Emekli, asgari ücretli, EYT'li milyonları ilgilendiriyor! 3.800 TL...
İşçi, emekli, EYT'li, asgari ücretli olarak çalışan milyonlar merak ediyordu. Tek tek açıklandı. 2022'de asgari ücret ne kadar olacak? EYT ile ilgili son durum nedir? Emekli olanlar sigortasız olarak çalışabilir mi? Gibi çok sayıda soruya İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Yazarımız Mert Nayır yanıt verdi...
![Merhaba, ben 2000 girişli bayan sigortalıyım. 1994 Stajım var ama sayılmıyor. Sigortalılığımdan önce doğumum da var o da sayılmıyor. Benim durumumda olanlar için bir yasa çalışması yok mu](https://image.gazetevatan.com/i/gazetevatan/75/750x0/618ded0fd90837b6d34ac878.jpg)
Merhaba, ben 2000 girişli bayan sigortalıyım. 1994 Stajım var ama sayılmıyor. Sigortalılığımdan önce doğumum da var o da sayılmıyor. Benim durumumda olanlar için bir yasa çalışması yok mu?
Kadın sigortalılarda ne yazık ki sigortalılıktan önceki doğumlarını borçlanma imkanı bulunmamaktadır. Bu konuyla ilgili defalarca Meclis’e yasa teklifinde bulunulsa da komisyondan geçen teklif olmamıştır. Ancak önümüz seçim, böyle bir hak medyada yer aldıkça çalışmalar da artacaktır.
![Staj sigortalılarının sayılması ile ilgili bir çalışma var mıdır Seçim yaklaşıyor EYT bile çıkacak diye konuşuluyor ancak kimse staj mağdurlarını konuşmuyor. Bizim hakkımız ne olacak](https://image.gazetevatan.com/i/gazetevatan/75/750x0/618ded26d90837b6d34ac87a.jpg)
Staj sigortalılarının sayılması ile ilgili bir çalışma var mıdır? Seçim yaklaşıyor EYT bile çıkacak diye konuşuluyor ancak kimse staj mağdurlarını konuşmuyor. Bizim hakkımız ne olacak?
Merhaba, EYT’lilerle staj sigortalıları birbirinden mevzuat olarak farklı konulardır. EYT’de yasa sonradan değiştiği için hak kaybı meydana geldi ancak staj sigortası hep böyleydi. Tabi bu konuyla ilgili meclise onlarca teklif sunulsa da komisyondan geçen olmadı. 2023 yılı seçim yılı, milyonlarca staj mağdurunun durumu mutlaka ele alınacaktır ancak nihai çözüme kavuşur mu bekleyip göreceğiz.
![Merhaba, benim 1987 yılında işe girişim var hatta elimde işe giriş sigortalı kartım bile var. Ancak emeklilik müracaatı yaptığımda SGK prim ödenmemiş diye ret cevabı verdi. Buna itiraz edemez miyim](https://image.gazetevatan.com/i/gazetevatan/75/750x0/618ded26d90837b6d34ac87c.jpg)
Merhaba, benim 1987 yılında işe girişim var hatta elimde işe giriş sigortalı kartım bile var. Ancak emeklilik müracaatı yaptığımda SGK prim ödenmemiş diye ret cevabı verdi. Buna itiraz edemez miyim?
Ne yazık ki sizin durumunuzda olan binlerce sigortalı mevcut ve SGK prim ödemesi bulunmayan kişilerin sigortalılık başlangıcını kabul etmiyor. Tabi burada bir hak kaybı söz konusudur ancak yargı yoluna giderseniz davanızı kazanarak emeklilik hakkınızı elde edebilirsiniz. Bu konula ilgili ‘prim tahsilatı kurumun yükümlülüğündedir’ şeklinde onlarca yargı kararı da mevcuttur. Bir avukattan destek alarak dava açmanız faydanıza olacaktır.
![Merhaba, bir firmada 7 yıl çalıştım ve ayrıldım. Kıdem tazminatı tarafıma eksik ödendi, işyerine söylediğimde ise yasal kesintilerden dolayı diyorlar. Kıdem tazminatından ne kadarlık bir kesinti oluyor acaba](https://image.gazetevatan.com/i/gazetevatan/75/750x0/618ded27d90837b6d34ac886.jpg)
Merhaba, bir firmada 7 yıl çalıştım ve ayrıldım. Kıdem tazminatı tarafıma eksik ödendi, işyerine söylediğimde ise yasal kesintilerden dolayı diyorlar. Kıdem tazminatından ne kadarlık bir kesinti oluyor acaba?
Kıdem tazminatından damga vergisi harici hiçbir kesinti yapılmamaktadır. Bir yıl için brüt ücretiniz tutarında kıdem tazminatı ödemesi alırsınız bundan sadece binde 7,59 oranında bir damga vergisi kesintisi yapılır. Yani ihbar tazminatı gibi %15’lik bir gelir vergisi kesintisi yapılmaz.
![Selamlar, 01.10.1999 tarihinde ilk defa sigortalı oldum. 15 Yıldır bir firmada çalışıyorum ve kıdem tazminatımı alarak ayrılmak istiyorum. SGK merkezine gittiğimde bana kıdeme esas yazısını alamayacağımı, 25 yıllık sigortalılık süresini ya da 7000 günü doldurmam gerektiğini söylediler. Ben sigortalı olmadan önce de kısa dönem askerlik yaptım. Borçlanma ile şartlarımı değiştirmem mümkün müdür](https://image.gazetevatan.com/i/gazetevatan/75/750x0/618ded27d90837b6d34ac88c.jpg)
Selamlar, 01.10.1999 tarihinde ilk defa sigortalı oldum. 15 Yıldır bir firmada çalışıyorum ve kıdem tazminatımı alarak ayrılmak istiyorum. SGK merkezine gittiğimde bana kıdeme esas yazısını alamayacağımı, 25 yıllık sigortalılık süresini ya da 7000 günü doldurmam gerektiğini söylediler. Ben sigortalı olmadan önce de kısa dönem askerlik yaptım. Borçlanma ile şartlarımı değiştirmem mümkün müdür?
Maalesef tam ucundan kaçırmışsınız 58 yaş ve 5975 günle emekliliğin. Ancak askerliğinizin sigortalılıktan önce olması derdinize dermen olur. Normal şartlarda 15 yıl 3600 gün ile kıdeme esas yazı 08.09.1999 ve öncesinde sigorta girişini olanlara verilmektedir. Bu tarihten sonra girişi olanlardan ise 4500 prim günü ve 25 yıllık sigortalılık süresi ya da sadece 7000 prim gün şartı istenir. 25 Günlük bir askerlik borçlanması ile durumunuz çözüme kavuşur, sigortalılık başlangıcınız 05.09.1999’a çekilir ve kıdeme esas yazısını alabilirsiniz. Askerlik borçlanması yapıp ödedikten sonraki gün kurumdan kıdeme esas yazıyı alabilirsiniz.
![Merhaba, EYT ile ilgili yayınladığınız videoları takip ediyorum. Önümüzdeki günlerde seçime kadar çıkarılacağını belirtiyorsunuz. Ben de bir EYT’liydim ve yılbaşında emekli oldum. Emekli olan EYT’lilerin hakları ne olacak](https://image.gazetevatan.com/i/gazetevatan/75/750x0/618ded27d90837b6d34ac888.jpg)
Merhaba, EYT ile ilgili yayınladığınız videoları takip ediyorum. Önümüzdeki günlerde seçime kadar çıkarılacağını belirtiyorsunuz. Ben de bir EYT’liydim ve yılbaşında emekli oldum. Emekli olan EYT’lilerin hakları ne olacak?
Yaptığımız EYT konu videolarda aslında belirtmiş olduğunuz duruma ufakta olsa değindik. EYT konusu basit bir konu değil. Çıkarılması dert, çıkarılmaması ayrı bir dert durumuna gelen 22 yıllık bir mesele. Çıkarıldığı zaman sizlerin de belirttiği gibi emekli olan yüzbinlerce EYT’linin durumu ne olacak, kanunen hakları verilecek mi bu soruların cevapları tamamen havada kalan bir durumdur. Şimdilik tek söyleyebileceğim velev ki kanun çıkarsa ve yaşı bekleyip emekli olanlara hak verilmezse sizin durumunuzda olan yüzbinlerce emekli EYT’li dava sürecine gidecektir
![Merhaba Mert bey, ben bir asgari ücretliyim. AGİ dahil 3 bin lira ücret almaktayım. Almış olduğum ücretin yarısı kirama anca yetiyor. 2022 Yılında asgari ücretin durumu ne olacak](https://image.gazetevatan.com/i/gazetevatan/75/750x0/618ded27d90837b6d34ac884.jpg)
Merhaba Mert bey, ben bir asgari ücretliyim. AGİ dahil 3 bin lira ücret almaktayım. Almış olduğum ücretin yarısı kirama anca yetiyor. 2022 Yılında asgari ücretin durumu ne olacak?
Gerçekten enflasyon karşısında asgari ücretle yaşamını sürdürenlere ekonomi alanında ödüllendirici primler verilmeli. 2022 Yılında uygulanacak asgari ücrete gelecek olursak Cumhurbaşkanımız yeni yılda asgari ücretin en yüksek rakamlarda tutulmasını istemektedir. Buna karşılık olarak gelen rakamlar ise 3 Bin 650 TL ile 3 Bin 800 TL arasında kalıyor. Bunun altında bir rakam çıkarılacağını düşünmüyorum. Aralık ayı itibarı ile görüşmeler başlayacak.
![Merhaba, ben malulen emeklilik için SGK’dan sevkimi istedim mide ve ayağımdaki kaza sonucu oluşan eziklikler için %38 rapor verildi. Tabi bu oran maluliyet için yetmiyor, başka rahatsızlıklarım da var ancak bakmadılar. Tekrardan maluliyet için sevkimi isteyebilir miyim](https://image.gazetevatan.com/i/gazetevatan/75/750x0/618ded26d90837b6d34ac87e.jpg)
Merhaba, ben malulen emeklilik için SGK’dan sevkimi istedim mide ve ayağımdaki kaza sonucu oluşan eziklikler için %38 rapor verildi. Tabi bu oran maluliyet için yetmiyor, başka rahatsızlıklarım da var ancak bakmadılar. Tekrardan maluliyet için sevkimi isteyebilir miyim?
Maluliyet işlemleri için adınıza oluşturulan rapora itiraz edebilir tekrardan heyete girebilirsiniz. Raporunuzu düzenleyen heyet hastanesinin sağlık kurulundan itiraz yönünde bilgi alabilirsiniz. İtirazınız sonucu yeni hekimlerle tekrardan muayeneleriniz yapılır. Malulen emeklilik imkanı olmasa da %40 ve üzerinde oran alırsanız engelli emeklilik hakkını sağlarsınız.
![Merhaba, ben yurtdışında ikamet etmekteyim. Emekli olmam için 900 güne ihtiyacım var, tabi yaş şartıma da 3 yıl var. Bunu isteğe bağlı bir şekilde yurtdışından ödeyebilir miyim](https://image.gazetevatan.com/i/gazetevatan/75/750x0/618ded27d90837b6d34ac880.jpg)
Merhaba, ben yurtdışında ikamet etmekteyim. Emekli olmam için 900 güne ihtiyacım var, tabi yaş şartıma da 3 yıl var. Bunu isteğe bağlı bir şekilde yurtdışından ödeyebilir miyim?
Yurtdışında ikamet eden Türk vatandaşlarının isteğe bağlı prim ödemesi mümkün değildir. Sizin durumunuzda olan kişiler için yurtdışı borçlanması imkanı bulunmaktadır.
![Selamlar, ben emekli bir çalışanım. İşyerim benim adıma sigorta primi ödüyor SGK’ya ancak bu benim hiçbir işime yaramıyor. Sigortasız çalışmamın bana bir zararı var mıdır Kurum yakalarsa aylığımı kesebilir mi](https://image.gazetevatan.com/i/gazetevatan/75/750x0/618ded27d90837b6d34ac882.jpg)
Selamlar, ben emekli bir çalışanım. İşyerim benim adıma sigorta primi ödüyor SGK’ya ancak bu benim hiçbir işime yaramıyor. Sigortasız çalışmamın bana bir zararı var mıdır? Kurum yakalarsa aylığımı kesebilir mi?
Emekli personeller için işverenler SGDP primi ödemek zorundalar. Sigortasız çalışmak emekli kişiler için pek bir risk teşkil etmiyor gibi gözükebilir ancak işletmenize bu yönde bir şikâyet gelir veya sizin sigortasız çalıştığınız tespit edilirse ağır idari yaptırımlarla karşı karşıya kalınır. Sizin emekli maaşınız kesilmez ancak işletmeniz karşılaşacağı ceza yükü oldukça ağır olacaktır.