Kredi kartında unutulan 1 liralık borca 8 milyon faiz
Extredeki bütün borcunuzu ödediniz. Hatta biraz da fazla para bıraktınız. Kartınızı ise 'ileride kullanırım' diye bir kenara attınız. Sakın ola kendinizi "borcum yok" rehavetine kapılmayın
Yaşadığımız ekonomik kriz sanayiciden işçiye, memurdan, emekliye kadar herkesi derinden etkiledi. Tüketim alışkanlıklarımız değişti. Borçlarımızı ödeyebilmekte sıkıntı yaşamaya başladık. Bu arada bazılarımız cüzdanımızda taşıdığımız kredi kartlarının sayısını en aza indirdi, bazılarımız borçlarını ödeyemediği için icralık oldu. Bir çoğumuzda kredi karı ekstre borcunu ödedik, 'ileride gerekli olur' düşüncesiyle kartı iptal ettirmedik ve bir kenara bıraktık. Ekonomi Editörümüz Yıldırım Özcan'da kartım iptal ettirmeyenlerden. Bana aktardıklarını aynen yazıyorum.
Bir küçük öykü
"Birçok kredi kartının yanı sıra Citibank'a ait olan iki kredi kartımın borçlarını sıfırlayıp hatta küçük bir miktar da fazla bakiye bırakıp evde çekmeceme koydum. Adresime gelen bir kaç ekstrede 'borcunuz yok' yazısını gördükten sonra daha sonra gelen zarflara bakma ihtiyacı bile hissetmedim. Ta ki önceki gün gelen ekstreyi ailem açana kadar, borcum
olmadığını zannediyordum. Benim ekstrelere bakmadığım dönemde 5 milyon liralık yıllık kart ücreti kesilmiş. Bunu ödemeyince de gecikme bedeli olarak da 8 milyon lira ceza yazılmış.
Bir başka deyişle hiçbir harcama yapmadan artı bakiyeden 14 milyon 724 bin 965 lira borca girmişim. Citibank'ın 444 O 500 numaralı hattını aradım CitiPhone müşteri temsilcisine ulaştım. Durumu anlattım. Görevli, ekstrenin arkasında bu konuda uyarı olduğu söyledi. Ben ısrar edince, ilgili kişilerle görüşüp faizi sildirebileceğini belirtti. Kendisine, bu borcu farketmemem halinde nelerle karşılaşacağımı sorduğumda ise bütün bankalarda aynı sürecin takip edildiğini ifade ederek, 'Hesabınızda 1 lira bile borcunuz olsa asgari ödeme tutarınızın yüzde 21'i ya da minimum 8 milyon lira gecikme ücreti uygulanır. Bunları ödememeniz üzerine önce kartınız kullanıma kapatılar. Sonra da hakkınızda yasal işlem yapılır' dedi.
Diğer bankaları da arayarak onlardaki uygulamaları sordum. HSBC Bank'ta, ekstredeki asgari ödeme tutarının yüzde 10'u kadar gecikme faizi ve 5 milyon lira gecikme bedeli alındığını öğrendim, İş Bankası 20 milyon liranın üzerindeki borçlar için 2 milyon lira sabit ücret ve yüzde 7.75 oranında gecikme faizi uyguluyor. Garanti Bankası ise gecikme bedelini 3 milyon lira olarak alıyor. Ayrıca asgari ödeme miktarının yüzde 15'i oranında gecikme faizi alıyor.
Bir milyonun üzerinde insan biraz da kendi dikkatsizliklerinin sonucu olarak kredi kartı mağduru oldular bu ülkede. Belki, bir o kadarı da güç bela borçlarını ödeyip, tıpkı benim gibi kredi kartı kullanmamaya başladılar. Benzer bir risk onları da bekliyor."
Yazılı belge şart
Editörümüz Yıldırım Özcan'ın sizler için yaptığı araştırma böyle. Ama anlattıklarından çıkarılacak sonuç çok önemli. Bir kartı, bir telefonu, bir TV yayını satın alıp daha sonrasında kullanmıyorsanız bunu vergiden, abonelik ücretinden doğan bedelini ödemek zorundasınız. Size verilen hizmeti kullanmamak aboneliğin bittiği anlamına gelmez. Aboneliği bitirmek için yazılı başvuruda bulunmanız gerekiyor.