Konya’ya Tesla modeli
Avustralya’da dünyanın en büyük lityum pilini inşa ederek 30 bin eve enerji sağlayan Tesla’nın modeli Kalyon Enerji tarafından uygulanacak. Kalyon, Konya’daki santral faaliyete geçince 300 yüz megavatsaat kapasiteli bir elektrik depolama tesisi kuracak.
Kalyon Elektrik Konya Karapınar’a Tesla modelini getirmeye hazırlanıyor. Kalyon Holding Enerji Grup Başkanı Murtaza Ata, Güney Koreli Hanwha Q-Cells ile Konya-Karapınar’da Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesi kapsamında kuracakları santrale, ilerleyen dönemlerde depolama tesisi eklemeyi planladıklarını bildirdi. Ata, elektrik şebekesini dengeleyerek enerji kalitesini artıran depolama teknolojilerinin fiyatlarının son yıllarda güneş enerjisi panellerinde olduğu gibi hızla düştüğüne dikkati çekerek, gelecek 5 yılda söz konusu rakamların yaklaşık 5’te birine inmesinin beklenebileceğini söyledi.
Ciddi bedel ödeniyor
Karapınar’daki santral faaliyete geçtikten sonra birkaç yüz megavatsaat kapasiteli bir elektrik depolama tesisi kurmayı düşündüklerini belirten Ata, “Hızlı bir şekilde devreye girip çıkan bu tesislerin ciddi ekonomik faydaları olacak. Gündüz fazla üretilen elektrik rahatlıkla depolanıp gece sisteme verilebiliyor” dedi.
Güneş enerjisinde yapılacak 2’nci YEKA yarışmasına elektrik depolama şartının da ekleneceği yönündeki gelişmeleri de anımsatan Ata, sözlerine şöyle devam etti: “Batarya teknolojileri yenilenebilir enerji santralleri için olmazsa olmaz. İhalelerde 200-300 megavatsaat kapasiteli depolama şartı getirilmesi çok önemli. Türkiye Elektrik İletim (TEİAŞ), şebekenin yük dengesini sağlayabilmek için yük-al veya yük-at uygulaması ve primer frekans kontrölü hizmetleri için ciddi bedeller ödüyor. TEİAŞ, ihtiyaç duyduğu yan hizmetleri uzun vadede önemli oranda bundan sonraki güneş YEKA’lara eklenecek batarya kapasiteleri ile sağlayabilir.”