Fırsatçı ev sahiplerinden yeni hamle! Haklı sebeple tahliye nedeni
Deprem endişesi kiralık ev arayışında olan kişi sayısını artırırken, kiralık ev bulmanın her geçen gün daha da zor hale gelmesi, fiyatların daha da artmasına yol açıyor. Ev sahipleri mülklerini yüksek bedel karşılığında kiralayabilmek için; mevcut kiracısını evden çıkarmanın yollarını arıyor. Kiracıların yaptığı hata ise haklı nedenle tahliyeye sebebiyet veriyor.
ÖZLEM ATİLA / gazetevatan.com
Kira fiyatlarındaki artış ev sahiplerini harekete geçirdi. Pek çok mülk sahibi mevcut kiracısını evden çıkarmanın yolunu arıyor. Yüzde 25’lik artış sınırına uymak istemeyen ev sahipleri kiracını çıkarmak için kiracının, kira ödemesi yapmasına dahi engel oluyor. Kimi mülk sahipleri kirayı elden teslim almak isterken, kimileri banka hesabını kapatıyor ya da üçüncü kişilerin hesabına ödeme yapılması isteniyor. Peki bu durumlar ile karşılaşan kiracılar nasıl bir yol izlemeli?
KİRA SÖZLEŞMESİNDE MUTLAKA BELİRTİLMELİDİR
Avukat Eser Eserçelik kiracılara önemli uyarılarda bulunarak, kira ödemesinin mutlaka kanıtlanabilir şekilde yapılması gerektiğini açıkladı. Eserçelik, "Kırtasiyelerden alınan kira sözleşmelerinde dahil, geçerli kira sözleşmelerinde mutlaka ödeme tarihi ve şekli belirtilir. Güncel kira sözleşmelerinde ödemenin verilen banka hesabına yatırılması en güvenli yoldur.Ödemenin yapılacağı banka hesabı da sözleşmede ev sahibi veya kiralayan olarak belirtilen kişi adına olmalıdır" diyerek şöyle konuştu;
"Örneği; kira ev sahibinin kızı - oğlu ya da muhasebecisi gibi başka bir kişinin hesabına yatırılacaksa, bu durumda kira sözleşmesinde ev sahibinin veya kiralayanın talebi doğrultusunda 'başkaca bir kişinin' hesabına yatırıldığı belirtilmelidir. Kira sözleşmenin esaslı hazırlanması ile ileride yaşanabilecek çoğu hukuki uyuşmazlığı ortadan kaldırmak mümkün."
DEKONTLAR DELİL NİTELİĞİNDEDİR
Kira bedelinin elden istenmesinin kiracının aleyhine, ev sahibinin ise lehine durumlar yaratacağına dikkat çeken Eser Eserçelik , "Banka dekontları mahkemede kesin delil niteliğindedir. Kiracı ve ev sahibin hukuki uyuşmazlık yaşaması halinde, kiracı banka dekontları ile ödediği miktarı ve zamanı kolaylıkla kanıtlayabilir. Ayrıca banka bu belgelerin kayıtlarını tutmak zorunda olduğundan delillerin kaybolması yada delillere erişilememesi de mümkün değildir. Banka dekontları kesin delil niteliğindedir. Yani kesin delil ile ispatlanan hukuki uyuşmazlıklarda takdiri delillere gerek kalmaz." ifadelerini kullandı.
EV SAHİPLERİNE MAKBUZ İMZALATIN
Ev sahiplerinin kirayı elden istemesinin nedenlerine de değinen Eserçelik , "Ev sahibinin kirayı elden isteme sebepleri gelir vergisi ödemekten kaçınmak, kiracıyı ödeme yapmadı olarak göstererek haklı sebeple tahliye etmek veya kiracı ödeme yapmasına rağmen delili olmadığı için tekrar kira bedeli talep etmek olabilir. Ev sahibinin kira bedelinin elden ödemesi talebine karşılık kiracı en başta bunu kabul etmemelidir. Ancak mecbur kaldıysa en azından kira bedelinin elden ödenmesi halinde her ödemede ev sahibine makbuz imzalatmak koşuluyla yazılı delil tutulabilir." dedi.
KİRA BEDELİNİ PTT HESABINA YATIRIN
Avukat Eser Eserçelik ," Kimi zaman ev sahibi; kiracısının bilgisi ve onayı olmadan kira bedelinin yatırıldığı banka hesabını kapatıyor. Yeni banka hesabını da kiracısına bildirmiyor. Bunun sebebi kira ödenmedi olarak göstererek kiracısını tahliye etmek istemesi olabilir. Ancak kiracıya geçerli bir ödeme yöntemi söylemek ev sahibinin sorumluluğundadır. Kiracının daha önce ödeme yaptığı geçerli hesabın kapatılması ve kendisine yeni bir banka hesabı verilmemesi halinde sorumluluğu yoktur." diyerek sözlerini şöyle sürdürdü;
Ancak yine de başım hiç ağrımasın diyen kiracılar, en kolay ve masrafsız çözüm yöntemi olarak ev sahibinin TC kimlik numarasıyla PTT’ye kira bedelini yatırabilir.