Gazete Vatan Logo

Türkiye 2. çeyrekte en hızlı döviz rezervi artıran ülke oldu

Küresel merkez bankalarının rezervleri 2. çeyrekte 73 milyar dolar artışla 11 trilyon dolara ulaşırken, yüzde 6 yükselişle en hızlı Türkiye'nin rezervleri artış kaydetti

Türkiye 2. çeyrekte en hızlı döviz rezervi artıran ülke oldu

Gelişmekte olan ülke merkez bankaları, 2010 yılından bu yana kendi para birimlerinde gördükleri en büyük ralliden faydalanmaya çalışıyor.

Türkiye ve Tayland öncülüğünde gelişmekte olan ülkeler, güçlü döviz kurundan faydalanarak yabancı para cinsi rezervlerini 2 yıldan bu yana ilk kez artırarak, gelişmekte olan piyasalarda yakın zamanda görülen gerilemelerde para birimlerini desteklemek için erittikleri rezervlerini tekrar canlandırmaya çalışıyorlar. GAM UK ve Manulife Asset Management gibi yatırım firmalarına göre, rezervleri daha sağlam olan ülkeler istikrarsız dönemleri daha sağlam atlatabilir ve traderler için daha cazip hale gelebilir.

Bloomberg'in derlediği verilere göre, merkez bankalarının uluslararası rezervler Mart sonundan bu yana 154 milyar dolar ya da yüzde 1.4 artışla 11 trilyon dolara yükseldi. Bu dönemde yüzde 6 yükselişle en hızlı Türkiye'nin rezervleri artış kaydetti. Tayland'ın döviz rezervleri yüzde 5.5 artarken, Endonezya'nın rezervleri yüzde 3.6 yükseldi.

130 milyar dolar değerinde sabit getirili varlık yatırımı yöneten Manulife Asset Management gelişmekte olan piyasalar analisti Richard Segal, "Merkez bankalarının rezervleri çok olduğunda, yatırımcıların dip seviyelerden alım yapması daha olası. Bir çok kişi daha önce rezervler azaldığında endişelenmişti. Dolayısıyla, rezervlerin tekrar güçlenmesi tahvil yatırımcılarını cesaretlendirecektir" dedi.

Rekor sermaye girişi

Haberin Devamı

Rezervlerdeki artış, 2014'te sermaye çıkışlarının başlamasıyla Çin'den Suudi Arabistan'a merkez bankaları para birimlerini korumak adına rezervlerini harcamaya başlamalarından bu yana bir ilk oluyor. Küresel rezervler 2014'ün Ağustos'unda 12 trilyon dolara ulaşarak zirveyi gördü ve yakın zamana kadar düşüşünü sürdürdü, ta ki sermaye tekrar gelişmekte olan ülke ekonomilerine geri dönmeye başlayıncaya kadar.

Avrupa ve Japonya'da 10 trilyon doların üzerinde değerde tahvil sıfırın altında getiri sağlıyorken, gelişmekte olan ülke varlıkları yatırımcılar için giderek daha fazla cazip hale geliyor.

Fon akımlarını takip eden EPFR Global şirketinin verilerine göre, 10 Ağustos'a kadarki 6 haftalık dönemde gelişmekte olan piyasa tahvil fonlarına 18 milyar dolar ile rekor seviyede sermaye girişi oldu.

Haberin Devamı