Vahşi ormandan çıkmak için ‘yırtıcı fikirler’ şart!
Dev şirketlerin CEO’ları G3 Platformu’nda girişimcilerin yeni fikirlerini dinledi. CEO’lara göre girişimcinin yolu vahşi bir ormana benziyor. Ayakta kalabilmek için ‘yırtıcı fikirler’ gerekiyor.
Koton markasının yaratıcılarından ve G3 Platform Başkanı Gülden Yılmaz, vahşi girişimcilik ormanından çıkmak için yırtıcı fikirlere ihtiyaç olduğunu belirtti. Geleceğin Gücü Girişimciler ‘G3 Forum 2014’, 615 girişimci ve girişimci adayını ünlü isimlerden oluşan 90 mentorle buluşturdu. Uluslararası Girişimcilik Merkezi (UGM), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, TOBB Genç Girişimciler Kurulu ve GATE ev sahipliğinde, Vodafone ana sponsorluğu ve TEB Özel Melek Yatırım Platformu desteğiyle gerçekleştirilen etkinlikte girişimciler Ali Sabancı, Gülden Yılmaz, Göktekin Dinçerler, Nevzat Aydın, Varol Civil gibi isimlerle beyin fırtınası gerçekleştirdi.
Girişimcilik zorlu yol
4 yıl önce hayata geçirdikleri G3 Forum’un Global Girişimcilik haftasının amiral gemisi haline geldiğini söyleyen Gülden Yılmaz, girişimci ve girişimci adaylarını, konularının uzmanı yüze yakın başarılı isimle bir araya getirdiklerini belirtti.
Girişimcilik yolunu zorlu bir ormana benzeten Gülden Yılmaz, girişimcilerin bu ormanda kaybolup gitmemeleri için yırtıcı fikirler yaratmaları gerektiğini söyledi. Forumun bu yılki sloganlarını ‘Yırtıcı Fikirler’ olarak belirlediklerini ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:
İçgüdülerle ilerliyor
“Girişimcinin yolu bir vahşi bir orman gibi. Binlerce ağaçtan oluşan bir sürü yırtıcı hayvanında olduğu vahşi bir orman. Girişimcilik serüveni de bu ormandan geçiyor. Bilinmezliklerin arasında bir sürü engel, zorluklar, potansiyel felaketler bir adım ötede girişimcileri bekliyor. Girişimci içten gelen, çok da sonradan öğretilemeyen içgüdüleriyle ve bir takım yırtıcı fikirleriyle bu zorlukları aşıyor. Kimi zaman kurt gibi cin firkirli, kimi zaman şahin gibi ileri görüşlü çoğunlukla kaplan kadar cesur, baykuş kadar bilge olabilen girişimciler bu serüveni başarıyla bitirmeye hak kazanıyorlar.”
Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt de “Girişimcilik ve inovasyonda gerçekleşen her yüzde 1’lik artış, ekonomide yüzde 0.8’lik büyüme sağlıyor. Türkiye’nin geleceği ve ekonomik gücünün sınırları, yükselen girişimci ruha bağlı” diye konuştu.
Ali Sabancı: Bu kez selfie’ye gelmemişler
Girişimcilik bilincinin her yıl giderek arttığını belirten TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı ve Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, “Bu yıl katılımcılar bizimle selfie çekmek için gelmemişler. Girişimcilik için güzel, yaratıcı fikirlerle geldiler. Bizde onlara şunu ya da bunu yap demek yerine doğru networkle buluşturduk” dedi. Adaylara tecrübelerini aktaran Sabancı, girişimciliğin sorununun sermaye olmadığını söyledi. Pek çok fikrin sermaye arayışına girdiği zaman yok olup gittiğini vurgulayan Sabancı, “İlk ihtiyacın sermaye olarak görülmemesi gerekiyor. Evet, para çok önemli fakat artık dünyamızda para fikirden çok daha kolay bulunabilir” diye konuştu.