GAP'ta dönüm noktası!
GAP projesi içinde Atatürk Barajı’ndan sonra en büyük sulama barajı olan Silvan Barajı, Ambar Barajı ile Silvan Sulama Tüneli’nin temeli, Diyarbakır’ın Silvan İlçesi’nde 4 bakanın katılımıyla atıldı. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "GAP’ta sulama yatırımları açısından kritik eşik Silvan projesidir. Silvan projesi bittiği anda GAP’ta klasik anlamda sulama işlemini tamamladık diyebileceğiz. Bu proje bittiği zaman tarımsal üretimimizde büyük bir patlama olacak" dedi.
Diyarbakır’ın Silvan İlçesi’nde GAP kapsamında Silvan Barajı, Ambar Barajı ile Silvan Sulama Tüneli’nin temeli Silvan Hükümet Konağı önünde düzenlenen törenle atıldı. Törene Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, milletvekilleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Silvan’a gelen bakanlar kendilerini bekleyen vatandaşlarla tokalaşarak tören alanına geçti. Tören nedeniyle Silvan genelinde geniş güvenlik önlemleri alınırken, yüksek binalara keskin nişancı özel harekat timleri yerleştirildi. Tören alanına gelen bakanlar ise yöresel kıyafetli kzı çocukları tarafından çiçeklerle karşılandı.
GAP BÖLGESİNDE İHRACAT 2011 YILINDA 6.9 MİLYAR DOLARA ULAŞTI
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ilk konuşmayı yaptığı törende, konuşmasının başı ve sonunda vatandaşlara Kürtçe seslenip, "Hayırlı olsun, kutlu olsun" dedi. GAP projesine çok büyük miktarda kaynak ayırdıklarını söyleyen Şimşek, Silvan Barajı’na 1990 ile 2002 yılları arasında bugünku fiyatlarla ortalama yıllık 1.4 milyar lira kaynak ayrıldığını belirtti. Başbakan Erdoğan’ın talimatı üzerine ayrılan kaynağın yıllık ortalama 3.5 - 4 milyar liraya artırıldığını belirten Şimşek, "Bu bölgede GAP ile birlikte özel sektörün özellikle sanayi alanında atacağı adımları çok güçlü bir şekilde destekliyoruz. Ak Parti demek hizmet siyaseti demek. Ak Parti hükümetleri zaten bunu yapıyor. Çünkü sizler en iyisine layıksınız. Bizler sizin hizmetkarınızız. Bizim bir tek amacımız var. Bu bölgede refahın artması, istihdamın artması, huzurun artması. GAP bölgesinde ihracat 2002 yılında 689 milyon dolarmış. 2011 yılında tam 10 kattan fazla artarak 6.9 milyar dolara ulaşmış durumda. Ben inanıyorum ki GAP’la, teşviklerle, buradaki huzurla, kardeşliğimizle birlikte bu ihracat 70 milyar dolarları bulur" dedi.
SİLVAN PROJESİYLE GAP’TA SULAMA İŞLEMİ TAMAMLANACAK
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, GAP projesinin kendilerinden önceki dönemde çok yavaş ilerlediğini ifade etti.Yılmaz, şunları söyledi:
"Bizim her zaman söylediğimiz bir söz var. Bölgesel milliyetçiliğe karşıyız. Doğu neyse, bizim için batı da o. Kuzey neyse güney de o. Fakat şu gerçeği biliyoruz. Geçmişte uzun yılar yeterince yatırım yapılamadığı için, şu veya bu sebeple bu bölgelerimiz Türkiye’nin ortalamasının altında kalmış bölgelerdi. Türkiye’nin şu anda hedefleri var. 2023 yılında 10 büyük ülke arasında olmak istiyoruz. Ekonomimizi çok daha büyütmek istiyoruz. Sosyal yapımızı çok daha güçlendirmek istiyoruz. Artık normal demokrasi yetmez diyoruz. İleri demokrasi olmalı diyoruz. Yeni anayasa çalışmaları yapıyoruz. Türkiye’yi ileri götürürken, bu bölgelerimizin geri kalması düşünülemez. Bir taraftan ülkeyi büyütürken, geliştirirken diğer taraftan bölgeler arası farklılıkları azaltmak zorundayız. GAP eylem planında 1 milyon 60 bin hektar alanın sulu hale getirilmesi hedef olarak ortaya kondu. Bu süreç içinde çok yoğun bir gayret sarf edildi. Gerek sulama projeleriyle, gerek toplulaştıma projeleriyle büyük adımlar atıldı. Fakat GAP’ta sulama yatırımları açısından kritik eşik Silvan projesidir. Silvan projesi bittiği anda GAP’ta klasik anlamda sulama işlemini tamamladık diyebileceğiz. O açıdan bu proje çok önemli, çok hayati bir proje gerçekten. Bu proje bittiği zaman tarımsal üretimimizde büyük bir patlama olacak. Bu projeyle yüzbinlerce insanımıza istihdam üretilecek. Biz GAP projesinde hiç bir fedakarlıktan kaçınmayacağız. İnsanımıza hizmet etmeye devam edeceğiz. Bu projelerle sadece bu bölgemize değil, aslında Türkiye’ye katkıda bulunuyoruz. Göçün önüne geçiyoruz. GAP’ı sadece bir bölgesel proje değil bir Türkiye projesi olarak mutlaka düşünmemiz lazım. Hükümetimiz güçlü olduğu müddetçe, siyasi istikrarımız devam ettiği müddetçe ekonomi rayında gittiği sürece bundan bütün bölgelerimiz gibi GAP bölgemizde hak ettiği payı alacak."
EKER:KÜRT MESELESİNİ BİZ TARİF ETTİK
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, konuşmasında vatandaşlara zaman zaman Kürtçe seslendi. Bölgenin huzuru ve güvenliği için iki şeye çok önem verdiklerini belirten Eker, şunları söyledi:
"Birisi siyasi meseledir. Bizim başlatmadığımız ama bizim tarif ettiğimiz, başkalarının sorun olarak bile görmediği, tarif edemediği, bizden öncekilerin tanımlamaktan kaçındığı Kürt meselesini biz tarif ettik. Var olduğunu, çözülmesi gerektiğini ve çözmeye talip olduğumuzu söyledik. Bugün eğer devletin bakanları bu kürsüde size Kürtçe hitap edebiliyorsa, bu bizim Kürt meselesine bakış açımızı ve bu sorunu çözme konusundaki irademizi gayretimizi, çabamızı en iyi şekilde ifade eden, gösteren konulardan bir tanesidir. Burada yanı başımızda Selahattin Eyübi Camisi var. Bu camide bir hoca efendi Silvanlılar biliyor bunu, 1970’li yıllarda cemaate iki kelime Kürtçe konuştuğu, vaaz ettiği için buradan gönderilmiştir, sürülmüştür. Ben o tarihte burada yaşıyordum, öğrenciydim. Ama bugün hamdolsun bu konu ile ilgili çok farklı bir konumdayız. Bugün devletin televizyonu, insanlarımızın bir kısmının konuştuğu Kürtçeyi anadili Kürtçe olan kardeşlerimizin bu ihtiyacını gidermek için 24 saat Kürtçe yayın yapıyor. Özel radyo ve televizyonlarda da dahil olmak üzere serbest, okullarda üniversitelerde artık Kürtçe eğitim yapılıyor. Bugün başka şeyler konuşuluyor. Türkiye bu Kürt sorununu, Kürt meselesini çözme konusunda AK parti iktidarı ve hükümeti ile birlikte bu sorunu biz çözme gayreti içerisindeyiz. Bu bölgenin temel meselelerinden bir tanesi budur."
’SORUNU KURŞUN SIKMADAN, MAYIN PATLATMADAN ÇÖZME GAYRETİNDEYİZ’
Bakan Eker, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Biz bunu barış ve kardeşlik içerisinde, kavga etmeden, kafa göz yarmadan, kurşun sıkmadan, mayın patlatmadan çözme gayreti içerisindeyiz. Bu bölgeye huzurun gelmesi, bu bölgedeki vatandaşlarımızın da dünyanın müreffeh, demokratik haklardan istifade eden diğer bölgelerdeki insanlar gibi yüksek standartlarda bir hayat yaşamaları için barış, kardeşlik ve huzur gereklidir. Bu bölge çok uzun bir zaman ihmal edildi. Bu bölgenin bir çok köyünde içme suyu, yol yoktu. bırakın İçecek içme suyu bile yoktu, sağlık hizmetlerinden istifade edilemiyordu. Bugün bunların çoğu çözülmüş, aşılmış durumda. Biz geçen 9 yıl içerisinde boş durmadık. Tarım, destekleme, kırsal kalkınma projeleri ile bu bölgenin okonomik hayatını canlandırmak, işsizliği azaltmak için gayret içerisindeyiz. Bugün, dünden, dün önceki günden daha iyiyiz. Her gün biraz daha fazla mesafe katediyoruz."
EROĞLU: BU BARAJDAN 2.5 MİLYON DÖNÜM ARAZİ SULANACAK
Törende son konuşmayı yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise projenin toplam maliyetinin 6 milyar lira olduğunu belirtti. Eroğlu, şöyle dedi:
"Silvan Barajı, Atatürk Barajı’ndan sonra GAP’taki en büyük sulama barajı. Küçük bir gölet falan değil 174.5 metre yükseklikte, 8.5 milyon metreküp gövde hacmi olan dev bir tesis. Ancak barajı yapmakla bitmiyor. Yaklaşık 11.5 kilometre uzunluğunda iki gözlü 7 metre çapında dev tüneller, sulama tesisleri gerekiyor. Öyle bir noktaya geldi ki sabahları bazen yataktan Silvan Silvan diye kalktığımı hatırlıyorum. Bu barajdan yaklaşık 2.5 milyon dönüm arazi sulanacak. Sulanınca buradan çiftçimizin cebine yılda girecek miktar 884 milyon lira ilave para girecek. Önemli miktarda istihdam sağlanacak. Burada sulamadan sonra 318 bin kardeşimize ilave iş ve aş temin edilecek. Bu barajların sulama tesislerinin yapılması, burada refahın artması, işsizliğin azalması ve huzurun temini için olmazsa olmaz şarttır. Diyarbakır-Şanlıurfa demiryolu projesi 170 kilometre, Erzincan - Diyarbakır - Mardin demiryolu projesinin başlatılması için Başbakanımız talimat verdi. TOKİ Diyarbakır’a 826 milyon liralık bir yatırım yaptı. 41 TOKİ projesi kapsamında 10 bin 360 konut inşa ediliyor."
Konuşmalardan sonra Bakan Eroğlu temeli atılan tesisleri yapacak olan firmaların temsilcilerini sahneye davet etti. Eroğlu tesislerin 9 Eylül 2016 tarihinde saat 11.59’da bitirilmesi için taahhütname imzalattı. Daha sonra bakanlar sahneye gelerek 3 tesisin sembolik olarak temelini attı. Temel atma töreni sırasında Silvan Barajı, Ambar Barajı ve Silvan Sulama Tüneli alanlarına kamera sistemi ile canlı yayın yapıldı. Daha sonra bakanlar sahnede bulunan butonlara basarak 3 tesisin temelini attı.