Her mahalleye bir ‘Nöbetçi kuyumcu’
İstanbul Kuyumcular Odası’nın yasa teklifine göre, artık her parası olan kuyumcu açamayacak. Dükkan sayısı sınırlanıp, eczaneler gibi semtlerde ‘Nöbetçi kuyumcu’ uygulamasına geçilecek
İstanbul Kuyumcular Odası (İKO), Türkiye kuyumculuk sektörünün yıllardır biriken ve çözüm bekleyen sorunlarına merhem olmak hedefiyle bir yasa teklifi hazırladı. Türkiye Kalkınma Bankası eski Genel Müdürü hukukçu Niyazi Eroğlu tarafından hazırlanan Türkiye Kuyumcular Birliği Yasa Taslağı, kuyumcu oda ve dernek başkanları ile sektörün önde gelen isimleriyle paylaşıldı.
Sektörde radikal değişim ve dönüşüm içeren teklife göre, 18 meslek birliğinin kuruluş aşamasında olduğu gibi, tüm oda ve dernekleri şemsiyesi altına alacak olan bir birlik kurulacak. Kuyumcu dernekleri odalara dönüşecek ve birlik çatısı altına girecek. Ticaret ve sanayi odaları üyesi olan kuyumcular da bu yapının içinde temsil edilecek. Türkiye Kuyumcular Birliği ile tek sesli ve güçlü yaptırımı olacak yapı hedefleniyor.
Herkes kuyumcu olamayacak
Mevcut uygulamada olduğu gibi parası olan herkes, artık kuyumcu olamayacak. Kuyumcu mağazalarının da artık belli standartları olacak. Avrupa’da olduğu gibi kuyumcu enflasyonunun önüne geçmek amacıyla nüfus yoğunluğuna göre kuyumcu dükkanı açılmasına izin verilecek. Taslak uyarınca eczanelerde olduğu gibi pazar günlerinde de her mahalle ve semtte ‘Nöbetçi Kuyumcu’ uygulamasına başlanacak.
320 milyonluk ABD’de 23 bin Türkiye’de 25 bin kuyumcu var
Kuyumcuların en büyük şikayetlerinden biri de kuyumcu sayısı. İstanbul Kuyumcu Esnaf ve Sanatkârlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Norayr İşler, geçen yıl düzenlenen ‘Kuyumculuk Çalıştayı’nda, sektördeki enflasyona şöyle dikkat çekmişti: “320 milyon nüfuslu ABD’de 23 bin, 60 milyon nüfuslu İtalya’da 10 bin, 40 milyon nüfuslu İspanya’da 8 bin perakendeci kuyumcu faaliyet gösterirken, Türkiye’de 25 bin perakende satış noktası bulunmaktadır. Bu sayı fazladır. Avrupa’daki gibi, kuyumcu işyeri açma şartlarının yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Kuyumculuk mesleği işin ehli kişiler tarafından ve ciddi sermayeyle yapılmalıdır.”
İsrailli elmasçı katkı verdi
Yasa teklifinin paylaşıldığı İKO’nun Çemberlitaş’taki merkez binasında yapılan toplantıya, İsrail Elmas Borsası eski Başkanı Moshe Nissan, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Kuyumculuk Komitesi Başkanı Erhan Hoşhanlı, KUYAŞ Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Sait Erdal Metiner, Ankara Kuyumcular Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel ve Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman başta olmak üzere Türkiye’nin farklı illerinden gelen kuyumcu oda ve dernek başkanlarıyla sektörün önde gelen isimleri katıldı. Toplantıda önümüzdeki süreçte atılacak adımlar ve yapılacaklarla ilgili yol haritası belirlendi. Bu kapsamda, önümüzdeki bir ay içerisinde sektörün temsil kuruluşları ve mesleğe gönül veren kuyumcular, taslakla ilgili değişiklik tekliflerini İKO’ya bildirecek. İKO’da Niyazi Eroğlu koordinatörlüğündeki ekip, bu değişiklik önerilerini taslağa yansıtacak. Kuyumcu oda ve dernek yöneticileri ile sektörün önde gelen isimleri, daha sonra TBMM ve ilgili bakanlıklara sunulacak teklife son şeklini vermek üzere yeniden bir araya gelecek.