Fed'in faiz kararı kripto paraları vurdu! Piyasalar tepetaklak oldu: Bitcoin, Ethereum, Ripple, Avax, Doge, Luna...
Bitcoin'de son dakika gelişmesi! Rekor düşüş. Kripto para fiyatları dibi gördü. Kripto paralarda sert düşüş devam ediyor. Bitcoin ve Ethereum’un değeri yatırımcıları korkuttu. Bugün sert düşüş kaydeden kripto para birimlerinde Fed’in 75 baz puan faiz artırmasıyla birlikte saat 21.00 itibarıyla satışlar devam ediyor. Peki Bitcoin neden düşüyor? Pandemi döneminde oluşan bol likiditenin etkisiyle yükselen kripto paralar, salgının bitmesiyle başlayan rahatlama nedeniyle düşüş gösteriyor. İşte kripto para piyasasında son durum...
Geçen hafta ABD'de enflasyonun beklentileri aşmasıyla başlayan kripto paralardaki satış süreci dün itibarıyla şiddetli bir hale büründü.
Kripto para birimleri, enflasyonla mücadele için dünya çapında gerçekleştirilen sıkılaştırma politikalarının küresel piyasalardan likiditeyi azaltması nedeniyle adeta çöküşe geçti. Kripto varlıklarda gerçekleştirilen satış dalgası yatırımcılarda paniğe neden oluyor.
Bugün sert düşüş kaydeden kripto para birimlerinde Fed’in 75 baz puan faiz artırmasıyla birlikte saat 21.00 itibarıyla satışlar devam ediyor.
En yüksek hacimli dijital varlık Bitcoin yüzde 7 oranında düşüşle 20 bin 547 dolardan işlem görürken, Ethereum yüzde 12 oranında azalışla 1069 dolar seviyesinde hareket ediyor.
Yüksek hacimli altcoinlerden Cardano yüzde 1 oranında azalışla 0.4761 dolar, Ripple yüzde 5.44 oranında düşüşle 0.3037 dolar, Solana yüzde 2.81 oranında gerileyerek 28.83 dolardan işlem görüyor.
BİTCOİN: EN BÜYÜK KRİPTO PARA BİRİMİ NEDEN ÇÖKÜYOR?
BBC Türkçe tarafından kaleme alınan analizde şu ifadelere yer verildi: "Uzmanlar bunun küresel gelişmelerle ilişkili olduğunu söylüyor. Değer kaybeden tek şey kripto para birimleri değil.
Resesyon havası yayılırken enflasyon, faizler ve yaşam pahalılığı artıyor.
Borsalar da düşüşte: ABD'de S&P 500 endeksi son zirvesinden bu yana yüzde 20 değer kaybetti.
Bunun sonucunda bazı büyük yatırımcılar bile eskisi kadar rahat hareket edemiyor.
Büyük şirketler ve yüksek riskli yatırım fonu yöneticilerinin yanı sıra sizin ve benim gibi sıradan insanların da yatırım yapmak için parası kalmıyor.
Pek çok kişi için böylesi zamanlarda kripto paralar gibi öngörülmesi zor enstrümanlara yatırım yapmak çok riskli.
Düzenleyici bir kurumu yok, finansal kuruluşlar tarafından verilen bir güvencesi yok. Yani birikimlerinizle yatırım yaptıktan sonra değeri hızla düşerse veya kripto cüzdanınızı kaybederseniz elinizde hiçbir şey kalmayabilir.
DÜŞÜŞ HIZLANDI
Geçen ay daha düşük profilli fakat yine de önemli kripto para birimleri çöküş yaşamıştı. Bu da kripto para piyasasına güveni iyice düşürdü. Çok sayıda kişi satış yapmaya başladı. Bitcoin satan kişi sayısı arttıkça değeri de düştü. Düşüş sürünce daha fazla kişi satmaya başladı ve düşüş hızlandı.
Bu döngü böyle devam etti. Geleneksel yatırım araçlarının aksine Bitcoin'in içkin bir değeri yok.
Financial Times gazetesinin editörlerinden Katie Martin, Bitcoin'in arkasında herhangi bir iş modeli veya para akışı olmadığını hatırlatıyor:
"Değeri sadece ve tamamen insanların onun için ödemek istediği miktara bağlı. Bu korkutucu bir durum çünkü yeterince insan satmaya karar verirse bunun bir alt direnci olmaz.
"Belli bir miktarın üstünde kişi satmaya karar verirse yarın değerinin 10 bin dolara düşmeyeceğinin hiçbir garantisi yok."
NEDEN TAM OLARAK ŞİMDİ?
Bütün bu tablo Bitcoin için fazlasıyla karamsarken bunun üzerine bir de şunlar yaşandı:
Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance, Bitcoin bozma işlemlerini birkaç saatliğine durdurdu. Bunun teknik bir sorun nedeniyle gerçekleştiği açıklansa da buna herkes inanmadı.
Kripto kredi platformu Celcius da aynısını yaptı fakat bunu teknik sorunlarla değil, "sıra dışı piyasa koşullarıyla" gerekçelendirdi.
Bu iki gelişmeden endişe duyan yatırımcılar daha fazla Bitcoin satmaya başladı.
İlk iki madde paniğe yol açtı. Bankanızdan para çekemediğinizi ve başkalarının da aynı sorunu yaşadığını duyduğunuzu düşünün.
İlk fırsatta ATM'lere gidip para çekmeyi denerdiniz ve herkes bunu yapınca daha fazla panik oluşurdu.