Tüm malları gitti, üzerine bir bardak soğuk su içti!
TMSF, cipi dahil Toprak’ın tüm mal varlığına el koydu
09.08.2009 - 15:09 | | Zafer TOKUŞ- Aziz GÜVENER
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), borçlarının tasfiyesi için imzalanan protokol hükümlerini yerine getirmediği gerekçesiyle Halis Toprak’ın tüm şirketlerine dün sabah el koydu. Kendi ifadesiyle ‘Kebap yemeye geldiği’ Adapazarı’nda, Toprak İlaç Fabrikası’nın bahçesindeki köşkte kalan Halis toprak, 17 yaşındaki yeni eşi Nazlıcan ve kayınvalidesi Şehrinaz Tağızade, karşılarında TMSF avukatlarını görünce şoke oldu.
TMSF avukatları, yanlarında Sakarya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleriyle birlikte, Toprak Holding’e bağlı şirketlere el koyma işlemini yaparken, Halis Toprak da Toyota marka cipiyle ayrılmak istedi. Ancak TMSF avukatları, cipe el konulduğunu belirterek çıkışlarına izin vermedi.Kiralık minibüs bulundu
İstanbul’a dönmek üzereyken cipine el konulan ve araçsız kalan Halis Toprak kaldıkları köşkün önünde beklerken, eşi ve kayınvalidesi içeri girdi. Zaman zaman terleyen ve sık sık soğuk su içen Toprak, şirket görevlilerinden kendilerine İstanbul’a gitmeleri için araç bulunmasını istedi. Fabrikanın servis hizmetlerinde kullanılan araçlar araştırıldı ve sonunda Adapazarı’ndan minibüs getirildi.
Kebaplar minibüse
TMSF avukatı Özlem Şengelen, bu aracın da Toprak İlaç Fabrikası’na servis verdiğini belirterek, Halis Toprak ve ailesinin bu minibüsü de kullanamayacağını söyledi. Kısa süren tartışma ve bir dizi telefon görüşmesinin ardından avukat Özlem Şengelen, minibüsün ücretini ödemesi koşuluyla bununla İstanbul’a gidebileceğini Halis Toprak’a bildirdi.İzin çıkması üzerine el konulan cipteki özel eşya ve Adapazarı’nda yemek üzere hazırlanan kebaplar, minibüse aktarıldı. Adapazarı’na hafta sonunu geçirmek için geldiklerini belirten Halis Toprak, “Adapazarı’nda kalıp kebap yiyecektik. Bunun için gelmiştik ama yiyemedik. Bıraktık kebabı gidiyoruz. Bizim aile başka kimse yok” diye yakındı.
’El koyma hukuki değil’
Halis Toprak, TMSF avukatları işlemleri yaparken görüştüğü gazetecilere, uygulamanın hukuki olmadığını söyledi. TMSF’nin kendisinden 132 milyon dolar alacağı olduğunu söylediğini belirten Halis Toprak, “132 milyon doların ne aslı var, ne esası var. Maliye Bakanlığı’ndan, 16 milyon ceza bize kesildi. Bu 2 aylık faiziyle birlikte eder 17 milyon. Bu 17 milyon dolar resmi. Maliye Bakanlığı kendisi 57 milyon dolar yazıyor. Ayrıca Bayındır Bank’a gelen 20 milyon dolarlık cezayı da bizim hesaba yazıyor. Faizleri de yüzde 12. Dolar bazında sayıyor. Diyor ki, ‘Benim 132 milyon dolar alacağım var.’Bu alacağa karşı holdingi sattı, Kuşadası’nı sattı. Paşabahçe’deki en büyük arsayı sattı. Bu onun dediği Borcu aşıyor. Bizden fazla para çekti. Onu da götürdü” dedi.
’Gür ve Çalık’a devir’
Toprak Holding A.Ş. Hukuk İşleri Grup Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada da, TMSF’nin, Toprak Grubu’na ait iki hafta önce el koyduğu iki şirketten sonra geri kalan 20 şirkete daha “hukuksuz” bir şekilde el koyduğu ileri sürüldü: TMSF’nin şirketlere el koymasının amacı, işadamı Remzi Gür’e 140 milyon lira ekspertiz değeri olan İstinye Aslanlı Köşk’ü 23,8 milyon liraya, 153 milyon lira ekspertiz değeri olan Toprak Center’ı Çalık grubuna 88 milyon liraya devrinin sağlanmasıdır. Bahse konu 2 gayrimenkulün tapuları halen Halis Toprak ve Toprak grubu şirketlerinin üzerinde bulunmaktadır. Bu davalarımızı şirketlerimize haksız şekilde el koyarak geri çektirmeye zorlayarak tapu devirlerini gerçekleştirmek istemektedirler.
Protokole uymadı her şeyini kaybetti
Halis Toprak, sahibi olduğu Toprakbank‘a TMSF‘nin Kasım 2001‘de el koyması üzerine borcunu ödemek için 18 Aralık 2004‘ te protokol imzalamıştı. Protokole göre Toprak, TMSF‘ye olan toplam 453 milyon dolar nakit borcunu 2005 yılından başlamak üzere 10 yılı anapara, iki yılı faiz olmak üzere toplam 12 yılda ödemeyi kabul etti. Protokol kapsamında yer alan bazı gayrimenkuller üzerine Fon lehine ipotek konulamadı ve protokol yürürlüğe girmedi. Bu süreç de TMSF’de 2007 sonuna kadar ancak 49.6 milyon dolar tahsil edebildi. Bunun üzerine 2008’de ek bir protokol yapılarak grubun borçlarını ödemesine imkan tanındı. Zaten öteki protokol yürürlüğe girmemişti ve grubun taksit ödemelerinde olumsuzluklar yaşanıyordu. Bu nedenle anapara olarak 401 milyon dolar, işçi alacakları, vergi, faiz ve cezayla birlikte 500 milyon dolara ulaşan bir tutar yeniden protokole bağlandı. Ancak bu tarihten sonra da TMSF, Toprak’ın protokole aykırı davranışlarını fark etti. Toprak’ın bu süreçte ödemesi gereken 805 bin dolarlık borcu da ödememesi üzerine TMSF, yasal takibe başlarken grubun gayrimenkullerini de satışa çıkardı.
Bu dönemde TMSF ile Halis Toprak arasında ipler gerildi. Halis Ağa verdiği ilanlarla TMSF Başkanı Ahmet Ertürk’e savaş ilan etti. Ancak Halis Ağa’nın bu girişimleri sonuç vermedi, TMSF Yeniköy’deki Aslanlı Köşkü’nü Nisan ayında 23.8 milyon liraya işadamı Remzi Gür’e ihale ederken, geçtiğimiz hafta da şirket merkezlerinin yer aldığı Toprak Center’ı satışa çıkardı. Burada da 88.2 milyon lirayla en iyi teklif veren Çalık Holding’e bağlı GAP İnşaat oldu. Halis Toprak ise yaptıkları protokolde 450 milyon dolar olarak belirlenen borçlarının, yüzde 35 peşin ödeme iskontosu düşüldüğünde borçlarının tamamının ödendiğini, buna rağmen TMSF’nin protokol hükümlerine aykırı olarak taşınmazlarının üzerindeki haciz ve ipotekleri kaldırmadığını savunuyordu. Yıllardır gazetelere verdiği ilanlar ve basına yaptığı açıklamalarla TMSF‘nin tutumunu eleştiren ve hatta TMSF Başkanı Ahmet Ertürk‘ü Kamu Görevlileri Etik Kurulu‘na şikayet eden Fon’un satış işlemlerini hukuk dışı olarak nitelendirerek dava açan Halis Toprak, yaptığı bir atakla ise gazetelere ilan vermiş; TMSF ile Başkan Ahmet Ertürk‘ten özür dilemişti. Halis Toprak, holding yönetimini oğlu Mehmet’e bırakarak dikkatleri de üzerine çekmişti. Bu görev değişikliğinin ardından TMSF’yle Toprak Grubu prensipte anlaşmaya varmıştı.
TMSF AVUKATIYLA PAZARLIK YAPTI
Toprak Adapazarı’ndan cipiyle ayrılmak istedi. Ancak TMSF avukatları cipe el koyduklarını söyleyerek izin vermedi. Kısa süren tartışma ve bir dizi telefon görüşmesinin ardından avukat Özlem Şengelen, minibüsün ücretini ödemesi koşuluyla bununla İstanbul’a gidebileceğini Toprak’a bildirdi. Toprak, bunun üzerine Şengelen’e, “Keşke bütün çalışanlarım senin gibi işine sadık olsa. Takdir ediyorum senin çalışmanı” dedi.
BALAYINDAN SONRA İLK KEZ 17’LİK EŞLE
Halis Ağa, Toprak İlaç’ın Adapazarı’ndaki tesislerinde bulunan köşkte 17 yaşındaki eşi Nazlıcan, kayınvalidesi Şehrinaz Tağızade ve baldızıyla kalıyordu. TMSF’yle birlikte gelen gazeteciler Halis Toprak’ı balayından sonra ilk kez eşi Nazlıcan’la görüntülemiş oldu. Toprak, eşi, kayınvalidesi, baldızı ve yardımcısıyla minibüse binip Adapazarı’ndan ayrıldı.
Haberin Devamı