Pastayı bölüşmeye değil sektörü büyütmeye geldik
Vakıf Katılım Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, uluslararası fonları getirmek ve pastayı büyütmek istediklerini söyledi. Genel Müdür İkram Göktaş ise “İstanbul’u katılım bankacılığının merkezi yapmak için çalışacağız” dedi.
Vakıf Katılım, İstanbul’u 2 trilyon dolarlık İslami finans sektörünün merkezi yapmayı hedefleri arasına koydu. Şubat ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan Vakıf Katılım’ın Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran ve Genel Müdürü İkram Göktaş, hedeflerini ve sektörün potansiyelini değerlendirdi.
Vakıf Katılım Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, Türkiye’de ilk olarak 1984’te finansal yaşamın parçası haline gelen katılım bankacılığının aradan geçen süre içerisinde bankacılık sektöründe yaklaşık yüzde 5 paya sahip olduğunu anımsatarak, sektörün önünde ciddi bir büyüme potansiyeli bulunduğuna işaret etti. Oran, “Bugün dünya katılım bankacılığı sektöründen yalnızca yüzde 6 pay alan Türkiye, katılım bankacılığının yaygın olarak faaliyette bulunduğu ülkeler arasında henüz olması gereken sıralamada değil. Bizim hedefimiz sektördeki pastayı bölüşmek değil, sektörü büyütmek. Sektörü birlikte büyütürsek, pasta büyür ve bu pastadan herkese daha çok düşer” diye konuştu.
Sağlıklı rekabet
Hem müşteriler hem de yurtdışı fonlar nezdinde Türkiye’deki katılım bankacılığına duyulan güveni artırmak için çalışacaklarını ifade eden Oran, “Çabalarımızın odak noktası; mevcut katılım bankalarından farklı ve daha avantajlı ürünler sunmak suretiyle finansmana erişimi artırmak ve Türkiye’nin gelişmesine katkıda bulunacak sağlıklı bir rekabet ortamı tesis edilmesini sağlamak olacak” dedi.
Hedef 3 yılda 100 şube
Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş ise katılım bankacılığının İstanbul Finans Merkezi projesinin en önemli ayaklarından biri olduğunu vurgulayarak, dünya çapında 2 trilyon doları aşan büyüklüğe sahip İslami finans modelinin merkezini şu anda İngiltere’nin oluşturduğunu, Türkiye’nin coğrafi konumunun avantajını da kullanarak faizsiz bankacılık için cazibe merkezi olma potansiyeli taşıdığını anlattı. Göktaş, şöyle devam etti: “Hızlı bir büyüme sürecine giriyoruz.Yılsonuna kadar 30 şube açarak 500 çalışana ulaşmayı hedefliyoruz. 3 yılın sonunda müşterilerimize 100 şube ve 1.200 çalışanla hizmet vermeyi öngörüyoruz.”