Turkcell'i ‘başıboş’ bırakamayız!
'SPK birkaç adım atacak mecburen'
Turkcell’in genel kurulunun yapılamamasının ardından konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Eğer çıkmaza girerse bu iş SPK birkaç adım atacak mecburen. SPK’nın çok geniş yetkileri var, bunları basamak basamak kullanır” dedi.
Rus Altimo, Çukurova ve TeliaSonera’nın hakim ortaklar olduğu Turkcell’de anlaşmazlık yüzünden önceki gün yapılması gereken Genel Kurul iptal edilirken, yeni yönetim kurulu üyeleri de seçilememişti. 7 kişilik yönetim kuruluna sahip Turkcell’de 4 üyenin görev süresi 29 Nisan itibarıyla bittiği için kurul imza yetkisiz kalmıştı.
Yine çıkmaza girerse
Turkcell’deki kaotik ortamla ilgili konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Turkcell Yönetim Kurulu’nun belirlenmesi sürecine ilişkin, “Şimdi yine çıkmaza girerse SPK, birkaç adım atacak mecburen. Sonuçta böyle bir şirketin yönetimsiz kalması, başıboş kalması mümkün değil. Biz, buna izin veremeyiz” dedi.
Öncelik küçük yatırımcı
SPK’nın, Turkcell’e yönelik asıl ana bakış açısının halka açık bir şirket olması olduğunu vurgulayan Ali Babacan, şunları kaydetti:
“Halka açık bir şirketle ilgili de SPK’nın görevi, fonksiyonu vardır. Devlet bir bu açıdan bakıyor. İkincisi, yine düzenlenen bir sektör olduğu için, telekomünikasyon konusunda topu topu üç operatörden biri olduğu için, özellikle BTK tarafından da düzenlenen bir sektör olduğu için o sektörün düzenlemelerine uyan bir şirket olması gerekiyor. Üçüncü bir bakış açısı da stratejik bir kuruluş. Çünkü pazar payı en yüksek olan şu anda mobil telefon operatörü. Dolayısıyla o şirketle ilgili bir aksaklık, Türkiye’nin genel iletişim ve ticari yapısıyla ilgili aksaklığa sebep olabilir. Bizim arzumuz, bu şirketin ortaklarının uyum içerisinde çalışıp, şirketle ilgili kararlarını alıp, şirketi kendilerinin yönetmesi. Asıl bir numaralı tercihimiz, olması gereken bu.”
Ortaklar arasında anlaşma olduğunda SPK da çekilir
BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, “Birinci tercihimiz bu önümüzdeki dönemde, kısa bir süre içerisinde ortakların anlaşıp bir an önce yönetim kurulunu kendilerinin atayıp bu şirketi yönetmesi” diye konuştu.
Ali Babacan, en kısa sürede Turkcell Olağan Genel Kurulu’nun gerçekleştirilerek yönetim kurulu üyelerinin atanmasını umduklarını dile getirerek, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Yönetim Kurulu üyelerinin tamamının görev süresi bitti. Yönetim Kurulu olmayan bir şirkete göz yummak mümkün değil, böylesine dediğim açıdan önemli bir şirkete. Dolayısıyla kendi aralarında anlaşıp bağımsız üye atayamadıkları için SPK mecburen bağımsız üye atadı. Çünkü aralarında anlaşıp bağımsız üyelerini kendilerini belirleselerdi o zaman o üyeler şu anda görevdeydi. Bunu da yapamadıkları için, isim dahi öneremedikleri için SPK mecburen atamak durumunda kaldı. Şimdi yine çıkmaza girerse SPK birkaç adım atacak mecburen. Ortaklar anlaşana kadar devlet müdahalede bulunacak. Anlaşma olduğunda çekilecek.”
Süreyya Ciliv: Biz işimize odaklıyız
Turkcell’de yönetim kurulunun 4 üyesinin görev süresi biterken, icranın başında olan ekibin lideri CEO Süreyya Ciliv’den, “Ben ve ekibim işimize odaklıyız” mesajı geldi.
Uzun yıllara dayanan ortak kavgasına rağmen Turkcell’i başarı ile yöneten profesyonel ekibin lideri olan Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv, İzmir’de yapılan Turkcell Teknoloji Zirvesi’ne katıldı. Genel kurul gelişmeleri ve ortaklar arasındaki anlaşmazlığı değerlendiren Ciliv, şunları söyledi:
“Genel Kurul yapılamadı. Yönetim kurulumuzda 4 kişi eksik. Ümit ediyorum ki en kısa zamanda tamamlanır. Ama Turkcell CEO’su olarak ben ve tüm Turkcell çalışanları işimize odaklıyız. Yapacak çok işimiz var. Bütün Turkcell çalışanları olarak çalışmaya devam edeceğiz. Umuyorum ki Turkcell yönetim kurulu ile ilgili sorunu da kısa süre içerisinde çözülür.”
Halkbank Ziraat’ten önce katılımcı olur
ALİ Babacan, katılım bankacılığı konusundaki son gelişmelerin sorulması üzerine de Ziraat Bankası ve Halk Bankası’nın bu konuda hazırlıklarını sürdürdüğünü hatırlattı. Katılım bankacılığı sistemine Halk Bankası’nın muhtemelen Ziraat Bankası’ndan daha önce gireceğini belirten Babacan, şöyle konuştu: “Halk Bankası’nın daha esnaf odaklı çalışması onların zaman açısından daha çabuk intibak etmesini sağlayacak. Biz bunun sermayesini Hazine’den koyacağız. Yani bunlar bir banka iştiraki olmayacak. Çünkü katılım bankacılığı dediğimizde işin kuruluş sermayesiyle beraber faize karşı hassasiyeti olan kesimlerin, bu hassasiyetlerini sonuna kadar dikkate alan bir sistem kurmamız gerekiyor. Sermaye mutlaka Hazine’den olacak ve ayrı bir personel yapısı kurulacak. Katılım bankacılığı yapmak isteyen ayrı bir müessesede, ayrı bir personel yapısıyla ayrı bir sermaye ile o işi yürütmek zorunda.”