Kozmetik, ilaç ve gıda sektörünün vazgeçilmezi, gramı 60 lira! 45 günde 4 milyon kazandırdı
İki dönümden sadece 500 gram çıkıyor, gramı 60 TL'den alıcı buluyor. Adana’da yılın ilk safran hasadı gerçekleştirildi. Gramı 60 TL olan ve 2 dönümden 500 gram elde edilen safran çiçekleri tek tek toplanıyor, tel tel ayrıştırılarak gramla satılıyor. UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Safranbolu ilçesinde ise boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda sektörü gibi birçok alanda kullanılan ve yılda ortalama 45 gün hasat yapılan safranda 40 kilo ürün elde edildi.
UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Safranbolu ilçesinde, boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda sektörü gibi birçok alanda kullanılan ve yılda ortalama 45 gün hasat yapılan safranda 40 kilo ürün elde edildi.
Karabük'ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen ve kilosu 100 bin liradan satılması dolayısıyla "dünyanın en pahalı baharatı" olarak bilinen safranda hasat bu yıl havaların güzel gitmesi dolayısıyla verimli geçti. İlçede, 28 çiftçi tarafından yaklaşık 69 dekar alanda üretimi yapılan safran hasat döneminin sonuna gelinirken toplamda yaklaşık 40 kilo ürün elde edildi.
Öte yandan mor renkli ve hoş kokulu çiçekler açarak 15-30 santimetre uzunluğuna ulaşan safran, Osmanlı döneminden kalma han, hamam, cami, çeşme, konak ve köprü gibi tescilli yapılarıyla kültür turizminin önemli noktalarından olan Safranbolu turizmine yeni bir Yukarıçiftlik Köyünde 27 dekarlık alanda üretim yapan İsmail Yılmaz, hafta sonu itibariyle tarlayı kapatacaklarını, havaların güzel olması dolayısıyla da safran üretiminde verimli yıl geçirdiklerini söyledi.
Safranın son dönemlerde favori ürün olduğunu ifade eden Yılmaz, hasat döneminde 20 kilo ürün elde ettiklerini belirtti. Yılmaz, safran sezonunda tarlaları yerli ve yabancı olmak üzere 85-90 bin kişinin ziyaret ettiğini aktardı.
Tarım ve Orman İl Müdürü Çetin Ayvalık ise, “Çok güzel güneşli bir sezon geçirdik. Bu bizim çiçeklenme periyodumuzu artırdı. Hala da çiçeklenme devam ediyor ama sezonun sonuna geldik. Sezon başında 35-40 kilogram civarında hedef bekliyorduk. Şuanda 35 kilogramı aştık. Safranda elde ettiğimiz kaliteler güzel. Her yönüyle mükemmel bir yıl geçirdik” dedi.
Safranbolu’nun köylerinde safran üretimi konusunda çalışmalar yaptıklarını ve başarılı olduklarını kaydeden Ayvalık, “Bazı üreticilerimiz çeşitli sebeplerle bu üretimi bıraktılar. Biz bunları tekrar kazanmak arzusundayız. Buna 28 üreticimizle devam ediyoruz” diye konuştu.
İKİ DÖNÜMDEN SADECE 500 GRAM ÇIKIYOR, GRAMI 60 TL'DEN ALICI BULUYOR
Adana’da 18 yıldır 2 dönüm arazide safran üretimi yapan Ali Gök, yılın ilk safran hasadını gerçekleştirdi. Gramı 60 TL olan ve 2 dönümden 500 gram elde edilen safran çiçekleri tek tek toplanıyor, tel tel ayrıştırılarak gramla satılıyor.
Kozan’ın 650 rakımlı Kızlarsekisi Mahallesi'nde bu yıl 2 dönüm arazide safran ekimi yapan üretici Ali Gök, bölgede tıbbi aromatik bitki üretiminde örnek üretici olarak nitelendiriliyor. Anadolu safranı üretiminde ihracat kapılarını aralamak isteyen Ali Gök, yılın ilk hasadını Kozan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ömer Erdoğan ile birlikte gerçekleştirdi. Gök, bu yıl safranın gramının 60 TL’den alıcı bulduğunu belirterek, baharat, ilaç sanayii ve kozmetik başta olmak üzere birçok alanda kullanıldığını kaydetti. Safranın ihracat için önemli bir tıbbi aromatik bitki olduğunu kaydeden Gök, safran çiçeklerinin içerisinde bulunan üç telin çok değerli, yaprağının ve sarı tozlarının da şifalı olduğunu söyledi.
“BÖLGE ÇİFTÇİLERİNE ÖRNEK”
Kozan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ömer Erdoğan, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da uzun bir zamandır safran üretimi yapan Ali Gök üreticimizin safran hasadına katıldık. Bu sene de güzel verimli hasat dönemi bekliyoruz. Ali Bey bu konuda önder çiftçilerimizden. Tıbbi aromatik bitkilerin üretiminin ne kadar önemli olduğunun yayım çalışmalarını uzun zamandır yapmaktayız. Ali Bey bölgemiz çiftçilerine bu konuda örnek olmaya devam ediyor. Ali Bey'i örnek alarak tıbbi aromatik bitkilerin üretim ve ekim alanlarını genişleterek yaygınlaştırabiliriz" dedi.
18 yıldır aralıksız safran yetiştirdiğini söyleyen Ali Gök, şunları kaydetti:
"Pazar sıkıntımız var ama elimizde yüksek derece soğan var. 2 dönümde yarım kilo safran hasadı oluyor. Bu alanı daha da genişletmek istiyorum. Hedefimiz ihracat. Şu an gramı 60 TL’den toptan satılıyor. İhracat olursa daha güzel olur. Yaprakları şifa, kozmetikte kullanılıyor, özü baharatta, kozmetikte kullanılıyor. Her derde deva bir bitki ve çok değerli” diye konuştu.