Ruslar gazı azalttı
Reuters, Gazprom'un Türkiye'ye gaz akışını alıcılarla fiyat anlaşmazlığı nedeniyle kestiğini duyurdu. Ardından düzeltme geçerek azalttığını açıkladı. Enerji Bakanlığı kaynaklarından ilk açıklama; Gazprom alıcılarla yaşanan fiyat anlaşmazlığı nedeniyle yüzde 10'luk bir kesintiye gitti. Bu vatandaşı etkileyecek bir durum değil.
25.02.2016 - 14:47 |
Gazprom'un 10 Şubat'tan itibaren Türkiye'ye doğalgaz sevkiyatını ciddi anlamda azalttığı bildirildi.
İnterfax'da yer alan haberde, kış aylarından itibaren Türkiye'nin doğalgaz alımını istikrarlı bir şekilde arttırdığı belirtildi. Özellikle 2015 yılının dördüncü çeyreğinde önceki aylardaki düşüşü telafi eden artış yaşandı, bu artış Ocak 2016'da %3,4 seviyesinde devam etti.
Türkiye'ye gönderilen doğalgaz sevkiyatında hissedilir düşüş 10 Şubat 2016’dan itibaren yaşanmaya başladı. 10 Şubat 2015'e kıyasla %10 oranında düşüş yaşandı ve bu düşüş geçen hafta %50'ye kadar yükseldi. En son rapor tarihi 24 Şubat'ta Türkiye'ye geçen seneye kıyasla %40'lık düşüşle 26,7 milyon metreküp Rus doğalgazı gönderildi.
Taleplerdeki düşüşün başlıca sebebinin hava şartları olduğu, İstanbul'da 15-16 Şubat tarihlerinde hava sıcaklığının 19 dereceye yükseldiği belirtildi. Fakat Türkiye Enerji Bakanlığı'na yakın bir kaynak tek sebebin bu olmadığını belirterek, "Sorun Rusya'nın Türkiye'nin özel şirketlerine gönderdiği doğalgaz hacmini azaltmasında. Bilindiği üzere, şirketlerin Gazprom ile fiyat konusunda anlaşmazlığı devam ediyor" dedi.
Daha önce, Gazprom 1 Ocak’tan itibaren Bosphorus Gaz, Enerco Enerji, Batı Hattı, Kibar Enerji, Avrasya Gaz ve Shell Enerji Türkiye'nin 6 şirketi için geçerli olan %10,25 oranındaki indirimi iptal etmeyi planladığını bildirmişti.
2015 yılında Gazprom Türkiye'ye 27 milyar metreküp doğalgaz gönderdi. Türkiye Almanya'nın ardından Rus doğalgazının en büyük alıcısı durumunda.
TÜRKİYE'DEN İLK TEPKİ
Enerji Bakanlığı kaynaklarından ilk açıklama; Gazprom alıcılarla yaşanan fiyat anlaşmazlığı nedeniyle yüzde 10'luk bir kesintiye gitti. Bu vatandaşı etkileyecek bir durum değil.
Haberin Devamı