Bankada hesabı olan herkesi ilgilendiriyor! IBAN numaralarıyla ilgili flaş talep!
Son dönemde artan banka hesabı dolandırıcılığı vakaları, Türkiye genelinde büyük bir endişe kaynağı haline gelmiş durumda. Banka müşterileri, internet üzerinden yapılan dolandırıcılık olaylarına karşı giderek daha fazla tedirginlik yaşıyor. Önümüzdeki günlerde de bu konunun Meclis'te masaya yatırılması bekleniyor. TÜKONFED Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Son dönemde artan banka hesabı dolandırıcılığı vakaları, Türkiye genelinde finansal güvenlik endişelerini artırıyor. Banka müşterileri, internet üzerinden yapılan dolandırıcılık girişimleriyle ilgili olarak daha fazla bilinçlenme ve güvenlik önlemlerinin güçlendirilmesi çağrısında bulunuyor.

Öte yandan TÜKONFED Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez, konuyla ilgili uyarılarda bulunarak yaşanılan mağduriyetler hakkında bilgi verdi.

Hüseyin Ölmez yetkililere çağrı yaparak bankaların yaşanan mağduriyetlerde üstelerine düşeni yapmadıklarını vurgulayarak, "Önümüzdeki günlerde Gazi Meclisi'nde finansal dolandırıcılık konusu ele alınacak. TÜKONFED olarak, 2015 yılından bu yana internet ve internet üzerinden banka dolandırıcılığıyla ilgili çalışmalar yaptık. Gönüllülerimiz yazılı ve görsel medyada açıklamalarda ve önerilerde bulundu. Son zamanlarda banka hesapları üzerinde artan dolandırıcılık olayları, sosyal medyada sıkça tartışılır hale geldi. Bu konunun kamuoyunda tartışılması ve Gazi Meclisi'nde ele alınması önemlidir ancak bu süreçte bilgi kirliliği dolandırılan finansal tüketicilere zarar verecek düzeye ulaşmış durumda. Bankaların yasal görev ve sorumluluklarını yerine getirmedeki eksiklikleri ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) tüketici işlemlerinde yeterli denetim yapmaması, dolandırıcılara dolaylı destek olmaktadır.

Ayrıca, Gazi Meclisi'nde yapılacak görüşmelerde bankalardan istenilen bilgilerin "gizlilik" gerekçesiyle gönderilmemesi gerektiğine inanıyorum. Çünkü finansal dolandırıcılık toplumumuzda ekonomik ve sosyal ciddi zararlara yol açmıştır." dedi.

Sözlerine devam eden Ölmez, "Gazi Meclisi'nde yapılacak görüşmelerden önce görüşlerimizi açıklamak ve oluşan bilgi kirliliğine katkı sağlamak istiyoruz. Bu açıklamalar, Konfederasyonumuza yapılan mağdur başvuruları ve birikimimizden elde edilen deneyimlerimiz doğrultusundadır. Dolandırıcılık, inovasyonun en fazla tescilsiz olduğu ve gereksinimlerimiz ile zayıf noktalarımızı kullananların iş alanıdır. Finansal tüketicinin yasal sorumlulukları konusunda özellikle ağır kusur olmaması için daha önce çok fazla açıklama yaptık." İfadelerini kullandı.

Yaşanan dolandırıcılık olaylarından da bahseden Ölmez, "Bankaların dolandırıcılık olaylarındaki tutumları; dolandırıcılık gerçekleşmeden önce hassas davrandıkları, fakat olay gerçekleştiğinde tüm sorumluluğu ve faiziyle tüketicilere yükledikleri şeklindedir. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 21.11.2012 tarihli ve E. 2012/11-550 K. 2012/820 sayılı kararına göre, bankaların internet bankacılığı işlemlerinde sistem güvenliğini sağlamaları gerekmektedir. Sistem güvenliğinin sağlanamaması durumunda doğan zararlar bankaya aittir. Bankalar maalesef genellikle dolandırılan finansal tüketicilerin taleplerini reddetmektedir.

Şüpheli İşlem Bildirimi: Son günlerde artan dolandırıcılık olayları iki farklı şekilde gerçekleşmektedir:a) Trojan virüsüyle ele geçirilen cihazlar üzerinden yapılan kredi kartı alışverişleri, mevduat hesaplarından para transferleri ve limitlerin sonuna kadar kullanılması.

b) Dolandırıcı, kişisel ve banka verilerine erişim sağlayarak güven sağlayıp dolandırma işlemlerini gerçekleştirmektedir. Bu işlemlerin genel özelliği, çok kısa sürelerde gerçekleştirilmesidir.Bankadan Kişisel Verilerin ve Banka Bilgilerinin Kanuna Aykırı Çıkarılması: Banka verilerinin dolandırıcıların eline geçmesi, bankaların ayrı bir kusurudur.

Suçu Bildirme Sorumluluğu: Türk Ceza Kanunu'nun 278 ve 279. maddeleri suçu ve suçluyu bildirme zorunluluğu getirmiştir. Bankalar bu konuda herhangi bir ayrıcalığa sahip değildir.Yargı ve Soruşturma Aşamasında Yetkili Mercilere Zamanında ve Hızlı Yardımda Bulunmama: Bankalar, dolandırıcılık olaylarına karşı zamanında ve sağlıklı bilgi vermemekte ve işbirliği yapmamaktadır." dedi.

Meclis'te alınması gereken kararlar hakkında beklentileri aktaran Ölmez," Gazi Meclisi'nden finansal tüketici olarak beklentilerimiz şunlardır:Emniyet tarafından düzenlenen rapor dikkate alınarak dolandırıcılar için caydırıcı cezalar düzenlenmeli ve diğer önlemler alınmalıdır.Bankalara şüpheli işlemler konusunda cezai yaptırımlar getirilmeli ve makul sürede blokaj yapma yetkisi verilmelidir.

BDDK'nın mevcut yasal zorunlulukları bankalar tarafından uygulanmasını sağlaması için denetim yapması ve yaptırım uygulaması gerekmektedir.Bankalarda kişisel bilgileri olmayan IBAN numaralı hesaplar derhal işleme kapatılmalıdır.Hesap kiralama işlemlerinde tüm taraflara ayrı yaptırımlar uygulanmalıdır." şeklinde konuştu.