Yabancıyı 10 milyar dolara ‘ev’lendiririz
Ev alan yabancının vatandaşlık bedeli 1 milyon dolardan 250 bin dolara indirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, düzenleme ile son 5 yılda yapılan toplam satışın 1 yılda yapılabileceğini belirterek, 2019’daki gelir hedefinin 10 milyar dolar olduğunu açıkladı
Gayrimenkul sektörünün uzun zamandır beklediği ‘vatandaşlık’ müjdesi geldi. 1 milyon dolar olan yatırım bedeli 250 bin dolara indirildi. Buna göre, taşınmazın tapu kayıtlarında 3 yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla 250 bin dolar veya karşılığı Türk Lirası tutarında taşınmaz satın alan yabancılar bu haktan yararlanabilecek.
Rusya’nın başkenti Moskova’da dün kapılarını açan Proestate Uluslararası Emlak ve Yatırım Forumu’nun açılışını yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yabancıya yapılan konut satışında yapılan yeni düzenleyi değerlendirdi. Kurum, son 5 yılda yabancıya 12 milyar dolarlık satış yapıldığını belirterek, “Bu düzenlemeyle birlikte yabancıya satış atağa kalkacaktır. Son 5 yılda yapılan satışın tamamı önümüzdeki 1 yılda yapılacaktır” dedi. Bakan Kurum, yapılan düzenleme sayesinde 2019’daki hedefin 10 milyar dolar olduğunu söyledi.
Roadshow yapılabilir
Alınan bu kararın sektör adına önemli bir adım olduğunu ifade eden Kurum, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu anlamda fuarlar, tanıtımlar çok önemli. Faaliyetlerimizi yurt dışı fuarlarda artırmamız gerekiyor. Bakanlık olarak bu tür fuarlara güçlü bir şekilde gideceğiz. İç pazarımız dışında yabancıya satış önemli bir pazar da yaratacak. Türkiye, bu paydan hak ettiği kadar alamıyordu. Yunanistan’daki düzenlemede rakamlar çok düşüktü. Avrupa Birliği yardım etse de Yunanistan krizden bu şekilde çıktı diyebiliriz. Bize de büyük katkısı olacaktır. Satışta bekleyen konutların hızlı bir şekilde satılmasını sağlayacak bir düzenleme oldu. Vatandaşlık ile ilgili diğer düzenlemeleri de hızlıca yapacağız, ilgili bakanlıklar bu süreci yürütecek.”
Vatandaşlık noktasında şartların kolaylaştırıldığını dile getiren Kurum, “Her ülkeye gideceğiz. Rusya, Katar gibi ülkelerde Avrupa’da ofisler açmamız gerekiyor. Roadshow’lara da çıkılmalı. Bakanlık olarak bu tür faaliyetlere de öncülük edebiliriz” diye konuştu.
Moskova’da Türk payı artmalı
Türk payı artmalı Rusya inşaat bakanı ile toplantı yaptıklarını da kaydeden Bakan Murat Kurum, “Bizimle iş birliği yapmak istiyorlar. İş birliğine ilişkin ‘Bir çalışma grubu oluşturalım ve yakın zamanda protokole bağlayalım’ diyorlar” dedi. Rusya’da inşa edilen Yeni Moskova Projesi’nin de gündeme geldiğini ifade eden Kurum, “Projede, 100 milyon metrekare inşaat alanı var. 2025’e kadar 70 milyon metrekare konut yapmayı hedefliyorlar. Türk müteahhitlerin sayısını artırmamız gerekiyor” dedi.
İkili görüşmelerin adresi İstanbul
İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO), İstanbul Standı, Proestate’te uluslararası gayrimenkul sektörünün B2B buluşma adresi oldu. İTO Başkanı Şekib Avdagiç, ProEstate’in değerli ve güçlü bir buluşma noktası olduğunu belirterek, “İTO olarak Türk ve Rus iş insanlarının enerjisini, girişimciliğini Proestate 2018’de buluşturarak yeni iş birliklerine ivme kazandırmayı hedefliyoruz” dedi. Avdagiç, yabancıya konut satışıyla ilgili olarak da “Yabancı yatırımcının ülkemize büyük yatırımlarının ilk önemli adımı. Türkiye’den konut alan yabancı ülkemizde yaşıyor, harcıyor, yatırım yapıyor. Yani sadece konut satmıyoruz, büyük de bir yatırım potansiyeli çekmiş oluyoruz” diye konuştu.
Türk müteahhitlerine maliyet desteği yolda
Rusya’da iş yapan müteahhitlerle toplantı yaptıklarını da ifade eden Bakan Murat Kurum, “Türk müteahhitlerin yurt dışında 368 milyar dolar iş hacmi bulunuyor. Yüzde 19.5’i Rusya’da. Bunu artırmamız, hatta 100 milyar dolarlara çıkarmamız gerekiyor. Rusya ile ticaret hacmimiz de 27 milyar dolar. Hem bu rakamı hem de Rusya’nın yüzde 20 payını artırmamız gerekiyor” dedi. Türk müteahhitlerin sorunlarına da değindiklerini anlatan Kurum, şöyle devam etti: “Eskiden inşaat malzemelerinin yüzde 20-25’i Türkiye’den getiriliyormuş. Bu oran yüzde 8-10’lara düşmüş. Kendi ürünlerini tercih ediyorlar. Mimari grupları burada daha güçlü kılmamız gerekiyor ki inşaat malzeme sektörümüz de etkilensin. İşçilik anlamında da Özbekistan Tacikistan ve Kırgızistan’dan inşaat işçisi geliyor. Türkiye’den gelen işçilerin maliyetini düşürmek için çalışma yapacağız.”
İmar Barışı’na 5 milyon kişi başvurdu
İmar Barışı’nda yeni usul ve esasların yayınlanacağını açıklayan Bakan Murat Kurum, “Sosyal donatılar, kamu alanlarının faydalanması noktasında sıkıntılar vardı. İmar Barışı’ndaki sahadaki problemler çözülüyor” dedi. Bakan Kurum, İmar Barışı’na 5 milyon 161 bin başvuru yapıldığını, şu ana kadar da yaklaşık 3 milyar lira ödemenin olduğunu belirtirken, 31 Ekim’e kadar olan başvuru süresinin uzatılmasının da gündemlerinde olmadığını ifade etti.
Kamu çıkarma yaptı
Moskova’da düzenlenen Proestate Uluslararası Gayrimenkul ve Yatırım Forumu dün Türkiye’nin yoğun katılımıyla başladı. Fuara Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başta olmak üzere TOKİ, Emlak Konut GYO ve İller Bankası da katıldı. İTO da fuara diğer yurt dışı fuarlarda olduğu gibi İstanbul Standı ile katıldı. Bakan Murat Kurum, fuarın açılışını Rusya İnşaat, Konut ve Kamu Destekleri Bakanı Vladimir Yakushev ile birlikte yaptı. Açılışta konuşan Bakan Kurum, “Rusya ile ülkemiz arasında çok güçlü ilişkilerimiz var. Şu an enerji alanında inşaat alanında turizm alanında hemen hemen her alanda ikili ilişkilerimiz mevcut. İş hacmimiz her geçen gün daha da artıyor. Biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak sayın bakanımızla istişarelerde bulunduk. Yapılması gereken çalışmaları bir an önce başlatacağız.” Fuara katılan diğer Türk firmaları Doruk İnşaat, Mars Hava ve Deniz Kargo Taşımacılığı, Evrenol Mimarlık, Sabri Paşayiğit ile Turyap oldu.