yüzde 50’si kaçak yüzde 40’ı ömrünü tamamlamış
Akçelik, “İstanbul’da mevcut yapı stokunun yüzde 50’si kaçak, yüzde 40’ı deprem ömrünü tamamlamış, yüzde 27’sinin deprem riskine bağlı olarak acilen yıkılması gerekmekte ve bu binaların sadece yüzde 35’inde DASK var. Dere yataklarını bile yerleşime açan imar uygulamaları, deprem bilincinin maalesef İstanbul’da yeterince oturtulmamış olması İstanbul’un tahmin edilenden daha yıkıcı bir etki alanı altında olacağının göstergesi” dedi. Raporda deprem sonrası toplanma alanları ile ilgili şu ifadelere yer verildi:
- 470 deprem toplanma alanı 77 ‘ye düşmüştür. Bu alanlarda 2 milyon kişi için hazırlık yapıldığı ifade edilmektedir. Bir diğer sorun bu alanlara nasıl transfer yapılacağıdır.
- Toplanma alanlarına olmayan acil durum yollarıyla nasıl ulaşılacak?
- 1509’daki Büyük İstanbul Depremi sonrası Marmara Denizi’ndeki tsunamide 6 metreyi aşan dev dalgalar İstanbul ve Galata surlarını aşarak şehirde can kayıplarına yol açmıştır. Maltepe ve Yenikapı’daki dolgu alanlarının yaşanabilecek doğal afetin boyutunu doğal olmayan nedenlerle çok daha fazla büyütebileceği anlaşılmaktadır.
- Sağlık, su, yağmur suyu, atık su, sıcak su, kızgın su, buhar, kızgın yağ, yakıt, yangın, elektrik, iletişim ve tüm tesisat incelenmelidir.