Gazete Vatan Logo

YazarkasaPOS’ta dünyaya örnek olduk!

Ingenico CEO’su Philipe Lazare, “Yasal değişikliğin ardından Türkiye için ürettiğimiz yazarkasaPOS’a diğer ülkelerden de ilgi var. Türkiye bu fikirde örnek olacak. Kayıt dışı ile mücadelede önemli adım” dedi.

Türkiye’de kayıtdışılığı önlemek amacıyla Ekim 2013 tarihinde hayata geçen yazarkasaPOS uygulaması dünyaya model olacak. Dünya genelinde 7 milyon adet pos cihazı satanFransa merkezli Ingenico CEO’su Philipe Lazare, Türkiye’deki uygulamanın Afrika, Ortadoğu ülkeleri, İtalya, Rusya, Ukrayna’dan da büyük ilgi gördüğünü belirterek, “Türk hükümetinin kayıtdışılığı azaltmak için yazarkasaPOS’a geçmesi olumlu. Fransa’da KDV konusu işyerinin aylık olarak beyanı ile belirleniyor. Türkiye’deki bu fikir de dünyaya örnek olacak” dedi.

Ar-Ge’ye dev yatırım

Bir grup gazeteci ile Ingenico’nun genel müdürlük merkezi Paris’te bir araya gelen Philipe Lazere ve Ingenico Türkiye ve Ortadoğu Genel Müdürü Alpay Sidal, Türkiye’deki yazarkasaPOS geçiş sürecini ve şirketin 2014 hedeflerini paylaştı. 2013 cirosunun 1.4 milyar euro, kârlılık oranının yüzde 21 olduğunu belirten Lazare, “Kârlılığımız sayesinde toplam ciromuzun yüzde 30’unu Ar-Ge’ye harcıyoruz. Ar-Ge yatırımları sayesinde dünya pazarlarında ürünler çıkartabiliyoruz” dedi.

Tehdit değil, fırsat

2007 yılında Planet’i satın alarak Türkiye pazarına girdiklerini hatırlatan Lazare, Türkiye’deki yetenekli ekip sayesinde pozisyonlarını güçlendirdiklerini ve Ortadoğu bölgesinin yönetim için de bu ekibe yetki verdiklerini dile getirdi.

Lazare, yazarkasa pos uygulaması ile Türkiye’de yeni bir dünya açıldığına işaret ederek, daha önce tehdit olarak algılanın yeni ürünün fırsatlar yaratacağına inandıklarını dile getirdi. Ingenico yazarkasaPOS’un tüm dünyada satışa çıktığını belirten Lazare, “Bu ürün ilk defa Türkiye’den gelen talep üzerine üretildi. Tüm dünyaya açılmış durumda. Vergi toplamak isteyen hükümetler var. Benzer yapıda olan ülkelerde kullanılabilir. Örneğin Afrika, Ortadoğu ülkeleri, İtalya, Rusya, Ukrayna gibi. Ayrıca Fransa, İngiltere’de de tanıtımlar yaptık” diye konuştu.

Ingenico EMEA Bölgesi Başkan Yardımcısı Jacgues Behr ise 2016 yılında cihazların yenilenmesi ile Türkiye’de sıçrama beklendiğinin altını çizerek, “Ingenico’nun toplam satışlarında Almanya, Brezilya ve Çin ilk üç sırada. Türkiye ise ilk 10 içerisinde. 2016’da Türkiye ilk 5 içerisine girer” değerlendirmesini yaptı.

2 milyar TL’lik Pazar

Ingenico Türkiye ve Ortadoğu Genel Müdürü Alpay Sidal, geçen yıl Türkiye’de 400 bin adet POS, Ocak’tan bu yana 37 bin 500 adet yazarkasaPOS sattıklarını belirtti. Sidal, “Türkiye’de 2 milyon adet yazarkasa cihaz değişecek. Türkiye’de 600 bin seyyar POS var. Bunun 110-120 bini değişti. 2016’ya kadar bütün yazarkasalar değişmiş olacak. Toplam 2 milyar liralık bir pazardan bahsedebiliriz” dedi.

Ciro bilgileri cebe geliyor

Ingenico’nun Türkiye için geliştirdiği yeni esil cihazı iWE280’nin sektörde yeni bir dönem başlatacağını söyleyen Alpay Sidal, “İşyerlerine sadece KDV fişi basan ve vergi takibi getiren ürün satmayı hedeflemedik. İşyerlerinin kullanımına açacağımız yeni uygulamamız ‘i-ciro’ ile akıllı telefon ve web sitesi üzerinden anında işyeri cirosu takibi de buna en güzel örnek. Böylece işyeri sahibi yazarkasasının başında olmasa da, anında toplam cirosunu, yani işlerin durumunu görebilecek” diye konuştu.

Haberin Devamı