'İtiraz edilmeli!'
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, yeni konutlarda su ve elektrik bağlantısı yapan abonelerin açma, kapama, kesme, bağlama ücretleri nedeniyle çarpıldığını söyledi. Bu uygulamanın hukuksuz olduğunu belirten Yılmaz, abonelerin dilekçesi ile itiraz etmeleri gerektiğini belirtti.
TÜDEF Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, yeni konutlarda, ilk su ve elektrik bağlantısı yapan abonelerden açma-bağlama/kesme-bağlama ücretleri alındığını hatırlattı. Tüketicinin, henüz hiçbir hizmet almadan su ve elektrik faturasına yansıtılan bu ücretlerin, haksız ve hukuksuz bir uygulamanın sonucu olduğunu, alınan ücretlerin haksız kazanç kapsamında olduğunu ifade eden Yılmaz, "Su bağlantısında, ilk abonelerden alınan açma-bağlama ücreti yönetmelik hükmü olsa dahi yapılan uygulama hukuksuzdur. Kamu hizmeti yapan şirket ve işletmelerin bu keyfi ve hukuksuz uygulamaları kabul edilemez. Tüketici hukukuna saygı gösterilmesini istiyoruz.” dedi.
"HATTIN AÇILMASI SORUMLULUĞU ŞİRKETE AİTTİR"
Elektrik Piyasası Tarifeler Yönetmeliği ve Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği'nde, ilk bağlantı yapan abonelerden kesme-bağlama ücretinin alınacağına dair bir hüküm bulunmadığının altını çizen Yılmaz, şöyle devam etti: “Kaldı ki Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği'nin 7. maddesinin 4. Fıkrası, ‘dağıtım sistemine yeni bağlanacak olan müşterinin sayacının temini ve montajı ile ilgili dağıtım lisansı sahibi tüzel kişi tarafından yapılır’ demektedir. Bu nedenle sorumluluğun dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiye ait olduğu açıktır. Tüketici, elektrik dağıtım şirketlerinden hizmet almak için abone olur. Onun için güvence bedeli öder. Dağıtım şirketi elektriği açmadan tüketiciye nasıl hizmet verebilir. Bu nedenle hattın açılması sorumluluğu hizmet veren şirkete aittir.”
"DİLEKÇE İLE İTİRAZ EDİLMELİ"
İlk elektrik bağlantısıyla abone olan tüketicilerin bu konuda son derece dikkatli olmaları gerektiğini ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti: “Kendileriyle paylaşılmayan ve bir ay sonraki faturalarına yansıtılan kesme-bağlama ücretlerine on gün içinde hizmet aldığı şirkete iadeli-taahhütlü bir dilekçe ile başvurarak itiraz etmeleri gerekir. Şikayetlerine olumlu yanıt almayan tüketicilerin ikamet ettikleri kaymakamlık nezdinde hizmet veren tüketici sorunları hakem heyetlerine başvurmaları gerekir. TÜDEF ve bileşenleri olarak, bu haksız ve hukuksuz uygulamaların takipçisi olacağız. Suyun ilk bağlantısında ücret almayı hak edecek hangi hizmet verilmektedir? Hizmet karşılığı bulunmayan uygulamalar hukuksuzdur. Yönetmeliğin bu hükmünün değiştirilmesi hususunda yetkililer nezdinde girişimlerde bulunacağız.”