Zırhlı araç tamamlandı yeni hedef uçak!
Hema Defense, zırhlı aracın prototipini görücüye çıkardı
Hattat Holding’e bağlı Hema Defense, tekerlekli zırhlı aracın prototipini IDEF fuarında görücüye çıkardı. Şirket milli tank Altay’ı yürütecek milli güç grubu projesine ve yerli uçağa da talip oldu
Savunma sanayi alanında önemli oyunculardan biri olma hedefinde ilerleyen ve bu anlamda ilk siparişini Altay tankının çekicilerini üreterek alan Hema Defense, yeni araçlarını IDEF 2013’te gün yüzüne çıkarıyor. Hema Defense, başta Türk Silahlı Kuvvetleri’nin özel ihtiyaçlarını karşılamak üzere kendi mühendisleri tarafından dizayn ettiği ve IP hakları kendine ait olan 6x6 Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Aracı’nı fuarda tanıtacak.
En etkin şekilde kullanılacak
Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Hema Endüstri Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Hattat, Hema Defense’in 2012 yılında dizayn çalışmalarını tamamladığı ve üretim sürecini başlattığı 6x6 Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç’ın Hema Endüstri mühendisleri tarafından tasarlandığını ve Kanadalı bir firma ile üretiminin yapıldığını belirtti. Hattat, “Tekerlekli zırhlı aracımızın başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere diğer müttefik ordular tarafından en etkin kullanılabilecek şekilde, açık mimari yapıda geliştirilmelere uygun tasarlandı. Aracın ilk üretimini birlikte gerçekleştirdik. Bu aşamadan sonra üretim Hema Defense tarafından yapılacak” dedi.
Talep gelirse karşılarız
Fuar öncesi basın mensupları ile biraraya gelen ve Hema’nın savunma sanayiindeki projeleri ile hedeflerini anlatan İbrahim Hattat, Altay milli tankını taşıyan araçları üretip Silahlı Kuvvetler’e teslim ettiklerini söyledi. BMC’nin Kirpi aracı ile kazandığı ihalede ikinci olduklarını da hatırlatan Hattat, “Burada da bir talep gelirse karşılamaya hazırız” diye konuştu. Hattat, özel maksatlı taktik tekerlekli zırhlı araç ihalesinde de son 3’e kalan firmalardan biri olduklarına dikkat çekerek şöyle devam etti:
“O ihale daha sonra iptal oldu. Tahminimiz bu yıl yenileneceği yönünde. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kara kuvvetleri envanterinde tanklar dahil olmak üzere oldukça yaşlı araçlar mevcut. Bunların değişmesi gerekiyor. Tahminimiz önümüzdeki 30 yılın en büyük alımını yapacaklar. İlk etapta 1.5 milyar dolarlık bir ihale olmasını bekliyoruz. Biz tasarladığımız 4x4 ve 6x6 muharip ve keşif araçları ile bu ihaleye hazırız.”
Sıra Milli Güç Projesi’nde
İbrahim Hattat, bir diğer radarlarındaki projenin ise milli güç projesi olduğunu belirtti. Otokar’ın milli tank Altay’ın kabuğunu yaptığını ancak bu tankın Alman malı motor ve ekipmanla yürüdüğünü söyleyen Hattat “Milli Savunma Bakanlığı çok doğru bir strateji ile burada da yerlilik arıyor. Motor ve yürüyen aksamı kapsayan milli güç projesi için iki firma çalışıyoruz. Şu an envanterde 3 bin civarında tank var. Tümünün zaman içinde değişeceğini varsayarsak uzun vadede çok büyük iş” diye konuştu.
Hattat, şu ana kadar Altay’ı ve diğer tankları taşıyacak araçtan 46 adet üretip teslim ettiklerini buradan 20 milyon euro ciro sağladıklarını da belirtti.
Uçakta babayiğit oluruz
İbrahim Hattat, fabrika ziyaretinde Başbakan Erdoğan’ın kendilerine “Milli uçak üzerinde yoğunlaşın” talimatı verdiğini kaydetti ve havacılık alanında babayiğit olmaya talip olduklarını söyledi. Hattat, “Eğer bize verilen hedef buysa ve bizi bağımlılıktan kurtaracaksa her türlü desteği vermeye hazırız. Türkiye ilk otomobili Murat 124’ü montajla başlattı. Sonra zaman içinde parçalar yerlileşti. Biz de uçakta montajla başlayan modeli geliştirebiliriz. İş jeti konusunda çalışmalarımız var. Özgün bir uçak motorunun fikri mülkiyet haklarını almamız lazım. Diğer parçaları da Türkiye’de üretmemiz lazım. Bu işe bir yerden başlamamız lazım. Tüm kadromuzla, Ar-Ge ünitemizle bu işe yoğunlaştık” dedi.