TÜSİAD’dan 8 istek
Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nden (TÜSİAD) yapılan açıklamada yeni meclisin, ilk uygulamanın sonraki dönemler için emsal olacağı bilinciyle katılımcı kanun yapma, etkin denetim ve partiler arası uzlaşmaya dayalı yeni bir çalışma geleneği oluşturmayı başarması temennisinde bulunuldu.
Açıklamada, yeni yasama ve yürütme erkinin acilen odaklanması gereken kapsamlı bir politika ve reform gündemi bulunduğu vurgulanarak, söz konusu gündem maddeleri şöyle sıralandı:
1. Hukuk devletinin ve özgürlüklerin en ileri demokrasiler düzeyinde tesisi,
2. Yüksek enflasyon ve cari açık sorunlarının çözümüne yönelik akılcı bir ekonomi programı ve mali disiplin,
3. Bağımsızlığı ve kararları ile ulusal ve uluslararası düzeyde güven veren bir Merkez Bankası ve tüm kurumlarda liyakat temelli atama sistemi,
4. Vergi reformu ile verginin tabana yayılması ve kayıt dışılık ile etkin mücadele,
5. 4. Sanayi Devrimi’nin temeli olan dijital dönüşüme ve doğayla uyumlu nitelikli büyümeye uygun bir kalkınma anlayışı,
6. Türkiye’nin en önemli küresel güçlerinden birinin insan kaynakları olduğunun bilinciyle ve toplumsal uzlaşma içinde hazırlanacak köklü bir eğitim reformu,
7. Eğitim, çalışma yaşamı, karar alma ve toplumsal yaşamın her alanında kadın-erkek eşitliğinin sağlanması,
8. Uluslararası rekabet gücümüz ve dünyanın bütün bölgelerine yönelik etkimiz açısından elzem olan Avrupa Birliği’ne uyum sürecinin hızlanması.”
Açıklamada ayrıca, TÜSİAD’ın, Türkiye’nin güçlü bir demokrasi ve ekonomi ile refah seviyesi yüksek bir toplum olması için azim ve kararlılık içinde seferber olacağı ifade edildi.
Kadınların güçlenmesi için adımlar atılmalı
Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) Başkanı Nilüfer Bulut, “Bundan sonra artık üzerine yoğunlaşılması gereken konular, ekonomik gelişim ve istihdamın artırılması, ihracatımızdaki artışın sağlanması ve cari açığın dengelenmesi için gereken önlemlerin alınması gibi milletimizi doğrudan etkileyen konular olmalıdır. Ayrıca, demokratik gelişimin, sosyal alanda ve ekonomik alanda kadınların güçlendirilmesi yönündeki adımların da hızlandırılması olmalıdır” dedi. Kadın milletvekili sayısının henüz arzu edilen seviyede olmamasına rağmen, her
seçim döneminde artmasının sevindirici olduğuna da değinen Bulut, şöyle devam etti: “Umuyoruz ki, bir sonraki seçimlerde daha fazla kadın milletvekili meclise yollarız. Bunun için tüm kesimlerin kadın siyasetçilerin önünü açmak ve daha çok kadın temsiliyetini sağlamak yönünde çaba harcaması gerekmektedir. Böylece, Türkiye’nin geleceğinde kadınların daha fazla söz sahibi olmasının yolu açılacaktır.”
Reformlara odaklanalım
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Artık ekonomiye, reformlara odaklanarak geleceğin büyük Türkiye’sini inşa zamanıdır” dedi. Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
“Yeni yönetim sistemi, ülkemizde istikrar ve güvenin daha da güçlenmesi açısından büyük bir fırsattır. Türkiye’nin son yıllarda elde ettiği tüm kazanımların temelinde güven ve istikrar yatıyor. Dolayısıyla önümüzdeki yeni dönemde bu güven ve istikrarla yeni bir sıçrama gerçekleştirmek mümkündür.”
Yatırım çağrısı yaptı
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, seçim sonuçlarının Türkiye’nin ilk gündem maddesinin üretim, yatırım, büyüme olduğunu söylediğini belirtti. Avdagiç, “İş dünyamızı yeni atılım döneminde yeni atılımlara, yeni yatırımlara çağırıyorum. Elimizde elbette bir yapılacaklar listemiz var. Piyasa tarafında da reel sektörde de oyun değiştirici politikalar ve aksiyon gerekiyor. Elbette temel öncelik yapısal reformların hızlandırılmasıdır. Hükümet seçim öncesinde bunun sinyalini verdi. Seçim sonrasında da harekete geçilmesini bekliyoruz. Devletimizin atacağı adımlara bizler de ilave yatırımlarla eşlik edeceğiz” diye konuştu.
Yeni hikaye yazma fırsatı
Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, seçim öncesi bir belirsizliğin söz konusu olduğunu hatırlatarak, “Özellikle iktisadi yapıda durağanlık hakimdi. Ancak bu seçimde Türk halkının demokrasiye olan güçlü inancı bir kez daha görüldü ve seçimlere katılım çok yüksek bir oranda gerçekleşti. Şimdi artık belirsizliğin kalktığını ve güven ortamının oluştuğunu daha net görmek mümkün. Türkiye için yeni bir hikaye yazma fırsatı doğdu. Yeni kurulacak hükümet, ekonomik açıdan doğru adımları atarsa, ülke olarak hedeflediğimiz sıçramayı yapabileceğimize gönülden inanıyoruz” dedi.
Önce OHAL kaldırılmalı
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’ndan (TÜRKONFED) yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Zaman, demokrasi ve ekonomi için uzlaşma zamanıdır. İş dünyası olarak beklentilerimizi tekrar kamuoyuna hatırlatmak fayda görüyoruz. Cumhurbaşkanı adaylarının taahhütleri arasında yer alan OHAL’in bir an evvel kaldırılması iyi bir adım olacaktır. Ayrıca KOBİ’lerin verimlilik seviyelerinin yükseltilmesine, kalite, rekabet gücü gibi alanlarda niteliksel gelişim sağlanmasına, kadınların reel ekonomide güçlendirilmesine ve yatırımların reel sektöre yönlendirilmesine ihtiyaç vardır.”
Uzun vadeli yol haritası
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, şöyle konuştu: “Gündemimizin vakit kaybetmeden ekonomiye gelmesi ve normalleşmeyi sağlayacak iklimin oluşturularak sürdürülebilir büyümenin yakalanabilmesi için adımların atılmasını bekliyoruz. Yatırım ortamını iyileştirecek yeni yol haritasına ihtiyacımız sürüyor. Kısa vadeli teşviklerin yanı sıra kalıcı ve uzun vadeli yapısal reformların gündeme alınmasını bekliyoruz.”
Atılım dönemi başlıyor
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, turizm dünyasının temsilcileri olarak, her zaman istikrardan ve büyüyen Türkiye’den yana olduklarını belirtti. Belirsizlik ortamının kalkması ile ekonomide ve turizm sektöründe canlılığın artacağını ifade eden Bayındır, “Yeni dönemde kurulacak hükümet ile uyumlu ve daha da yüksek bir motivasyonla çalışarak kamu-özel sektör işbirliğinde turizmde atılım dönemini başlatacağımızı umuyoruz” dedi.
Rekorlar hedefte
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçılar Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, “Seçim tartışmalarını bir kenara koyan Türkiye ekonomisi ve hazır giyim sektörümüz yakalayacağı istikrar ile yeni ihracat rekorlarına imza atacaktır” dedi. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, başlayan yeni sürecin Türk markalarının yurt dışındaki etkinliklerini arttırdıkları ve yeni markalar çıkaracağımız bir dönem olmasını diledi. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Hadi Karasu da üretimde çarkları daha hızlı çevirecek sağduyulu kararların alınacağını belirtti.
Yatırım ortamı iyileştirilmeli
Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Ahmet Erdem, seçimlerin ardından, uluslararası doğrudan yatırımları artıracak politikaların en önemli öncelik olmasının ülkemiz için her zamankinden çok daha önemli olduğunu vurguladı. Erdem, şöyle devam etti: “Bugünden itibaren, uzun ve meşakkatli çabalarla oluşturulan sürdürülebilir yatırım akışının ve her alanda küresel rekabet gücümüzün artırılması için, yatırım ortamının iyileştirilmesi çalışmalarımıza hız kesmeden devam etmemiz gerekmektedir.”
Sırada halkın sorunları var
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ekonomide öncelikli hedeflerin işsizlik ve enflasyon olduğuna dikkati çekti. Palandöken, “Yeni hükümetin işsizlikte kalıcı düşüş için orta ve uzun vadeli bir strateji belirlemesi gerekiyor. Yeni hükümet kurulur kurulmaz öncelikli olarak halkın sorunlarıyla ilgilenmeli ve ekonomideki yapısal reformlar bir an önce hayata geçirilmeli. Esnafın öncelikli sorunlarını ve taleplerini yeni hükümetin üyeleriyle en kısa sürede paylaşacağız. Son dönemde spekülatörlerin neden olduğu yüksek fiyat hareketleri son bulacak” dedi.
Daha fazla çalışmalıyız
TİM Tekstil Sektör Kurulu Başkanı İsmail Gülle, seçimlerin tamamlanmasıyla belirsizliklerin ortadan kalkacak olmasının ekonomimiz için de pozitif katkı sağlayacağını ifade etti. Gülle, şunları söyledi: “Türkiye bundan sonra daha hızlı, daha yaratıcı daha verimli ve daha üretken olacaktır. Hedeflerimize ulaşmada ve başarılı olmada hiçbir mazeretimiz olmadan daha fazla çalışmalıyız ve yeni Türkiye’nin hedeflerini tutturmak için 500 milyar dolarlık ihracat hedefi ihracatçının artık en önemli hedefidir. Daha çok çalışmalı, daha çok üretmeli ve daha çok satmalıyız.”