İtalyan işi
İtalya’da seçimler sonrası yaşanan gelişmeler, tüm dünya borsalarını ipotek altına aldı. Euro tarihi bir sınav verirken, Avrupa’dan yayılan satış dalgası, stabilize olmaya çalışan Türk para piyasasını da sarstı.
İtalya’da erken seçim ihtimaliyle birlikte risk iştahının azalmasının etkisiyle gelişmekte olan ülke para birimleri yeni bir satış dalgası ile karşı karşıya kaldı. TL de bu olumsuz havadan etkilendi ve Merkez Bankası’nın müdahaleleri ile stabilize olmaya çalışan kur yeniden hareketlendi. Borsa’da da satışlar
hakim oldu.
Euro karşıtları var
Dün sabah 4.5600/4.5605 seviyesinde olan dolar/TL kuru, İtalya’ya ve dolaylı olarak euro bölgesine yönelik endişelerle 4.6360’a kadar yükseldi. Borsa da 2 günde aldıklarının bir bölümünü dün geri verdi. BİST’te yaşanan düşüşlere Almanya, Fransa ve İngiltere borsalarında gözlenen kayıplar neden olurken, analistler İtalya’da patlak veren krizin Türkiye açısından büyük talihsizlik olduğu görüşünde. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın 300 puanlık radikal faiz artırımı, ardından sadeleşmeye yönelik hamleleri ile kurun tam ateşi sönmeye başlamışken İtalya’da ortaya çıkan kriz, pozitif havayı tersine çevirdi. Ancak analistler, İtalya’nın eski IMF Türkiye Masası Şefi de olan Cottarelli liderliğinde yeni bir seçime gidecek olmasının krizin uzun soluklu olmayabileceği yönünde de işaretler verdiğini kaydettiler.
İtalya’da euro karşıtı bir hükümet kurulma riski oluşmuş ancak Cumhurbaşkanı Matterrella’nın, euro karşıtı Paolo Savona’nın Maliye Bakanı olmasını veto etmesinin ardından derin bir nefes alınmıştı. Düzen karşıtı ve Avrupa Birliği’nden taviz koparma peşindeki Kuzey Ligi ile 5 Yıldız Hareketi’nin hükümeti kurma ihtimali ortadan kalkmış görünüyor. Mart’ta yapılan seçimden sonra şimdi İtalya sonbaharda yeni bir seçime daha gidecek. Bu seçime İtalya’yı tanıdık bir isim, IMF’nin eski Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli’nin kuracağı geçici hükümet taşıyacak.
Analistler yeni seçimin sadece İtalya için değil euro için de bir referandum anlamına geleceğini belirtiyorlar. Kuzey Ligi Lideri Matteo Salvini, Maliye bakanı adaylarının veto edilmesinin ardından, “Bundan sonraki seçim, İtalya’nın özgür bir ülke olmasını isteyenlerle hizmetkar ve esir olmasını isteyenler arasında geçecek” dedi. Yeni seçimi de bu iki parti kazanırsa İngiltere’nin brexit çıkışının ardından euro bölgesi en büyük ikinci darbeyi yemiş olacak.