Maaşlarda yüzde 20 kazanç sağlayacak! Milyonlarca çalışanı ilgilendiren vergi ayarı ortaya çıktı
Asgari ücret zammı sonrası çalışanlar gözünü vergi dilimleriyle ilgili düzenlemelere dikti. Yapılacak olan düzenlenmeyle birlikte çalışanlar maaşlarının yüzde 20'sini vergi olarak ödemekten kurtarıp ceplerinde tutabilir. İşte milyonlarca çalışanı ilgilendiren detaylar...
ALİCAN YILDIRIM/alican.yildirim@gazetevatan.com
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, milyonlarca çalışanı ilgilendiren düzenlemeyi duyurmuştu. Vergi dilimi düzenlemesine ilişkin konuşan Bilgin, "Vergide dilimleri için çalışma yapılıyor. Maliye Bakanımız bunu açıkladığı zaman çok önemli etkisi olacak" açıklamasında bulunmuştu. Ekonomist Muhammet Bayram, konuyla ilgili yapılması beklenen hamlelerle ilgili detayları anlatarak, vergi dilimleriyle ilgili ne gibi düzenlemeler olabileceğinden bahsetti.
VERGİ DİLİMLERİ SEBEBİYLE 3 AY SONRA MAAŞLAR ERİYOR
Vergi dilimine ilişki düzenlemelerden bahseden Bayram, "Asgari ücrete 8 bin 506 liralık bir güncelleme yapıldı. Ama dönem ortasında asgari ücretlilerin ve diğer ücretlilerin gelir vergisi tarifesinden dolayı maaşlarında enflasyondan kaynaklı bir gerileme oluyor. Bunun nedeni gelir vergisi tarifesindeki vergi uygulamasıdır. Bu tarifeye göre 32 bin liralık gelirden yüzde 15 oranından, 70 bin liraya kadar olan gelirlerden yüzde 20 oranında, 250 bin liraya kadar olan gelirlerden yüzde 27 oranında, 880 bin TL'ye kadar olan gelirlerden yüzde 35 oranında, 880 bin lira fazlası olan gelirlerden yüzde 40 üzerinde vergi kesiliyor." şeklinde konuştu.
VERGİ DİLİMİ İÇİN 3 FORMÜL ORTAYA ÇIKTI
Vergi dilimleri düzenlemesiyle ilgili 3 formülün öne çıktığından bahseden Bayram, "Buna göre 3 şekilde gelir vergisinde düzenlemeye gidilebilir. Bu düzenlemeyle birlikte de çalışanlar Ocak ayında hangi maaşı alıyorsa Aralık ayında da aynı maaşı alırlar. Öncelikle yapılması gereken vergi tarifesindeki dilimlerin yeniden arttırılması olabilir. Bu uygulamayla birlikte bir kişi eğer 10 bin lira maaş alıyorsa üçüncü aydan itibaren vergi dilimine giriyor ve yüzde 20'lik bir vergi alınıyor. Ama yeniden değerlendirme oranları yükseltilirse o da 68 bin liraya tekabül ediyor. Yedinci aydan itibaren vergi dilimine girer ve yüzde 20'lik bir maaşa tekabül eder. Bu sebeple de çalışanın maaşından yüzde 20 oranında geliri eksilmemiş olur." dedi.
Sözlerine devam eden Bayram, şu ifadeleri kullandı: "İkinci formül olarak, ücret ayırma ilkesi öne çıkıyor. Burada emek karşılığı ücretli çalışanlardan daha az vergi, sermaye sahiplerinden daha fazla vergi alma esasına dayanıyor. Yani ücretli çalışanlar için sabit bir vergilendirme düzenlemesi getirilerek daha az vergi alınması sağlanabilir. Son olarak ücretliler 880 bin lira üzeri gelir elde ettiklerinde bunu beyannameye dahil edebiliyorlar. Buna beyannameye dahil ettiklerinde diğer giderlerini bu gelirlerden düşebiliyor. Yani kendisi eşi ve çocukları için yapmış olduğu eğitim, sağlık harcamalarını normal şartlarda gider olarak yazamıyorlar ama beyanname verirse yazılabilir. Tüm ücretliler için beyanname verme olanağı getirilirse onlarda gelirlerini giderlerinden düşmek suretiyle daha az vergi ödeyebilirler."
ÖZEL SEKTÖR MAAŞLARINA NE KADAR ZAM GELİR?
Asgari ücret zammı sonrası özel sektör maaşlarına ne kadar zam geleceğiyle ilgili değerlendirilmelerde bulunan Bayram, "Normal şartlarda yüzde 54'lük bir artış yapıldı. Özel sektörde çalışanlara asgari ücret kadar olmasa da ona yakın bir maaş zammı alabiliyor. Bu daha çok çalışan ile işveren arasındaki anlaşmaya bakıyor. kimi işverenler daha fazla zam yaparken kimi işverenler daha az zam yapabiliyor. Yani burada işverenin yasal bir zorunluluğu yok." ifadelerini kullandı.