Gazete Vatan Logo

İTÜ'den inanılmaz hata!

O rapor...

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörlüğü, İTÜ Moleküler Biyoloji-Genetik ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi’nce (MOBGAM), GDO incelemesine ilişkin verilen raporlardaki sonuçların, “süreçteki usul ve deneysel kurgu hataları” nedeniyle teknik olarak geçersiz olduğunu bildirdi.

İTÜ Rektörlüğü’nden yapılan açıklamada, Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakçılık ve Mali Suçlar Soruşturma Bürosu’nca, MOBGAM’a, 4 Nisan 2013 tarih ve 2013/11021 sayılı yazıyla “Biyogüvenlik Kanunu’na muhalefet” suçundan yürütülen bir soruşturmaya esas olmak üzere, gönderilen pirinç numunelerinin ayrı ayrı analizleri yapılarak, “numunelerde GDO olup olmadığı” ve “numunelerde GDO bulunması halinde kontaminasyondan kaynaklanıp kaynaklanmadığı” ile ilgili sonuçların ivedilikle gönderilmesinin talep edildiği belirtildi.

KURGU HATASI ÇIKTI

Yapılan analizlere istinaden MOBGAM tarafından verilen raporlarda MRS00022996, MRS00032270, MRS00032375 no’lu pirinç numunelerinde LLRice601 ve Bt3 ırklarının birlikte var olduğunun tespit edildiğinin bildirildiği aktarılan açıklamada, şöyle denildi: “Konunun kamuoyundaki hassasiyeti nedeniyle MOBGAM tarafından verilen raporların incelenmesi için Rektörlüğümüz tarafından kurulan komisyon, süreçte usul ve deneysel kurgu hataları olduğunu saptamıştır. Verilen raporlarda uygulanan deneysel yöntemlerin, pirinçlerde saptandığı iddia edilen GDO’nun kontaminasyondan kaynaklandığı riskini değerlendirecek kurguda oluşturulmadığı anlaşılmıştır. Dolayısıyla MOBGAM tarafından verilen raporlarda belirtilen sonuçlar teknik olarak geçersizdir. Bu hususlara istinaden sorumlu kişi hakkında soruşturma başlatılmış ve soruşturma sonuçlanana kadar görevinden açığa alınmıştır. Konunun yargıya intikal etmiş olması nedeniyle her türlü hukuki hakkımızı saklı tuttuğumuzu belirtir, gerekli hassasiyetin gösterilmesini önemle rica ederiz.”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, İTÜ’nün açıklaması öncesinde, dün Konya’da üniversite yönetiminin GDO analizinin hatalı olduğu konusunda bilgilendirmeye yapacağını belirtti. Eker, Türkiye’de insan gıdası olarak tüketilmek kaydıyla hiçbir GDO’lu ürünün ithaline izin vermediklerini vurgulayarak “Denetimler bu konuda çok sıkı. Hiçbir şekilde insanımızın endişe etmesine asla gerek yok. Ne üretiliyor, ne üretimine izin veriliyor, ne de ithalatına izin veriliyor” dedi. Kamuoyunda pirinçle ilgili yer alan tartışmalarda, bir üniversitenin laboratuvarından kaynaklanan yanlış teşhisin olduğuna işaret eden Eker, sözlerini şöyle sürdürdü: “Onun da bugün, yarın açıklamasını yapacaklar muhtemelen. Dünyada ticarete konu GDO’lu pirinç üretimi zaten yoktur. Orada bir tozlanmadan, bulaşmadan ibaret bir şey vardır. O da pirincin içeriğiyle ilgili, ürünün kendisiyle ilgili değil. Orada bir yanlışlık var. Onun açıklanmasını biz üniversiteden bekliyoruz, yanlış yapıldığına dair. Onun üzerinden maalesef medya da kamuoyu da yanlış bilgilendi. Sanki böyle bir şey tespit edilmiş, doğruymuş gibi. Bizim oradaki tutumumuz çok açık ve net. Vatandaşın kafasını karıştırmaya kimsenin hakkı yok.”

ABD’den ithal edilen ve Mersin Limanı’na getirilen 23 bin tonluk pirinçte GDO saptandığı iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında, 9 Nisan tarihinde adliyeye sevk edilen 3 firmanın yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 7 kişi tutuklanarak cezaevine konuldu. Soruşturma kapsamında tutuklanan 7 kişiden 6’sı, üst mahkemeye yapılan itiraz sonrası 17 Nisan’da serbest bırakıldı.

Bakanlar zayıf kaldı demişti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Kızılcahamam kampında Mersin Limanı’nda yakalanan GDO’lu olduğu iddia edilen pirinçlerle ilgili sitem etti. Gıda ve Tarım Bakanı Mehdi Eker, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin yaptığı tahlilleri eleştirdi ve kendi yaptırdıkları incelemelerdeki tablo ile bunun örtüşmediğini söyledi. Başbakan ise bunun üzerine “Üniversitenin raporu ortaya çıktığında güçlü bir şekilde karşısında durmadınız. Siz de araştırmalarınızı ortaya koyup, kamuoyunu yönlendirebilirdiniz” diye konuştu.

Haberin Devamı