Sancaktar denize iniyor!
Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) tarafından yürütülmekte olan 'Amfibi Gemi (LST) Projesi' kapsamında, Anadolu Deniz İnşaat Kızakları Sanayi ve Ticaret A.Ş. (ADİK Tersanesi) tarafından inşa edilen gemilerden ikincisi olan Sancaktar, yarın denize indiriliyor.
SSM'den yapılan açıklamaya göre, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için ADİK Tersanesi tarafından inşa edilen Bayraktar'ın denize indirilişinden 9 ay sonra projenin ikinci gemisi olan Sancaktar ADİK Tersanesi'nde düzenlenecek törenle yarın denize indiriliyor. SSM tarafından yapılan açıklamada, "Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) tarafından yürütülmekte olan Amfibi Gemi (LST) Tedarik Sözleşmesi kapsamında,Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacına binaen, ana görev fonksiyonu Amfibi Harekat ve Ateş Desteği olan 2 adet Amfibi Gemi (LST - Landing Ship Tank) tedarik edilmektedir. Bu kapsamda Anadolu Deniz İnşaat Kızakları Sanayi ve Ticaret A.Ş. (ADİK Tersanesi) tarafından inşa edilen gemilerden ikincisi olan Sancaktar'ın 16 Temmuz 2016 tarihinde ADİK Tersanesi'nde düzenlenecek törenle denize indirilmesi planlanmaktadır" denildi.
Amfibi gemilerin ana görevinin; amfibi harekat, araç ve teçhizatları ile birlik nakli ve ateş desteği olduğu belirtilen açıklama, "Gemiler gelişmiş ve ileri muhabere, elektronik ve komuta kontrol imkanları ile harekat ve lojistik görevlerine katkı sağlamanın yanında, gerektiğinde doğal afet yardım görevlerini yerine getirecek imkân ve kabiliyetlere de sahiptir. Amfibi gemiler, araç ve personel taşıma kapasitesi, gündüz ve gece helikopter harekatı yapma kabiliyeti, ateş desteği ve acil sağlık hizmetleri imkânı ile deniz gücümüzün dünya denizlerinde temsiline de katkı sağlayacaktır. Savaş sistemi tasarım ve entegrasyonu milli olarak gerçekleştirilmektedir. Birinci gemi "Bayraktar"ın Şubat 2017, İkinci Gemi "Sancaktar"ın Ekim 2017 de Dz. K.K.'lığımızda göreve başlaması planlanmıştır. Tedarik edilen amfibi gemiler; Karadeniz, Marmara, Ege Denizi ve Akdeniz harekat alanları ile çevre ve uzak denizlerin uluslararası sularında emniyetle seyir yapabilecektir. Araç ve personel taşıma kapasitesi, komuta kontrol hizmetleri, gündüz ve gece helikopter harekatı yapma kabiliyeti, ateş desteği ve acil sağlık hizmetleri imkanı ile deniz gücümüzün dünya denizlerinde temsiline de katkı sağlayacaktır. Ayrıca, bu gemiler amfibi harekat ile idari ve lojistik görev fonksiyonlarına katkı sağlayacak, gerektiğinde Doğal Afet Yardım (DAFYAR) görevleri çerçevesinde de kullanılabilecektir" ifadelerine yer verildi.
Sancaktar'ın teknik özellikleri ise şu şekilde:
"Gemi tek tekneli, deplasman tipi ve tamamen çelik konstrüksiyon olarak inşa edilmiştir. Geminin üst binası balistik korumalıdır. Gemi, Nükleer, Biyolojik ve Kimyasal saldırılar için tam personel korumasına sahiptir.
Türkiye' de özel sektör tersaneleri tarafından inşa edilmekte olan en büyük ve ileri teknolojiye sahip Harp Gemisi olan bu Amfibi Gemiler, yerli ve özgün tasarım ile tamamen çelik olarak inşa edilmekte olup, gemilerin tüm üst binası ve köprü üstü camları balistik korumalıdır. Türk Loydu Askeri Gemi Kurallarına uygun olarak SSM ve Türk Loydu denetiminde inşa edilmekte olan Gemiler Türk Loydu tarafından sertifikalandırılacaktır.
Gemide, bir adet 15 tonluk genel maksat helikopterinin iniş kalkışına olanak sağlayacak, helikopter platformu bulunmaktadır. Yükleme/boşaltma işlemlerini sağlayabilmek amacıyla geminin başında, kıçında ve yan tarafında birer adet kapak bulunmaktadır. Gemide, ayrıca, her biri 8 ton yük veya 40 kişi taşıyabilen, 20 knot sürat yapabilen 4 adet LCVP çıkarma aracı ve 3 adet kendinden tahrikli ponton yer almaktadır.
Gemilerin boyu yaklaşık 139 metre olup, 18 knot maksimum sürat yapması beklenmektedir. Gemide, beklenen sürat değerlerini ve manevra kabiliyetini sağlayabilmek üzere her biri 4 adet dizel makine, 2 adet ridakşınger, 2 adet şaft sistemi, 2 adet değişken açılı pervaneden oluşan ana tahrik sistemi kullanılmaktadır. Gemide ayrıca, iki adet tünel tip baş itici bulunmaktadır.
Gemide elektrik üretimi, 4 adet ana jeneratörle sağlanmaktadır. Gemide ayrıca, bir adet acil durum jeneratörü bulunmaktadır. Bunların dışında gemide yerli üretim olan Komuta Kontrol Sistemi ve Stabilize Makineli Tüfek Platformu (STAMP) ile beraber pek çok elektronik sistem ve silah sistemi bulunmaktadır."