Gazete Vatan Logo

Kate yedi rekor kırıldı

Cambridge Düşesi Kate Türk incirine rekor kırdırdı

Kate yedi rekor kırıldı

Cambridge Düşesi Kate Middleton’ın hamileliği döneminde Bursa siyah incirini tüketmesi, Birleşik Krallık’a yapılan incir ihracatını yüzde 53 artırdı.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı, Türkiye’nin ve birliğin incir ihracatında tarihi rekora imza attığını vurguladı. UYMSİB’in yılın ilk 9 ayında toplam yaş meyve sebze ihracatı 85 milyon 256 bin dolar olarak gerçekleşirken, toplam ihracattan Bursa siyah inciri yüzde 18 pay aldı.

Türkiye’nin 2012 yılında 29.8 milyon dolarlık incir ihracatı gerçekleştirdiğini hatırlatan Salih Çalı, “2013 yılının başından 26 Eylül’e kadar olan dönemde ihracatı yüzde 8.5 artırarak, 32 milyon 357 bin dolar ile rekora imza attık. UYMSİB olarak da aynı başarılı tabloyu izledik. 2012 yılında 13 milyon 346 bin dolar olan Bursa siyah incir ihracatını birlik olarak 2013’te yüzde 14’lük artışla 15 milyon 158 bin dolara çıkardık. Bu rakamlar hem Türkiye hem de birliğimiz için incirde kırılan tarihi rekordur” diye konuştu.

Birleşik Krallık ilk sırada

Birleşik Krallık’ın incir ihracatında, yüzde 27’lik payla birinci sırada yer aldığını aktaran Dr. Çalı, ihracattaki artışın nedenini şöyle açıkladı: “Birleşik Krallık’a gerçekleştirdiğimiz ihracat bir önceki döneme göre yüzde 53 artış görsetererek 4 milyon 82 bin dolara ulaştı. Bu artıştaki en büyük etken Cambridge Düşesi Kate Middleton’ın hamilelik döneminde mide bulantısı çektiği için Bursa siyah incirini tüketmesi oldu. Bu yılın ilk dokuz ayında UYMSİB olarak Birleşik Krallık, Almanya, Fransa, Hollanda ve İsviçre’ye 13 milyon 738 bin dolarlık incir ihracatı gerçekleştirdik.”

Kate yedi rekor kırıldı

Haberin Devamı