Zafer Kurtul: Akbank bankacılık sektörünün dörtte biri olacak
Akbank iki yıl önce başlattığı "Yeni Ufuklar Değişim Programı"nın sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Gelinen noktayı umut verici olarak değerlendiren Akbank Genel Müdürü Kurtul, "Hedefimiz piyasanın dörtte biri olmak" dedi
Türk bankacılık sektörü kimlik değiştiriyor. Enflasyon düşerken, faiz marjları da daralıyor. Enflasyona bağımlı gelir kaynakları da daralıyor. Bankaların yeni ortamda başka gelir kaynakları yaratması için faiz dışı gelir elde etmesi gerekecek. Bu değişimi çabuk fark eden bankalardan biri olan Akbank, müşteri odaklı yeni bankacılık ortamına hazırlanmak için "Yeni ufuklar değişim programı" hazırladı ve uygulamaya koydu. Şu ana kadar yaklaşık 100 milyon dolar harcanan projenin sonuçları önceki hafta sonu Abant'ta kamuoyu ile paylaşıldı. Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, projenin 2005 yılında tamamlanacağını, projenin bankanın genel müdürlük organizasyonundan bölge ve şube organizasyonuna, müşteriye hizmet sunma süreçlerinden, şube kurumsal kimlik ve mimari yapısına kadar köklü bir değişim içerdiğini anlattı. 2004 Ağustos'una kadar şubelerdeki değişimin tamamlanacağını söyleyen Kurtul, "Türk bankacılık sektöründe orta büyüklükte bir bankanın elde edebileceği kârdan daha büyük bir rakamı yatırım yaparak değişime ve yeni döneme harcadık. Banka sayısının 79'dan 50'lere düştüğü bir dönemde hem kârlılığımızı hem de büyümemizi sürdürürken, yenileniyoruz. Amacımız yenilenme bittikten sonra sektörün dörtte biri büyüklüğe ulaşmak. Vizyonumuz, misyonumuz bu yönde. Akbank tarihinde bir dönüm noktası sayılacak değişimleri yapmak üzere sahaya indik" dedi.
Faiz düştü, yıl sonu % 17 rakamı görülür
Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul değişim sürecini devam ettirirken, lider banka olmanın sorumluluğu ile kredilerde de büyük bir atağa geçtiklerini ifade etti. Bankaların özellikle tüketici kredilerinde çok düşük faizli kredi verdiğini, ancak kâr ettiklerini söyleyen Kurtul, iyimserliğin süreceğine inandıklarını kaydetti. Yıl sonu için konan yüzde 12'lik enflasyon hedefinin tutturulmaması için bir sebep görmeyen Kurtul, "Şu an faiz 2 puan daha düştü ve 24'e geldi. Ay ay vermek zor ama yıl sonunda yüzde 17'yi göreceğimizi düşünüyoruz. Merkez Bankası bugüne kadar başarılı bir politika izledi. Önce bekledi, emin oldu, sonra faizi düşürdü. Yeni bir indirim için seçimleri bekleyebilirler. Faiz özellikle yaz aylarında daha hızlı düşebilir" diye konuştu.
Bizi dinleyen bir hükümet var
Akbank Genel Müdürü, şu an kendilerini en fazla dinleyen hükümetin işbaşında olduğunu da hatırlatarak "Bu bankacılık sektörü için bir avantaj. Bankalar Birliği olarak aramızda konuşuyoruz. Bizi dinleyen anlayan başka bir hükümet görmedik" dedi. Akbank'ın özel bankalar arasında en büyük kredi hacimlerine sahip bankalardan biri olduğuna işaret eden Kurtul, kredilerde öngörülen ciddi büyümenin yaratabileceği risklerin anımsatılması üzerine, kredi hacmi yükseldikçe problemli kredilerin oranında bazı değişiklikler olabileceğini belirtti. Zafer Kurtul, burada önemli olanın problem miktarım görebilmek, riskin dağılımını yapabilmek olduğuna dikkat çekti. Geçmişte reel faizin eksi olduğunu vurgulayan Kurtul, "Şimdi yüzde 1.95 faizle kredi verildiğinde, ayda ortalama enflasyon 1 denilirse enflasyonun yaklaşık 2 misli üzerinde bir faizle kredi açılmış oluyor. Dolayısıyla banka bu krediden yeterli verimi elde edebiliyor. Ama tabii bu tür kredileri destekleyecek yeterli özkaynağının olması lazım. Bu bir rekabet avantajıdır. Bu şekilde fiyatlayarak en iyi müşteriyi çekebilmesi, bu müşterilere çapraz satışlar yapılabilmesi çok önemli kritik konular" diye konuştu.
Güvence sınırı 10 bin euro olmalı
Temmuz 2004'te mevduata tam güvencenin kalkacağını hatırlatan Zafer Kurtul, "Güvence tutarı, en son kalktığında 50 milyar lira düzeyindeydi. AB standardı 20 bin euro, fakat Türkiye'de gelir dağılımını düşününce 10 bin euro seviyesinde mevduat güvencesinin saptanmasını öneriyoruz" dedi.
Davul zurna elimizde çok gürültü çıkarmadık
Akbank bugüne kadar hep Hazine'yi fonlayan banka olarak tanındı. Zaten bilançoya bakınca da bu durum ortaya çıkıyor. 2000 yılında Akbank'ın kredilerinin toplam büyüklük içindeki payı yüzde 7.7 idi. 2003 yılı 9 aylık sonuçlara göre bu oran yüzde 13.1'e çıktı. Akbank ise bu eleştirilere katılmıyor. Grup şirketlerine kullandırılan kredi miktarı düşük olduğu için kredi oranının az göründüğünü savunuyor. Akbank'ta Sabancı Grubu'na kullandırılan kredilerin tutarı yüzde 6-7 civarında oldu. Kurumsal Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ziya Akkurt, "İstanbul Yaklaşımı'na giren sorunlu kredileri ve grup kredilerini çıkarırsanız, en fazla kredi kullandıran bankanın Akbank olduğunu görürsünüz. Sokağa yeni çıkıyormuşuz gibi bir intiba uyanmasının sebebi, sırtımıza davul takıp fazla gürültü çıkarmamamızdı. Sessiz ve derinden gittiğimiz için böyle algılandı" dedi.