15 bin hükümlüye tahliye!
‘Anadilde savunma’ tasarısında birçok sürpriz var...
Meclis’ten geçen ‘anadilde savunma’ tasarısında birçok sürpriz düzenleme var. 310 hasta hükümlü ile 15 bin civarında hükümlü tahliye olacak. Aralarında Ogün Samast’ın da bulunduğu hükümlüler cezaevinde eşleriyle ‘mahrem’ görüşme imkanına kavuşacak. Hamile hükümlüler tahliye edilecek.
Anadilde savunma tasarısı olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, önceki gün Meclis’ten geçti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün imzasının ardından yürürlüğe girecek olan tasarıyla, geçen yıl yaklaşık 35 bin mahkumun tahliyesini sağlayan “açık cezaevine geçiş ve infazın son 1 yılında tahliye” düzenlemesine ilişkin önemli bir değişiklik yapılıyor. Buna göre, açık cezaevine ayrıldıktan sonra son 1 yılın denetimli serbestlik şartlarıyla toplum arasında geçirilebilmesine dönük düzenlemede, 6 ay açık cezaevinde kalma şartı vardı. 31 Aralık 2015 tarihine kadar bu 6 ay açık cezaevinde geçirme şartını uygulamama konusunda bir düzenleme yapılacak. Böylelikle açık cezaevine geçme şartı kazanan mahkum, 6 ay burada kalma şartı aranmadan hemen tahliye olacak. Böylece 15 binin üzerinde hükümlünün ilk etapta tahliye edileceği belirtiliyor.
Hamileyse tahliye!
Kapalı cezaevine girdikten sonra gebe kalanların infazı ertelenecek. Ancak koşullu salıverilmesine 6 yıldan fazla süre kalanlar ile eylem ve tutumları nedeniyle tehlikeli sayılanlar hakkında infaz ertelemesi yapılmayacak. Bu kişilerin cezası, ceza infaz kurumlarında kendileri için düzenlenen uygun yerlerde infaz olunacak. Terörle Mücadele Kanunu kapsamında mahkum olanların infazı ertelenebilecek.
300 hastaya tahliye
Halen ‘Mahkumun hastalığının hayatı için kesin tehlike teşkil etme’ şartıyla infaz ertelenebiliyor. Yasayla ‘’Ağır bir hastalık veya sakatlık nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettirememe’’ hali de infazın ertelenmesi nedenleri arasına alındı. Böylece 300’ün üzerinde hasta hükümlünün durumları tekrar değerlendirilecek ve infazının ertelenmesine karar verilebilecek.
Saygun’a yok
Bu düzenleme eski Genelkurmay 2. Başkanı Ergin Saygun gibi eşi ve kızı tarafından refaket zorunluluğu bulunan hasta tutukluların durumunu doğrudan etkilemeyecek. Çünkü tutukluların tahliyesine mahkeme süren yargılama çerçevesinde karar veriyor. Ancak Saygun hakkındaki hüküm kesinleşip hükümlü hale gelirse, bu madde kapsamına girebilecek.
Ergenekon sanığı eski İnönü Üniversitesi Rektörü Fatih Hilmioğlu’nun, oğlunun vefatı nedeniyle getirildiği Ankara’da evde konaklamasına izin verilmeyerek, gece cezaevine konulması nedeniyle yeni düzenleme yapıldı. Hükümlüler, ölüm ve benzeri nedenle izin verildiğinde, valinin izniyle ya evinde ya bir yakının evinde ya da güvenli bir yerde tutulacak. Aynı düzenleme, tutuklular için de uygulanacak.
‘Ticari’ erteleme
3 yıl ve daha az süreli hapis cezalarının infazının, hüküm-lünün talebiyle 6 aylığına ertelenebileceğine ilişkin hükme “ailenin ticari faaliyet-lerinin sürmesi” hali eklendi. Böylece hastalık, üniversite eğitimi, ölüm ya da tarım topraklarının işlenebilmesi gibi nedenlerle ertelemenin yanı sıra bu nedenle de infaz ertelenebilecek.
KCK’da Kürtçe savunmaya izin verildi
ANADİLDE savunma ile ilgili tasarının TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesinin ardından Diyarbakır’da görülen KCK/TM ana davasında Kürtçe savunmaya izin verildi. Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden davada, eski Batman Belediye Başkanı Nejdet Atalay savunmasını Kürtçe yaptı. Savunma tümüyle kayıt altına alınırken, yasa Resmi Gazete’de yer almadığı için Atalay’ın tercümanlığını avukatı yaptı.
Van’daki KCK davasında ise Edremit Belediye Başkanı Abdulkerim Sayan ve Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz tahliye edildi.