Pideye ‘gizli’ zam geldi!
Ramazan pidesine yaklaşık yüzde 17 oranında ‘örtülü’ zam yapıldı. 2014 yılında 300 gramlık pidenin fiyatı 1.5 liraydı. Bu yıl 250 gramı aynı fiyata satılacak.
Her yıl ramazan ayına girmeden önce çeşitli gıda ürünlerinde görülen fiyat düzenlemeleri ilk pideye yapıldı. Ramazan sofralarının vazgeçilmezi ‘pide’ye yaklaşık yüzde 17 oranında gizli zam geldi. İstanbul’da bazı semtlerinde pideye yapılan zam oranı yüzde 25’i buldu.
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, iki yıldır aynı olan Ramazan pidesi fiyatlarında değişikliğe gittiklerini belirterek, kilogramının azami 6 lira olacağını açıkladı. Balcı, “2014 yılında Ankara’da 300 gramı 1.5 liradan satılan pidenin, bu yıl 250 gramı 1.5 liradan satılacak. İstanbul’da geçen yıl 300 gramı 1.5 liraya satılmıştı. Bu yıl itibarıyla bazı ilçelerde belki 300 gramı 2 liradan satılacak” dedi.
Ekmek fiyatında değişiklik yok
Türkiye’de 3 yıldır ekmeğin kilogram fiyatının 4 liranın üzerine çıkmadığına dikkati çeken Balcı, ekmek fiyatında bir değişikliğin söz konusu olmadığını belirtti. Halil Balcı, geçen yıl buğday hasadının 19.5 milyon ton düzeyinde gerçekleştiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:
“Bu yıl hasadın 22 milyon ton, tüketimin de 19 milyon ton olması bekleniyor. Ağustos sonu hasadın tamamlanması ile un fiyatlarında biraz esneme olması durumunda ekmeğin kilogramını 4 lira olarak 3 yılı tamamlamayı hedefliyoruz.”
Grip piliç fiyatlarına bulaştı
Piliç eti ve yumurta fiyatları, ramazan ayı öncesi tırmanışa geçti. Borsa fiyatı 15 günde yüzde 48 artan yumurtayı, yüzde 10’luk fiyat artışıyla piliç eti ürünleri izledi. 25 Mayıs’ta 17.5 kuruş seviyesinde olan duble yumurta fiyatı, 15 günde yüzde 48 artışla 26 kuruşa yükseldi. Bütün poşet pilicin perakende satış fiyatı yüzde 6’lık artışla 5.25 liradan 5.60 lira seviyesine çıktı. Ramazan ayında daha fazla talep gören but ve baget ürünlerindeki zam oranı yüzde 10’a ulaştı.
İzmir Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Bedri Girit, kuş gribi nedeniyle üretimin gerilediğini belirterek, şunları kaydetti: “Bu yıl turizm sezonunun da başlamasıyla iç talepte hareketlilik yaşandı. Yumurta üreticileri bir süredir kuş gribi vakası nedeniyle sıkıntılı günler yaşıyordu. Özellikle ihracatta Kuzey Irak pazarında gerileme görüldü. Haftada 200-250 TIR yumurta gönderilen Kuzey Irak, kuş gribi nedeniyle Türkiye’den ithalatı durdurdu. Bu süreçte bir çok firmanın elindeki yaşlı hayvanları kesime yönlendirmesi üretimi düşürdü. İç talepte fazla bir gerileme olmaması nedeniyle fiyatlar da dengede kalmıştı. Son günlerde ramazan ayı ve turizm sezonunun etkisiyle talepte canlanmayla fiyatlar yeniden yükselişe geçti. Piliç etinde de benzer nedenlerle fiyat artışları oldu.”