Fransa’da doğdu, yerli oldu şimdi gözü yine dışarıda
11.04.2015 - 23:56 |
Fransız markasıyken 1997’de Türk olan LC Waikiki, yurt dışında çıtayı yükseğe koydu. Hedef, yurt
dışı satışını 2023’te 6 milyar $’a çıkarmak ve Avrupa’da ilk 3 moda perakendecisinden biri olmak.
LC Waikiki’nin çok değişik bir hikayesi var. 1985 yılında Fransa’da Georges Amouyal tarafından temelleri atılan şirket, 1997’de Türk hissedarların kontrolüne geçr. 2001 yılına gelindiğinde 1 mağaza ile adeta sıfırdan tekrar start veren şirket şu an 512 mağazaya ulaşmış durumda. Üstelik bunlar ortalama 1.500 metrekare büyüklüğü olan mağazalar ve 127’si de yurt dışında. Fransız markası iken yerelleşen LC Waikiki, 2009’da Romanya ile başladığı yurt dışına açılma stratejisinde bugün çok önemli bir noktaya gelmiş durumda. 2014’ü 2.5 milyar dolar ciro ile kapatan şirketin cirosunun yüzde 20’si yurt dışından.
Tek marka büyük hedef
Ancak şirket kendine 2023 için çok önemli hedefler koyarken, bu hedeflere ulaşmada en büyük motor yurtdışı mağazalar olacak gibi görünüyor. Yerelleşip Türkiye’de serpildikten sonra LC Waikiki bir global oyuncu olma yolunda çok önemli mesafe kaydederken 2023’de toplam cironun yüzde 60’ını yurt dışı mağazalardan yapmak istiyor. O tarihe kadar bir diğer önemli hedef ise 10 milyar dolarlık ciro ile Avrupa’nın ilk 3 moda perakendecisinden biri olmak.
LC Waikiki Mağazacılık Genel Müdürü Yenal Gökyıldırım,bu hedefe giden yolda doğru stratejileri kurduklarını söylerken, yurtdışında da tıpkı Türkiye organizasyonu gibi kendi şirketleri ve kendi sermayeleri ile yer aldıklarını söyledi.
Gökyıldırım, sözlerine şöyle devam etti: “İlk başta elbette çok zorlandık. Bilmediğiniz sularda yelken açıyorsunuz. Ancak doğru stratejinin bu olduğunu düşündük. Bir yabancı ortakla çalışmadık kendi organizasyonumuzu kurduk. Bazen yurt dışında tek bir mağaza ile uğraşmak, yurtiçindeki tüm mağazalara harcadığımız enerjiyi aldı ancak bugün de doğru olanın bu olduğunu düşünüyoruz. Bizim modelimiz hem çok masraflı hem de çok zor ancak en iyi hizmeti böyle verebileceğimizi gördük. Bundan sonra da yurt dışında aynı strateji ile büyüyeceğiz. Şu an 23 ülkede 127 mağazamız var. 2015 hedefimiz bunu 200’e çıkarmak. 2023’de ise 10 milyar dolar cirolu bir şirket olmak istiyoruz. Bunun 4 milyar dolarının yurt içinden 6 milyar dolarının ise yurt dışı organizasyonumuzdan gelmesini planlıyoruz.”
Dışarıda 5.5 bin çalışan
LC Waikiki 2015 yılında da yüzde 20’lik büyüme ile 3 milyar dolar ciro hedefliyor. Dev rakipleri arasında Zara, H&M var. Bu şirketlerin hemen hepsinin Massimo Dutti, Bershka. Pull&Bear, Stradivarius gibi alt markaları farklı ürün grupları var. LC Waikiki 2023’te de tek marka ile bu devlere kafa tutmanın planlarını yapıyor.
Arnavutluk, Azerbaycan, BAE, Belarus, Bosna Hersek, Bulgaristan, Ermenistan, Fas, Gürcistan, Irak, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Makedonya, Mısır, Polonya, Romanya, Suudi Arabistan, Rusya, Suriye ve Ukrayna’da olan LC Waikiki, Kosova’da, Bosna-Hersek’te, Makedonya’da, Arnavutluk’ta ve Bulgaristan’da pazar lideri konumunda.
Şu an 25 bin 500’e yakın çalışanın 5 bin 500’ü yurtdışı mağazalarda. Kadın çalışan sayısı 13 bine yakın. Capital’in her yıl düzenlediği “Türkiye’nin Kadın Dostu Şirketleri” araştırmasına göre LC Waikiki “En çok kadın yöneticisi olan şirket” sıralamasında 1. sırada yer alıyor.
İyi giyinmek herkesin hakkı dedi 1 milyar ürün sattı
- Türkiye’de her 10 tüketiciden 9’u LC Waikiki’yi biliyor, 8’i LC Waikiki mağazasını ziyaret ediyor, 6’sı alışveriş yapıyor.
- LC Waikiki’nin mağazalarına ortalama toplam günlük giriş sayısı hafta içi ortalama 900 bin kişi. Bu rakam hafta sonları ortalama 2 milyon 250 bin kişiye ulaşıyor.
- Yurt içinde dakikada 910 ürün satılırken, yurt dışındaki satış rakamı ise 108.
- İnternet satışının 2014 yılı cirosu içindeki payı yüzde 1.2 olarak gerçekleşti.
- LC Waikiki 2014 yılı verilerine göre Türkiye Kurumlar Vergi sıralamasında tüm sektörlerde 19’uncu sırada yer alıyor.
- 2014’te toplam 240.3 milyon adet ürün satışı gerçekleşmiş. Son 5 yılda satılan ürün sayısı ise neredeyse 1 milyar adete yakın.
- 2014 yılı verilerine göre yüzde 18 pazar payı ile hazır giyim sektöründe pazar lideri. LC Waikiki’yi takip eden 9 rakip firmanın toplam pazar payı ise yüzde 14.
Dış kaynağa ihtiyacımız yok
Geçen hafta içinde ünlü yatırımcı Mark Mobius’un yatırım şirketi Templeton’ın, DeFacto’ya yüzde 8 ortak olduğu açıklandı. Hedefin de şirketi önce bölgesinde sonra Latin Amerika, Afrika ve Asya gibi büyük pazarlarda büyütmek olduğu vurgulandı. LC Waikiki’nin de Avrupa’da ilk 3 moda markasından biri olma yolunda finansal bir ortağa ihtiyaç duyup duymayacağı merak konusu olabilir. Yenal Gökyıldırım, net konuşuyor: Finansal sağlığımız yerinde. Dış kaynağa ihtiyacımız yok. Bir mağaza açmak en az 1 milyon dolardan başlıyor ancak bu hedeflere kendi başımıza yürüyecek güce sahibiz.”
Haberin Devamı