Evi olmayana müjde! Aidat öder gibi ev satın alınacak, konutta yeni dönemin şifreleri...
Satılık ve kiralık ev fiyatlarındaki fahiş artış sonrası hükümet harekete geçti. Ev sahibi olmak isteyenleri doğrudan ilgilendiren bir adım atılıyor. Düşük taksitlerle ev sahibi olmak mümkün hale gelecek. 81 ilde konut seferberliği başlatılıyor. Peki avntajlı fiyatlarla kimler konut sahibi olabilecek? Evi olmayan dar gelirli vatandaşların ev sahibi olmasının amaçlandığı kapmanya ile kiralardaki artışın da önüne geçilmesi hedefleniyor. Öte yandan konut maliyetlerinin düşürülmesi de gündemde. İşte gayrimenkul sektörünü hareketlendiren konunun detayları...
Kira fiyatlarının her geçen gün artması, en düşük kira bedelinin asgari ücretle yarışır hale gelmesi pek çok kişinin mağduriyet yaşamasına neden oluyor. Artan kiralar nedeniyle ev sahipleri yasal sınırın üzerinde zam talebinde bulunuyor. Kiracı tarafından kabul edilmemesi durumunda kiracıdan evi boşaltması isteniyor. Bu nedenle yeni ev arayışında olan kişi sayısı artış gösteriyor. Yüksek kira ödememek için ev satın alma planı yapanlar ise astronomik rakamlarla karşılasıyor. Vatandaşın gündemini 'ev bulma' sorunu oluştururken, hükümet harekete geçti. Yeni düzenleme geliyor. Bakan Murat Kurum’un verdiği bilgiye göre yeni düzenleme 8-10 gün içinde Meclis’e sunulacak, haziran ayı içinde ise yasalaşacak.
Hürriyet gazetesinden Abdulkadir Selvi Bakan Murat Kurum ile bir röportaj gerçekleştiretek konunun detaylarını yazdı. İşte o yazı...
“Kira artışlarını 1 yıllık TÜFE’ye göre yapmak zorundayız. Ama fahiş zam yapanlar var. Bu zamlar Borçlar Kanunu’na aykırıdır. Fahiş kira artışına maruz kalan vatandaşlarımız mahkemelere başvurmak zorundadır. Mahkemeler de Borçlar Kanunu’na göre karar vermek zorundadır. Kanuni oranların üzerinde zam yapıldığı şikâyetleri var. Vatandaşlarımız yüksek kira artışlarını bize bildirebilirler. Dört bakanlığımız ev sahiplerini ve kiracıları mutlu edecek şekilde çalışıyor. 1 hafta 10 gün içinde Sayın Cumhurbaşkanı’mız bu çalışmayı kamuoyuyla paylaşacak. Ardından da yasal düzenlemeyi Meclis’e sunup kanunlaştıracağız.”
KONUT KAMPANYASI GELİYOR
Kira ve ev fiyatlarındaki artışı dengelemenin bir yasal tarafı bir de arz yönü var. Bakan Murat Kurum da hatırlattı. Bir dönem konut fazlası oluşmuştu. Satışları teşvik etmek için kampanyalar düzenlenmişti. Şimdi konut açığı var. Çevre Bakanı Kurum, ağustos ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılacağı bir konut seferberliği başlatacaklarını açıkladı. Bakan Kurum, “81 ilde ama en çok konut ihtiyacı olan illerde konut üreteceğiz. İnsanlar aidat öder gibi taksit ödeyecek” dedi.
KONUTLARIN MALİYETLERİ
‘TOKİ konut yapacak da bu işin maliyeti ne olacak? Mortgage oranları ve TÜFE’ye göre olursa bu yüksek bir maliyet getirmeyecek mi?’ yönündeki sorular çok geldi.
Çevre Bakanı bu işi çok iyi bilen birisi. İşe arsa maliyetlerinden başladı.
1- Konut maliyetlerinin yüzde 30-40’ı arsa fiyatlarından kaynaklanıyor. TOKİ’nin yapacağı konutlarda arsa maliyetlerinden kaynaklı bir artış yaşanmayacak. Bu, konut üretiminde yüzde 30-40 oranında daha düşük bir maliyet olacak demektir.
TÜFE ORANININ ALTINDA OLACAK
2- Mortgage kredisi veya enflasyon oranı bizim uygulamamızın tam tersi. TOKİ konutlarını TÜFE’ye endeksli olarak düzenliyoruz ama TÜFE’yi de yüzde 10’u aşmayacak şekilde düzenliyoruz. Yani enflasyon oranıyla eşgüdümlü değil. Biz enflasyon oranının ve Merkez Bankası’nın faiz oranının altında bir oranda fiyat düzenlemesi yapıyoruz.
FİYAT DÜZENLEMESİ
Ekonomist değilim ama ‘TOKİ’nin kampanyasında yıllık artış oranları nasıl tespit edilecek?’ sorusunun peşine de düşmedim değil. Örneğin TÜFE yıllık yüzde 120 çıksa bile fiyat artışında TOKİ’nin esas alacağı oran yüzde 10 olacak.
KONUTLARDAN KİM YARARLANACAK
Çevre Bakanı Murat Kurum’a bu konutların kime satılacağı da soruldu. “Bu projeleri evi olmayan dar gelirli vatandaşlar için yapacağız” dedi.
Peki ödeme konusunda devletin katkısı olacak mı?
Bakan Kurum bu soruya şu yanıtı verdi: “Maliyetleri birebir yansıtmayacağız. Sosyal konut kampanyasını 600-700 bin lira olarak başlatmayacağız. Konut alıcılarına destek vereceğiz.”
HAZİNE ARAZİLERİ PEŞKEŞ Mİ ÇEKİLİYOR
Hazine arazilerinin konut yapmak isteyen vatandaşlara verileceğine yönelik haberler üzerine, “Hazine arazileri peşkeş çekiliyor” diye manşetler atılmaya başlandı. Çevre Bakanı Murat Kurum’a, “Hazine arazilerini peşkeş mi çekiyorsunuz?” diye sorduk. Çevre Bakanı, “Evet” dedi. “Hazine arazilerini dar gelirli vatandaşlarımıza peşkeş çekiyoruz.”
Murat Kurum’un sözleri aynen şöyle, ”Alt gelir grubunda olan ve ev sahibi olmayan insanlarımıza Hazine arazilerini vermek peşkeş çekmekse evet biz vatandaşımıza Hazine arazilerini peşkeş çekiyoruz.”
HAZİNE ARAZİLERİ HANGİ ŞARTLA VERİLECEK
Çevre Bakanı’na bu konuda üst üste sorular sorduk. Ben özetleyerek aktarayım. “Hazine arazileri evi olmayan vatandaşlara verilecek. Arsayı aldığında evi yaptığı sürede resim, harç ve KDV muafiyeti gibi destekler vereceğiz. Hazine arazisini tahsis ederken belirli bir süre elden çıkarmama şartı koyacağız. TOKİ konutları da 5 yıl ve taksidi bitmeden devredilemiyor. Hazine arazilerini de belli bir süre devredemeyecekler. Buradaki amacımız alt gelir grubundakileri, evi olmayanları ev sahibi yapmaktır.”
GARİBANIN EVİ OLMASIN MI
Bakmayın siz hazine arazilerini peşkeş çekecekler yalanını ortaya atanlara. Onların tuzu kuru. Kendileri Bodrum’da, Marmaris’te, Ayvalık’ta, Datça’da yaşarlar. Yazın sahillerden, kışın tatilden gelmezler. Yazlık ve kışlık evleri olur. Başını sokacak evi olmayan gariban vatandaşa ev yapması için Hazine arazilerinin tahsis edilmesini peşkeş çekmek olarak değerlendirirler.
Garibanın evi olmasın mı?
Olsun. Hem de önce garibanın evi olsun.
Ama bunlara kalırsa olmasın.
Benden duymayın ama ağustos ayında başlatılacak konut kampanyasında hedef 100 bin konut...