TOKİ binaları neden yıkılmadı? TOKİ binalarında raylı sistem var mı?
Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem 10 ilde büyük yıkıma neden oldu. On binlerce insan hayatını kaybetti, binlerce bina yıkıldı. Ancak afet bölgesinde yer alan TOKİ evleri depremden hasar almadan kurtuldu. Depremin yaşandığı 10 ilde toplam 133 bin 759 TOKİ konutu olduğu biliniyor. Peki TOKİ binaları neden yıkılmadı? TOKİ konutlarında raylı sistem var mı? İşte detaylar...

TOKİ binaları neden yıkılmadı sorusunun yanıtı merak ediliyor. Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük deprem 10 ilde yıkım yaşattı. Onbinlerce bina yıkıldı. Ancak deprem bölgesinde yer alan TOKİ konutları herhangi bir hasar almadı. Vatandaşlar, TOKİ konutlarında hangi sistemin kullanıldığı merak etmeye başladı. Peki TOKİ konutlarında raylı sistem var mı?

TOKİ BİNALARI NEDEN YIKILMADI?
Deprem felaketinde TOKİ'nin yaptığı konutlar ayakta kalmayı başlardı. Bu binalar içerisinde okul, cami, kreş gibi sosyal alanlar da zarar görmedi. Uzmanlar, TOKİ binalarının yıkılmamasının nedeninin kullanılan radye temel sistemi olduğunu söylüyor.

TOKİ'nin kullandığı sistemde tünel kalıp da kullanılıyor. Bütün taşıyıcı sistem perde duvarlardan oluşuyor. Tünel kalıp olduğunda bir binanın yıkılmasının zor olduğunu uzmanlar dile getiriyor.

Konutlarda, radye temel, tünel kalıp taşıyıcı sistem ve yüksek beton dayanımı gibi depreme karşı üretilen çözümler dolayısıyla oluşan sarsıntı ve hasar en aza indirilmiş oluyor.

RADYE TEMEL SİSTEMİ NEDİR?
Radye temel, gerçek adıyla radye jeneral temel, yükün zemine düzgün bir şekilde dağılmasını sağlar.