Gazete Vatan Logo

Spekülasyona en sert önlem

Sasa ve Özbal’da son 1 aydır gözlenen sert yükselişten şüphe duyan Sermaye Piyasası Kurulu bugüne kadar çok az rastlanan bir önlem aldı. SPK, her iki hissede de alım kısıtlaması getirdi

Spekülasyona en sert önlem

Sasa Polyester ile Özbal Çelik Boru’da son 2 ayda görülen yüksek kazanç Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) dikkatini çekti. Yüzde 100’ü aşan değer kazancı, bilgi suistimali ve piyasa dolandırıcılığı şüphesiyle bu iki şirketin hisselerine internet yasağı getirildi.

Sasa Polyester 2015’e kadar Sabancı Holding bünyesinde olan bir şirketti. Daha sonra Erdemoğlu Holding’e satıldı. Ancak bu satışla birlikte şirket hisselerinin değerleri adeta fırladı. 1 TL’den neredeyse 9 TL’ye yükselen hisse fiyatları yatırımcılar kadar SPK’nın da dikkatini çekti.

23 Mart’ta 2.69 TL olan Sasa hisse fiyatı, 8.39 TL’ye kadar yükseldi. Bu rakamlarla birlikte Sasa Holding hisselerinin sadece son iki ayda yüzde 225, 2015’ten bu yana da yüzde 800 prim yaptığı belirlendi. Normalin çok üzerinde olan bu fiyat artışı üzerine SPK yetkilileri harekete geçti. 3 ay boyunca bu şirketin hisselerine, internetten hiçbir şekilde işlem yapılamayacak. Her iki şirkete de internetten işlem ve açığa satışta SPK yasağı getirildi. Hisse fiyatlarının normalin çok üzerinde gerçekleşmesi ve piyasaların dikkatini çekmesi üzerine, şirket yetkililerinden KAP’a yapılan

Haberin Devamı

açıklamada, yeni yapılacak yatırım hakkında da bilgi verildi.

Suç işlenmiş olabilir

SPK’nın internet yasağı koyduğu diğer bir şirket Özbal Çelik Boru oldu. SPK’dan gelen bilgilere göre, bu şirketin 25 Nisan ve 23 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen işlemlerinde ilgili yasanın 107/1 maddesindeki suçların işlendiğine dair şüpheler bulunuyor. “Bilgi Suistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği” gereğince, Sasa Polyester ve Özbal Çelik Boru şirket hisselerinin yatırımı veya satışı gibi işlemler, 3 ay boyunca internet üzerinden yapılamayacak.

Sasa’da yatırım 12 milyara çıktı

Sasa’Ya bu yasak gelirken, şirket KAP’a yaptığı açıklama ile kuracağı polimer üretim tesisi için yatırım tutarını 12.8 milyar liraya yükselttiğini duyurdu. Şirketten KAP’a yapılan açıklamada, “Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı verilmesi” kapsamında, PTA, MEG ve polimer üretim tesisi kurulması amacıyla 7.2 milyar lira sabit yatırım tutarlı ve 6 yılda bitirilmesi planlanan yeni yatırım projesinin 12.8 milyar liraya, yatırım süresinin de 8 yıla çıkarıldığı ifade edildi. Açıklamada ayrıca, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na ait Hatay-Dörtyol’da bulunan 2.9 milyon metrekare arazinin şirket tarafından satınalma, tahsis veya kiralanması hususuna yönelik olarak Ekonomi Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile görüşmelerin de devam ettiği ifade edildi.

Haberin Devamı