Gazete Vatan Logo

21 kurşun için 140 bin Euro!

Mardin’de 2004 yılında terörist sandıkları iddiasıyla 12 yaşındaki Uğur’la babası Ahmet Kaymaz’ı vuran polisler, meşru müdafaadan beraat edince aile AİHM’e gitmişti. AİHM Türkiye’yi mahkum etti.

Avrupa insan Hakları Mahkemesi (AİHM), Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 2004 yılında çıkan çatışmada babası Ahmet Kaymaz ile birlikte öldürülen 12 yaşındaki Uğur Kaymaz davasında Türkiye’yi ’yaşam hakkını ihlal etmesi’ nedeniyle mahkum etti. Olayın ardından kamuoyuna ’2 terörist öldürüldü’ diye resmi açıklama yapılmış, daha sonra 4 polis hakkında açılan kamu davasında mahkeme 4 polisi meşru müdafaadan beraat ettirmişti. Beraat kararı Yargıtay tarafından da onanınca, iç hukuk yolları tüketilerek aile tarafından dava AİHM’e taşınmıştı. AİHM’in dün verdiği kararda, polislerin yaptığı savunmada 24 saat izlendiği söylenen Kaymaz ailesinin evinde şüpheli bir aktivite tespit edilmediğine dikkat çekildi. Ayrıca iddia edildiği gibi örgüt üyelerinin Kaymaz ailesinin evinde saklandığına dair bir delil olmadığı ve herhangi bir terör eylemi girişiminin planlandığına dair bir gösterge olmadığı ifade edildi.

Sanık ifadeleri çelişkili

Öldürücü güç kullanımı konusunu değerlendiren AİHM, yerel mahkemenin sadece şüphelilerin ifadelerinden yola çıkarak olay kurgusunu hazırladığı tespitini yaptı. Şüphelilerin ifadelerinin 10 günlük bir gecikmeyle alınmasının da otoritelerin gerekli özenle davranmadığını ortaya koyduğunu söyledi. Ayrıca şüphelilerin ifadelerini değiştirerek, olay günü yaşananlarla ilgili iki farklı hikaye anlattığı ancak bu iki versiyonun da mermi kovanlarının konumuyla uyuşmadığı da belirtildi. Sonuç olarak da “Biri 13 yaşında, iki kişinin öldüğü bir olayda, ulusal otoritelerin şüpheli polislerin boşluklar ve tutarsızlıklar içeren beyanlarını doğrudan kabul etmeden önce farklı olasılıkları da değerlendirmesi gerekirdi” diyen AİHM, Türkiye’yi ‘Uğur ve babası Ahmet Kaymaz’ın yaşam hakkını ihlal etmek’ten toplam 140 bin euro (yaklaşık 420 bin TL) tazminata mahkum etti.

12 yaşında 13 kurşun yedi

12 yaşındaki Uğur ile babası Ahmet Kaymaz, 21 Kasım 2004’te Mardin Kızıltepe’deki evlerinin önünde açılan ateş sonucu hayatını kaybetti. Uğur’a 13, baba Ahmet Kaymaz’a ise sekiz kurşun isabet etti. Uğur’un 13 kurşunun izi olduğu kanlı kazağı, 2012’de Ankara’da açılan ‘Utanç Müzesi’nde sergilenmişti.

Anne, büyükanne ve dedeye tazminat

Mahkeme, Uğur’un annesi Makbule Kaymaz’a 65 bin euro maddi, 50 bin euro manevi tazminat; Ahmat Kaymaz’ın annesi Emine Kaymaz’a 5 bin euro maddi, 15 bin euro manevi tazminat ve babası Reşat Kaymaz’a ise 5 bin euro manevi tazminat ödemesine karar verdi.

MADDE 2 NE DİYOR?

AİHM’in Türkiye’yi mahkum ettiği Avrupa İnsan hakları Sözleşmesi’nin 2’nci maddesinde, “Herkesin yaşam hakkı yasanın koruması altındadır. Yasanın ölüm cezası ile cezalandırdığı bir suçtan dolayı hakkında mahkemece hükmedilen bu cezanın yerine getirilmesi dışında hiç kimse kasten öldürülemez” hükmü yer alıyor.

Haberin Devamı