Kurban Bayramı ekonomiyi hareketlendirecek
Kurban Bayramı, hayvancılık başta olmak üzere turizmden ulaştırmaya, gıdadan tekstile birçok sektöre hareket getirecek.
AA muhabirinin, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) verilerinden yaptığı derlemeye göre, yaklaşık 850 bin büyükbaş, 2,7 milyon da küçükbaş olmak üzere Kurban Bayramı'nda toplam 3 milyon 550 bin civarında hayvanın kurban edileceği tahmin ediliyor.
Kurban pazarlarında hayvan fiyatları illere ve canlı ağırlığına göre büyükbaşta 2 bin 850 lira ile 16 bin lira arasında, küçükbaşta ise 450 lira ile bin 700 lira arasında değişiyor. Buna göre, Türk halkının sadece kurbanlıklar için bu yıl yaklaşık 7,5 milyar lira ödeyeceği tahmin ediliyor.
400 kilogramlık bir sığırdan ortalama 30 kilogram deri çıkıyor. Standartlara uygun elde edilmiş, tuzlanmış sığır derisinin kilogramı ortalama 3 lira. Buna göre 850 bin büyükbaş hayvandan yaklaşık 76,5 milyon liralık deri elde edileceği öngörülüyor.
Standartlara uygun kesilmiş ve saklanmış yaş koyun derisi de yaklaşık 10 liraya satılıyor. Ortalama 2,7 milyon küçükbaş hayvanın kesileceği hesap edildiğinde, küçükbaş hayvanların derilerinin ekonomik değerinin de yaklaşık 27 milyon lirayı bulacağı tahmin ediliyor.
Uzmanlar, ehil olmayan kişiler tarafından kesilen ve düzgün koşullarda saklanmayan derilerden yaklaşık yüzde 20 ekonomik kayıp oluştuğuna da dikkati çekiyor.
Yaklaşık 700 bin kişi tatile çıkacak
9 günlük uzun Kurban Bayramı tatilini fırsat bilen yüz binlerce kişinin tatile çıkacak olması turizm sektörünü de hareketlendirecek.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Kurban Bayramı'nda seyahat acenteleri kanalıyla tatile çıkacak kişi sayısının 600-700 bin civarında olacağının tahmin edildiğini bildirdi.
Kurban Bayramı'nda tatile çıkacak vatandaşların tercihinin ağırlıklı olarak yurtiçi turlar olduğunu belirten Ulusoy, şunları söyledi: "Kurban Bayramı'nda yurtiçi rezervasyonlarda kıyı şeridine talebin yüksek olduğunu gözlemliyoruz. Antalya'da Kemer, Belek, Side ve Alanya'ya yönelik taleplerin yanı sıra Ege bölgesinde Çeşme, Bodrum, Marmaris, Kuşadası, Didim ve Fethiye turları ve kültür turları arasında ise Kapadokya, Eskişehir, Kuzey Ege ve Karadeniz turlarına ilginin yoğun olduğu görülmektedir. Yurt dışı turlarda ise sırasıyla İspanya, İtalya, Balkanlar en çok ilgi çeken turlar. Tatil süresinin uzun olması nedeniyle söz konusu destinasyonlara yönelik bir haftalık turlara talebin yüksek olduğunu gözlemliyoruz." Uzun tatil süresi nedeniyle yurt dışı çıkışlı kruvaziyer turlara da talebin yüksek olduğunu anlatan Ulusoy, yurt dışı turlarda fiyatların 129 avrodan başladığını kaydetti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre turizmde yaşanan kaybın yaz sezonu itibarıyla devam ettiğini kaydeden Ulusoy, "Temmuz ayında ülkemize gelen yabancı ziyaretçi sayısı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 36,7 oranında azalırken, 7 aylık dönemde yaşanan düşüş yüzde 30,2 seviyesinde oldu. Ancak yaşanan tüm bu olumsuzlukların ardından yine de geleceğe umutla bakıyoruz. 2017 yılının Türk turizmi için yeni bir yükseliş sürecinin başlangıcı olmasını ümit ediyoruz." diye konuştu.
Bayram dolayısıyla memleketine veya tatile gidecek olanlar ulaştırma sektöründe büyük bir hareket yaratacak.Bayramda sadece otobüsle 10 milyon yolcunun seyahat etmesi bekleniyor. 70 liradan hesaplandığında 10 milyon yolcunun yaklaşık 700 milyon liralık ekonomi oluşturacağı tahmin ediliyor.Uçak ve diğer taşıma araçlarıyla seyahat düşünüldüğünde bayramda seyahat için yaklaşık 1 milyar lira harcama yapılacağı öngörülüyor.Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, geçen Ramazan Bayramı'nda, arife gününü de kapsayan 4-7 Temmuz 2016 tarihleri arasında 3,6 milyar liralık kredi kartı harcaması yapıldı. Kurban Bayramı'nda da en az Ramazan Bayramı'ndaki kadar kredi kartı ile harcama yapılması bekleniyor.Kredi kartı ile harcama en çok marketlerden gerçekleşirken, bunu akaryakıt, giyim, havayolu ve seyahat harcamaları takip ediyor.