Kaliteli büyüme şart
Ünlü ekonomi profesörü Acemoğlu, Türkiye’deki büyümenin düşük kalitede olduğunu kaydederek “10 yılın ortalaması yüzde 3. Verimlilik artışı 0 ya da negatif. Bu şartlarda zenginlik artmaz” dedi
ReSEARCH Papers in Economics (REPEC) platformunun dünya çapındaki en önemli 2 bin 223 ekonomist içerisinde ilk sırada gösterdiği Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Ekonomi Profesörü Daron Acemoğlu, Türkiye’nin büyüme performansıyla ilgili acı konuştu. Acemoğlu, “Donald Trump’ın yönetimi altında büyük olasılıkla faizler artacak. Faizler arttıkça global likidite azalacak. Yurt dışından gelen para giderek azalacak. Cari açığı olan bir ülkenin, yurt dışından yatırıma ihtiyacı olan bir ülkenin daha zor zamanları olacak. Bizim düşük kaliteli büyümemizi yüksek kaliteye dönüştürmemiz lazım” dedi.
Acemoğlu, Perakende Günleri etkinliğinde dünya ve Türkiye ekonomisine
ilişkin yorumlarını paylaştı. Venedik’in 12. ve 13. yüzyılda dünyanın kapsayıcılık lideri olduğunu kaydeden Acemoğlu, siyasetin ve ekonominin birbirleriyle olan ilişkisini şu örnekle anlattı:
“Ülke inanılmaz sofistike kurumlar geliştirerek dünyanın en zengin yeri haline geliyor ama 14. yüzyılın başında en zengin aileler artık politik gücü kimseyle paylaşmak istemediklerini söylüyorlar. Parlamentoda kanunları değiştiriyorlar, başkalarına kapıları kapatıyorlar. Rekabeti azaltıp tekeli artırıyorlar. Yavaş yavaş Venedik çökmeye başlıyor.”
Eşitsizlik çok yüksek
Ülkelerin çöküşünün politikadan başlayarak ekonomi kurumları aracılığıyla hız kazandığını ifade eden Acemoğlu, bugün Venedik kapısının pek çok ülkeye açık olduğunu kaydetti. Acemoğlu şunları kaydetti:
“Türkiye’deki büyüme son 10 yıl içinde düşük kalite dediğime benziyor. Ne kadar büyüyor Türkiye? Son 10 senenin ortalaması yüzde 3. Bu düzeyde bir ülkenin çok daha fazla büyümesi gerekiyor. Verimlilik artışı var mı? Hayır, yine son 10 senede 0 ya da negatif. Verimlilik artışı olmadan bir ülkenin kendi zenginliğini artırması pek mümkün değil.Büyüme tamamen tüketimden geliyor. Krediler ile tüketim artmaya devam ediyor, borçluluk artmaya devam ediyor ama yatırımda, verimlilikte artış yok. Örneğin cari açık bunun bir sonucu. Yüzde 10’un üzerinde işsizlik var. Enflasyon düşmüyor. Eşitsizlik Türkiye’de çok yüksek. Büyüme herkese aynı kârı getirmiyor.”