Gazete Vatan Logo

'İstikrarlı hükümet son derece önemli'

Türkiye ekonomisinin dönüşüm yaşadığını belirten Roubini, istikrarlı hükümete dikkat çekti

'Kriz kahini' olarak bilinen Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Nouriel Roubini, Türkiye ekonomisindeki büyük değişime dikkat çekerek, "İstikrarlı hükümet son derece önemli" dedi. Roubini, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışına en erken eylülde başlayabileceğini belirterek, parasal sıkılaşmanın gelişmekte olan ülkeleri etkileyeceğini ifade etti. Maliye Hesap Uzmanları Vakfı'nın düzenlediği "Komşu Ülkelerdeki Politik veya Ekonomik Krizlerin Türk Ekonomisine Etkileri" konulu panele dünya ekonomisinde söz sahibi isimler konuk oldu. Ankara'daki panele Roubini'nin yanısıra Dünya Bankası Türkiye, Avrupa ve Orta Asya Sorumlusu Martin Raiser, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in eski Ekonomi Baş Danışmanı Andrei Illarionov ve Atina Üniversitesi Ekonomi Profesörü Nicholas Baltas katıldı. Konuşmacılar; komşu ülkelerdeki iç savaş ve ekonomik krizlerin Türkiye ekonomisine etkilerine işaret etti.

TÜRKİYE ZORU AŞTI

Türkiye ekonomisinin büyük dönüşüm yaşadığını vurgulayan Roubini, "Çok büyük makro ekonomik yapısal reformlar oldu. ABD ve Euro Bölgesi'ndeki krizleri düşündüğümüz zaman Türkiye'de de 2008-2011 arasında zor zamanlar oldu. Ancak sonrasında tekrar yüzde 4-5 oranında büyüme gerçekleşti. Türkiye'de istikrarlı hükümet son derece önemli" diye konuştu. Yunanistan'daki ciddi mali problemlere de değinen ünlü ekonomist, "Yunanistan Euro Bölgesi'nden çıkmayacak" tahmininde bulundu.

Haberin Devamı

VERGİ YE DAMGA VURDULAR

Maliye Hesap Uzmanları Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren, Hesap Uzmanları Kurulu'nun kurulduğu 1945 yılından kanun kuvvetinde kararname ile kaldırıldığı 2011 yılına kadar Türk vergi dünyasına damgasını vurmuş bir kamu kuruluşu olduğunu söyledi. Eren, "Türkiye'nin yararına olacağına inandığımız faaliyetler sürdürüyoruz" dedi.

YENİ BİR BÜYÜME MODELİ

Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya Sorumlusu Martin Raiser, Türkiye'de yeni bir büyüme modeline ihtiyaç olduğunu ifade ederek, "Yenilikçi dönüşüm gerekiyor. O zaman Türkiye yeniden ilham kaynağı olabilir. Türk makamları yapısal reformlar konusunda çok şey yaptı" diye konuştu. Raiser, Türkiye'nin AB'ye ekonomik entegrasyonunun artarak devam edeceğini belirtti.

Haberin Devamı

Kaynak: Sabah